– Vi svarer på alt fra det enkleste som når det er smart å legge om vinterdekkene, til å føre kompliserte saker for retten.
Det sier Vigdis Svennungsen som er leder for NAF Advokat. For NAF er mer enn veihjelp og NAF-tester. Mye mer, faktisk. NAF Advokat hjelper medlemmene med alt fra rekkeviddesvikt på nye elbiler og bruktbilhandler som ikke ble helt som selger eller kjøper trodde, via import- og tollspørsmål, til akutt hjelp i ulykkessituasjoner og kontakt med forsikringsselskaper.

– Vi får også telefoner fra folk som vil ha hjelp til å finne ut hva slags bil de burde kjøpe. Det er ikke så mye jus i det spørsmålet, men det kan teknikerne våre svare på!
Uansett hva henvendelsen handler om, står NAFs advokater klare døgnet rundt.
– Det er riktig. Vi er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt for det som ikke kan vente til vanlig kontortid, uansett om det dreier seg om uhell eller et kjøp.
– Men det skal litt til for å få hjelp midt om natta?
– Det gjelder i akutte situasjoner, naturligvis, men det er en trygghet hvis man havner i en vanskelig situasjon som bileier.
De siste to åra har NAF Advokat mottatt totalt 60 000 henvendelser fra medlemmer. I fjor ble 7100 av disse henvendelsene til desiderte saker som NAFs advokater tok videre. Den overveiende største mengden av henvendelser handler om problematikk knyttet til kjøp og salg av biler.
– 60 prosent av sakene handler om kjøp og salg. Det er mange reklamasjonsfeil på bruktbiler etter kjøp. Fordelen vår da er at vi sitter tett på både advokater og bilteknisk kyndige personer. Det vil si at vi både kan svare på jus og teknikk. Der andre advokater må kjøpe inn den kompetansen eksternt, sitter vi på den allerede. Vi er noe annet enn et vanlig advokatkontor. Vi er spesialister på bil og bilhold.
Flere saker handler om nye elbiler
Selv om de soleklart fleste sakene fortsatt handler om brukte biler som ikke helt lever opp til hva som var lovet, har Vigdis Svennungsen og de andre advokatene hos NAF notert en endring i løpet av de siste åra. Det er én type henvendelser som har tatt til.

– Vi ser en økning på reklamasjon ved kjøp av ny elbil. Det handler mye om rekkevidde og ladeproblematikk. Den siste tiden har det også handlet mye om at reparasjoner tar lang tid på grunn av fraktsituasjonen i verden. I tillegg får vi en del spørsmål om skybaserte løsninger. Er de en del av pakken når du kjøper ny elbil, eller er de ikke? Det er det mange som lurer på.
– Er de det, da?
– Vel. Nå har vi ikke tatt en slik sak videre ennå, men vi mener jo det. Faller alle disse tjenestene bort, har man jo ikke fått det man betalte for.
Vi hører nesten månedlig om rekordomsetning i salget av elbiler her til lands. Og selv om NAF-advokatene ser en endring i retning av flere elbilspørsmål, kan Vigdis Svennungsen «berolige» potensielle elbilkjøpere: Det er ikke sånn at det er mer kluss med elbiler.
– Nei, først og fremst handler reklamasjonssakene om nye problemstillinger som har oppstått som følge av at det nå selges et betydelig antall elbiler. For eksempel spørsmål om leveringsforsinkelser og ladeproblematikk. Hvis du leser i reklamen at bilen kan klare Oslo-Hemsedal på én lading med god margin, og det viser seg at det ikke stemmer helt med virkeligheten, for eksempel. Da kan det være grunn til å klage.
Et annet moment som gjør seg gjeldende for mange av henvendelsene handler om ladehastighet, hjemmelading og hvordan man går fram for å lade bilen hvis man bor i et borettslag.
– Spørsmålet mange stiller da, er: Har jeg rett til å montere en lader, eller kan styret nekte meg det?
– Kan de nekte?
– Nei, nå er det blitt slik at man kan kreve det, stort sett, av styret i sameiet eller borettslaget.
Selv om NAF Advokat ser en liten økning i antallet henvendelser som handler om nye elbiler, er det fremdeles flest av de gamle bensin- og dieseltraverne.
– Vi har helt klart flest av de middels gamle bruktbilene, ja. Det går mange av dem i Norge!
Nøkternhet og vanvidd
Med inngående kjennskap til bruktbilverdenens mange fallgruver, har Vigdis Svennungsen og NAF Advokat et par gode råd i ermet. Det viktigste er kanskje ørlite skuffende for deg som vurderer å legge gamlebilen ut for salg for å slå til på en ny, elektrisk én.

– Når vi gir råd til folk som skal selge bilen, er gjengangeren: Ikke skriv at bilen er en perle. La være med å skrive at den er feilfri. Da kommer kjøper raskt tilbake, hvis det viser seg at noe ikke var som forventet.
– Vi blir kanskje i overkant ivrige etter å få solgt?
– He-he, ja. Ofte er vi jo glade i den gamle bilen. Men litt mer nøkternhet ville ha fjernet en del konflikter i etterkant. Man behøver ikke skrive at det er en drittbil, men det lønner seg iallfall å være saklig.
Og så har NAF-advokaten et innstendig råd til deg som kanskje skal selge bil: Bruk kontrakt.
– Det er mange som selger bilen sin uten å bruke kontrakt. Det er vanvidd. Og det er så enkelt å fylle ut en kontrakt, det ligger en man kan bruke gratis på NAFs hjemmesider. Den kan fylles ut av både kjøper og selger.
– Vanvidd er et sterkt ord?
– Hvis du selger bilen din uten kontrakt, har du ingen dokumentasjon på at bilen din er solgt. Du har ingen muligheter til å komme med forbehold om bilens tilstand. Det åpner for mange konflikter som kunne ha vært unngått. Alt du trenger å gjøre, er å bruke ti minutter på å utfylle en digital kontrakt. Bilen kan til og med betales med Vipps!
En advokat i telefonlista hvis uhellet er ute
Én ting er når du skal selge den gamle perl … unnskyld, kjerra. Noe ganske annet er hvis du plutselig befinner deg i et biluhell. Mens kjøp og salg står for brorparten av medlemmenes henvendelser til NAF-advokatene, og klager på verkstedssaker inntar andreplassen, er uhell den tredje største kategorien folk trenger advokathjelp til. Uansett om det handler om skyldspørsmål, personskadesaker eller erstatning.
– Når ringer folk?
– Gjerne i etterkant av et uhell, og det handler gjerne om skyldspørsmål eller at man har mottatt et tilbud fra et forsikringsselskap som man ikke er helt fornøyd med, sier Vigdis Svenungsen.

Hun forteller at det i personskadesaker ofte kan være et stort behov for å ha en bilkyndig advokat ved sin side. Ofte kan sakene være langvarige og sammensatte.
– Personskadesaker er noe vi prioriterer. Vi ser at behovet for hjelp er stort. Når det gjelder skyldspørsmål etter et uhell er det gjerne små beløp det egentlig dreier seg om, men det kan være fint å få en vurdering fra en uavhengig tredjepart som oss.
I en del saker tar NAF Advokat på seg et oppdrag og sender et krav til forsikringsselskap eller annen motpart. De fører også saker for retten, men da etter egen avtale. Dette gjelder også oppdrag som forsvarer i straffesaker, men Svennungsen sier at det er klart flest rådgivningssaker.
En Lamborghini til besvær
Et NAF-medlem som plutselig fikk god nytte av medlemskapets advokatfordeler, er Tommy Holtan fra Tønsberg. Sportsbilentusiasten har 25 års fartstid med doninger de færreste av oss kommer nærmere enn når de svinger ut for å kjøre forbi oss på motorveien.

Med flere Lamborghini-er i bagasjen, en Lotus på lager – og med en Ferrari som akkurat er hentet fra vinterlagring, har Tommy Holtan vært ute en sportsbilnatt før. Men da han kjøpte sin siste Lamborghini gikk det galt.
– Jeg hadde en Lamborghini Huracán som lyste på alle lamper og batteriet gikk flatt. Den hadde gått 50 mil og jeg hadde eid den i tre-fire måneder. Det er ikke uvanlig at strøm er et problem på disse bilene, fordi de blir lite brukt og de krever mye spenning.
Det er faktisk ikke uvanlig at en bil av dette kaliberet blir levert med en vedlikeholdelseslader til batteriet. Det sier litt om utfordringene.

– Av samme grunn trodde jeg at feilen var min. Så jeg ladet opp, og det samme skjedde igjen. Da tenkte jeg at den kanskje trengte nytt batteri. Og det er ikke akkurat så lett å bestille Lamborghini-batteri, ikke sant. Det må kodes til den spesifikke bilen, og det må gjøres på et verksted. Selv om verkstedene jeg var innom sa at det ikke var noe problem, var det ingen av dem som kom inn på bilen.
Nærmeste autoriserte verksted lå i Danmark. Vanligvis ville det kanskje ikke vært noe problem å ta et sveip til nabolandet for å skaffe nytt batteri. Men dette var midt under den første korona-nedstengningen. Alternativet som gjensto var å få en transportør til å momse bilen inn i Danmark for å få den på verksted. Og det å momse inn en Lamborghini Huracán … vel, det er ikke hverdagskost.
– Siden jeg var NAF-medlem, kontaktet jeg NAF. Jeg fylte ut et meldingsfelt på hjemmesiden deres. De var kjappe til å ringe meg. I etterpåklokskapens lys burde jeg ha ringt dem med det samme, men jeg trodde jo at feilen var min.
Det viste den seg ikke å være. Det var et elektrisk problem på bilen som gjorde at batteriet sviktet og lampene lyste. Lamborghinien ble omsider seint med ferje ned til Danmark, og der mente det danske merkeverkstedet at årsaken til feilen var en defekt rattstang. En ny kostet 200 000 danske kroner, og den ble byttet.
Uten at det hjalp. Det viste seg til slutt at det hadde kommet vann inn i en av superbilens mange elektronikkbokser. Helt konkret den som styrte firehjulsdriften. Hadde de oppdaget dette, hadde de sluppet å skifte styringen.

Men NAF mente ikke at Tommy Holtans sak var krystallklar, selv om advokatene plasserte ansvaret for den elektriske feilen hos forhandleren.
– De sa at jeg like gjerne kunne tape som vinne i en eventuell rettssak, sier Holtan som beskriver hele saken som en skikkelig hodepine.
Men så tok saken en dreining. Da det nye batteriet skulle bestilles, oppdaget han at det var en uoverensstemmelse mellom hva som sto i kontrakten han hadde fra kjøpet – og hva som sto i bilens papirer. I kontrakten sto det at den var produsert i november 2015. Men papirene sa den var fra juni året før. Bilen var med andre ord 600 dager eldre enn han hadde vært klar over.
– Jeg fikk hjelp av NAF til å skrive til forhandleren. Jeg ville ha et prisavslag – og at de skulle sørge for å få rettet den elektriske feilen. De avvise begge deler.
Tommy Holtan diskuterte neste trekk med NAF-advokaten, som foreslo at de skulle møte forhandlerens advokat. Men det gikk ikke. Forhandleren sto fortsatt på sitt og avviste alt.
– Det var veldig frustrerende, sier Tommy Holtan. – Jeg foreslo jeg for NAF-advokaten at det kanskje var en idé at bare jeg og ettermarkedssjefen hos forhandleren tok en prat. God idé, sa NAF-advokaten.

Da han dro til møtet, var Holtan utstyrt med en forliksavtale som NAFs advokat hadde laget. Der sto det at forhandleren skulle dekke kostnadene til å utbedre elektronikkfeilen mot at Holtan ville frafalle kravet om prisnedslag.
– Da ettermarkedssjefen så nærmere på papirene, så jo han også aldersfeilen. Det ville nok skapt uønsket oppmerksomhet for forhandleren om jeg gjorde et nummer ut av det. Det hadde sett dårlig ut for dem. Så vi avtalte at jeg frafalt kravet, mot at de sørget for å få bilen i kjørbar stand.
I dag har en lettet Tommy Holtan satt bilen til salgs. Hos samme forhandler. Og han er ikke i tvil om at bilen fortsatt ville ha vært et problem i dag, hadde det ikke vært for hjelpen fra NAF.
– Det har betydd veldig mye å ha NAF på min side. Man tror jo at man vet hvordan lover og regler fungerer, men det er ikke alltid riktig. Jeg trodde jeg hadde en god sak. NAF hjalp meg til å nyansere synet mitt, og til å skrive forliksavtalen. Jeg følte meg veldig godt ivaretatt. Og …
Tommy Holtan ler.
– Kanskje kjøper jeg en annen bil neste gang!
De vanskeligste sakene for norske bilister
De fleste av oss har kanskje ikke Tommy Holtans Lamborghini-hodebry, men selv om vi kjører Skoda og Tesla kan verkstedsbesøket fort bli en utfordring. De mest vriene sakene NAF-advokatene hjelper folk med, er klager på reparasjoner. Det er ikke alltid lett å finne opp og ned på en situasjon som kanskje er mer innfløkt enn den ser ut ved første øyekast.
– Verkstedssakene er ofte de vanskeligste sakene vi ser, sier Vigdis Svennungsen.

– Der må vi støtte oss veldig på den tekniske kompetansen vår. Det kan dreie seg om alt fra om en reparasjon var nødvendig – til om en gjenkommende feil egentlig er et utslag av den opprinnelige feilen som ble reparert.
Det kan være vanskelig for landkrabber i alle aldrer – og med alle bilmerker – å vite om det verkstedet sier er nødvendig, virkelig er det. På mange måter er et verkstedsbesøk også et spørsmål om man har tillit til dem som jobber der. Selvfølgelig kan mekanikere også gjøre feil, men da må de rette dem opp. Også her har NAF-advokat Vigdis Svennungsen et ess i ermet.
– Det mange kanskje ikke er klar over, er at et verksted faktisk har plikt til å fraråde reparasjon i visse tilfeller.
– Oi, er det sant?
– Ja, hvis reparasjonen er så dyr at bilens verdi ikke kan forsvare prisen, skal de fraråde deg å få bilen reparert. En annen ting er at tilleggstjenester, altså ekstratjenester som er utført uten å være avklart på forhånd, skal varsles, sier Svennungsen.
– Hvis du plutselig får det på regningen, kan det være smart å stoppe opp og finne ut om du faktisk skal betale. Norske bilister er kanskje litt for flinke til å akseptere det verkstedet sier.