Annonsørinnhold

Ny Dagbladet-serie:

Da fiskeværet fikk Norges raskeste mobilnett kom også fotballen tilbake

Nye muligheter for turisme og næringsliv, enklere arbeidshverdager, lynrask strømming og gaming – det er mye som har endret seg for de 180 innbyggerne på Mausund siden 5G-nettet åpnet i mars 2021. Nå er øygruppa aktuell i Dagbladet-serien «Long Shot».

FOLKEFEST: Stor stemning da Mausund spilte FIFA-kamp mot erkerival Frøya.
FOLKEFEST: Stor stemning da Mausund spilte FIFA-kamp mot erkerival Frøya. Vis mer

Hovedhandlingen i den nye Dagbladet-serien «Long Shot» foregår på Mausund, et lite øysamfunn med rundt 180 innbyggere helt ute i havgapet i Trøndelag.

I 2015 «mistet» øya fotballen da det legendariske A-laget ble lagt ned. Tribunene ble stille. Helt til nå.

DREAM TEAM: Arkan Resul, Øystein Watz Halse, Ståle Solbakken, Jørgen Hilmarsen og Amalie Snøløs på Ullevaal stadion.
DREAM TEAM: Arkan Resul, Øystein Watz Halse, Ståle Solbakken, Jørgen Hilmarsen og Amalie Snøløs på Ullevaal stadion. Vis mer

Gjennom tre episoder følger vi programleder Amalie Snøløs og FIFA-proff Arkan Resul (pluss en cameo fra landslagssjef Ståle Solbakken!) når de etablerer Mausunds første eFotballag for igjen å skape fotballfeber langt ute i havgapet.

Første øysamfunn i Norge med 5G

Hvordan endte et lite øysamfunn opp som arena for denne samarbeidssatsingen til NFF, Telenor og Dagbladet TV? Vi tar vi en kjapp tur tilbake i tid: Siden 2019 har Mausund vært vertskap for et felles 5G-prosjekt hvor fremtidens supernett er blitt testet innen fiskeoppdrettsnæringen, og den 22. mars 2021 ble nettet oppgradert og gjort tilgjengelig for innbyggerne på øya.

SUPERNETT: – 5G gir raske hastigheter, lavere forsinkelse og høy kapasitet, sier Telenors norgessjef, Petter-Børre Furberg. Foto: Martin Fjellanger
SUPERNETT: – 5G gir raske hastigheter, lavere forsinkelse og høy kapasitet, sier Telenors norgessjef, Petter-Børre Furberg. Foto: Martin Fjellanger Vis mer

- Nå får innbyggerne i Mausund tilgang til et høymoderne mobilnett som tilbyr raske hastigheter, lavere forsinkelse og høy kapasitet, sa Telenors Norgessjef, Petter-Børre Furberg den gang.

- Da nyheten kom tenkte jeg «hurra»! supplerte Frøya-ordfører Kristine Furunes Strømskag.

Mausund ble første øysamfunn i Norge med tilgang til fremtidens mobilnett, noe som skulle vise seg å endre hverdagen til de fleste innbyggerne på øya – for noen mer enn andre ...

- Opplevelse for livet

Hver morgen, uansett vær, setter kystrenovatørene på Mausund Feltstasjon seg i båten for å rydde marin plast og avfall fra skjærgården langs trøndelagskysten.

MAGISK: Mausund er et eget lite samfunn helt på «kanten av verden».
MAGISK: Mausund er et eget lite samfunn helt på «kanten av verden». Vis mer

Nytt av året er 5G- dekningen som gjør det enklere å dokumentere og kommunisere hvor plasten kommer fra og hvor giftig havbunnen er, informasjon som brukes i forskningsprosjekter om bærekraftig utvikling i havet.

For én av dem om bord har 5G-ens inntog også hatt påvirkning på et mer personlig nivå:

- Det har vært en opplevelse for livet, sier kystrenovatør Jørgen Hilmarsen (32) om deltagelsen i «Long Shot».

PÅ LAG: … med små og store fotballspillere – også digitalt!
PÅ LAG: … med små og store fotballspillere – også digitalt! Vis mer

Han er én av to spillere som representerer Mausund IL i den nye Dagbladet-serien som er en direkte følge av at 5G-utbyggingen gjør det mulig å spille FIFA online via mobilnettet.

- Når vi spiller online over 5G er det bare å dele 5G fra mobilen til Playstation, noe som funker veldig bra, supplerer lagkamerat Øystein Watz Halse (25).

