Hovedhandlingen i den nye Dagbladet-serien «Long Shot» foregår på Mausund, et lite øysamfunn med rundt 180 innbyggere helt ute i havgapet i Trøndelag.
I 2015 «mistet» øya fotballen da det legendariske A-laget ble lagt ned. Tribunene ble stille. Helt til nå.

Gjennom tre episoder følger vi programleder Amalie Snøløs og FIFA-proff Arkan Resul (pluss en cameo fra landslagssjef Ståle Solbakken!) når de etablerer Mausunds første eFotballag for igjen å skape fotballfeber langt ute i havgapet.
Første øysamfunn i Norge med 5G
Hvordan endte et lite øysamfunn opp som arena for denne samarbeidssatsingen til NFF, Telenor og Dagbladet TV? Vi tar vi en kjapp tur tilbake i tid: Siden 2019 har Mausund vært vertskap for et felles 5G-prosjekt hvor fremtidens supernett er blitt testet innen fiskeoppdrettsnæringen, og den 22. mars 2021 ble nettet oppgradert og gjort tilgjengelig for innbyggerne på øya.

- Nå får innbyggerne i Mausund tilgang til et høymoderne mobilnett som tilbyr raske hastigheter, lavere forsinkelse og høy kapasitet, sa Telenors Norgessjef, Petter-Børre Furberg den gang.
- Da nyheten kom tenkte jeg «hurra»! supplerte Frøya-ordfører Kristine Furunes Strømskag.
Mausund ble første øysamfunn i Norge med tilgang til fremtidens mobilnett, noe som skulle vise seg å endre hverdagen til de fleste innbyggerne på øya – for noen mer enn andre ...
- Opplevelse for livet
Hver morgen, uansett vær, setter kystrenovatørene på Mausund Feltstasjon seg i båten for å rydde marin plast og avfall fra skjærgården langs trøndelagskysten.

Nytt av året er 5G- dekningen som gjør det enklere å dokumentere og kommunisere hvor plasten kommer fra og hvor giftig havbunnen er, informasjon som brukes i forskningsprosjekter om bærekraftig utvikling i havet.
For én av dem om bord har 5G-ens inntog også hatt påvirkning på et mer personlig nivå:
- Det har vært en opplevelse for livet, sier kystrenovatør Jørgen Hilmarsen (32) om deltagelsen i «Long Shot».

Han er én av to spillere som representerer Mausund IL i den nye Dagbladet-serien som er en direkte følge av at 5G-utbyggingen gjør det mulig å spille FIFA online via mobilnettet.
- Når vi spiller online over 5G er det bare å dele 5G fra mobilen til Playstation, noe som funker veldig bra, supplerer lagkamerat Øystein Watz Halse (25).
Gjennom seriens tre episoder blir duoen trent av FIFA-proff Arkan Resul og får blant annet møte landslagssjef Ståle Solbakken på Ullevål.

- Høydepunktet var allikevel å høre publikum, stemningen og engasjementet under finalen (mot erkerival Frøya). Da måtte selv nervene mine gi etter, smiler Halse.
• Se første episode av «Long Shot» her
Positivt for skole og arbeidsliv
5G-nettet gjør det enklere for Øystein Watz Halse og de andre lærerne ved Mausund barneskole å koble seg opp på Teams og være til stede på møter digitalt. Elevene på skolen har iPader som de tar med hjem etter skoletid:
– iPaden fungerer i praksis som lærebøkene deres. De har jo med den hjem og får fullt utbytte av det raske nettet, sier rektor på skolen, Nina Mathissen.
LES OGSÅ: Hva betyr 5G for deg: Nå og i fremtiden?

Raskt nett er også viktig for Øyrekka Folkehøgskole et steinkast unna. Landets mest eksotiske folkehøyskole har på sikt plass til 100 stunder og mellom 20 og 30 fastboende innbyggere.
- Når 100-150 mennesker skal koble seg på internett samtidig krever det nærmest ubegrenset kapasitet. Vi tror også raskt internett er et must for studenter i 2022. Spesielt for oss som har som mål å bli Norges største folkehøyskole på sosiale medier, smiler Renathe Greve, administrasjonsleder på skolen.
Enklere hverdag for fastboende og turister
Noe av det første du møter når du tar ferga over til Mausund, er Havna Kafé. Innehaver Anne Sofie Botnan er glad for at mausundværingene var blant de første i landet som fikk 5G-dekning.
- Det kommer til nytte både hjemme og på jobb. Sønnen min bruker det mye til å spille FIFA på nett, mens jeg selv har kasseapparat og lignende koblet til 5G-nettet.

- Feriegjester setter også pris mulighetene 5G-nettet gir, smiler hun.
• LES OGSÅ: Slik vil 4G og 5G utfylle hverandre
Slike ord er musikk i ørene til Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Han mener det er i hverdagen de fleste vil merke endringene først, og lister opp noe av det 5G-utbyggingen kan bety for din hverdag:
o Underholdning til folket. 5G vil gjøre det mulig å transportere mer data enn dagens 4G-nett, og er derfor langt mer modent for å takle serier, TV-programmer og filmer i høy oppløsning.
o Gode gamingopplevelser. Å game på 5G vil gå som en drøm, med hastigheter på nivå med fiber. At det knapt er noe overføringsforsinkelse gjør at det på skjermen skjer umiddelbart etter at du trykker på kontrolleren eller musa.

o Ta jobben med deg. Lynrask video- og taleoverføring, samt enkel ned- og opplasting av store filer, gjør at mange flere kan utføre arbeidsoppgaver hjemmefra eller i kontorfellesskap utenfor de store byene.
o Nye muligheter. 5G vil muliggjøre nye produkter, tjenester og teknologier som hittil bare har eksistert som prototyper og testpiloter. Kanskje vil du i fremtiden besøke fastlegen digitalt?
o Full fart – overalt. Alle de rundt 8500 basestasjonene skal være satt opp for 5G innen sommeren 2024. Det betyr at du kan strømme serier, spille online, eller delta i teams-møter via mobilen selv om du er på farten.
• Lurer du på når du får 5G der du bor? Sjekk Telenors dekningskart