Gjennom seriens tre episoder blir duoen trent av FIFA-proff Arkan Resul og får blant annet møte landslagssjef Ståle Solbakken på Ullevål.

TRENING: Mausund-spillerne under kyndig veiledning av FIFA-proff Arkan Resul.
TRENING: Mausund-spillerne under kyndig veiledning av FIFA-proff Arkan Resul. Vis mer

- Høydepunktet var allikevel å høre publikum, stemningen og engasjementet under finalen (mot erkerival Frøya). Da måtte selv nervene mine gi etter, smiler Halse.

• Se første episode av «Long Shot» her

Positivt for skole og arbeidsliv

5G-nettet gjør det enklere for Øystein Watz Halse og de andre lærerne ved Mausund barneskole å koble seg opp på Teams og være til stede på møter digitalt. Elevene på skolen har iPader som de tar med hjem etter skoletid:

– iPaden fungerer i praksis som lærebøkene deres. De har jo med den hjem og får fullt utbytte av det raske nettet, sier rektor på skolen, Nina Mathissen.

LES OGSÅ: Hva betyr 5G for deg: Nå og i fremtiden?

BEHOV FOR 5G: – Når 100-150 mennesker skal koble seg på internett samtidig krever det nærmest ubegrenset kapasitet, sier Renathe Greve, administrasjonsleder ved Øyrekka Folkehøgskole.
BEHOV FOR 5G: – Når 100-150 mennesker skal koble seg på internett samtidig krever det nærmest ubegrenset kapasitet, sier Renathe Greve, administrasjonsleder ved Øyrekka Folkehøgskole. Vis mer

Raskt nett er også viktig for Øyrekka Folkehøgskole et steinkast unna. Landets mest eksotiske folkehøyskole har på sikt plass til 100 stunder og mellom 20 og 30 fastboende innbyggere.

- Når 100-150 mennesker skal koble seg på internett samtidig krever det nærmest ubegrenset kapasitet. Vi tror også raskt internett er et must for studenter i 2022. Spesielt for oss som har som mål å bli Norges største folkehøyskole på sosiale medier, smiler Renathe Greve, administrasjonsleder på skolen.

Enklere hverdag for fastboende og turister

Noe av det første du møter når du tar ferga over til Mausund, er Havna Kafé. Innehaver Anne Sofie Botnan er glad for at mausundværingene var blant de første i landet som fikk 5G-dekning.

- Det kommer til nytte både hjemme og på jobb. Sønnen min bruker det mye til å spille FIFA på nett, mens jeg selv har kasseapparat og lignende koblet til 5G-nettet.

SUPERDEKNING: Med 5G fra Telenor kan du dele ferieminnene lynraskt – uansett hvor du er!
SUPERDEKNING: Med 5G fra Telenor kan du dele ferieminnene lynraskt – uansett hvor du er! Vis mer

- Feriegjester setter også pris mulighetene 5G-nettet gir, smiler hun.

• LES OGSÅ: Slik vil 4G og 5G utfylle hverandre

Slike ord er musikk i ørene til Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Han mener det er i hverdagen de fleste vil merke endringene først, og lister opp noe av det 5G-utbyggingen kan bety for din hverdag:

o Underholdning til folket. 5G vil gjøre det mulig å transportere mer data enn dagens 4G-nett, og er derfor langt mer modent for å takle serier, TV-programmer og filmer i høy oppløsning.

o Gode gamingopplevelser. Å game på 5G vil gå som en drøm, med hastigheter på nivå med fiber. At det knapt er noe overføringsforsinkelse gjør at det på skjermen skjer umiddelbart etter at du trykker på kontrolleren eller musa.

BYGGER UT 5G: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at et landsdekkende 5G-nett i verdensklasse er på plass i løpet av 2024.
BYGGER UT 5G: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at et landsdekkende 5G-nett i verdensklasse er på plass i løpet av 2024. Vis mer

o Ta jobben med deg. Lynrask video- og taleoverføring, samt enkel ned- og opplasting av store filer, gjør at mange flere kan utføre arbeidsoppgaver hjemmefra eller i kontorfellesskap utenfor de store byene.

o Nye muligheter. 5G vil muliggjøre nye produkter, tjenester og teknologier som hittil bare har eksistert som prototyper og testpiloter. Kanskje vil du i fremtiden besøke fastlegen digitalt?

o Full fart – overalt. Alle de rundt 8500 basestasjonene skal være satt opp for 5G innen sommeren 2024. Det betyr at du kan strømme serier, spille online, eller delta i teams-møter via mobilen selv om du er på farten.

• Lurer du på når du får 5G der du bor? Sjekk Telenors dekningskart

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer