Annonsørinnhold

En ny hverdag med 5G. Hvordan er livet langt ute i havgapet?

Hvordan tror du livet til mausundværinger er, der ute i Norskehavet? Jo, de ser på Netflix, gamer i sanntid, har hjemmekontor med Teams, bruker internett på skolen og nyter lynraskt 5G – uansett hvor de befinner seg. Hvordan er det mulig?

GOD DIGITAL INFRASTRUKTUR: Både innbyggere og turister kan nyte godt av 5G-nettet, uavhengig av hvor de befinner seg på øya.
GOD DIGITAL INFRASTRUKTUR: Både innbyggere og turister kan nyte godt av 5G-nettet, uavhengig av hvor de befinner seg på øya. Vis mer

Langt ute i havgapet utenfor trøndelagskysten ligger Mausund. Det er et tettsted og en øygruppe i Frøya kommune, men også et stort fiskevær. Forbindelsen til fastlandet er hurtigbåt og ferje. Det bor 180 innbyggere der – en av dem er Hege Larsen Sørgård.

Hun driver den populære Gårdsøybrygga sammen med mannen Håvard, og hun priser seg lykkelig for at Telenor har trått til for det vesle øysamfunnet og har bygd ut full dekning med 5G.

GÅRDSØYBRYGGA: Hege Larsen Sørgård og mannen Håvard strevde lenge med dekningen på Gårdsøybrygga, men med 5G fra Telenor ble det en lykkelig løsning.
GÅRDSØYBRYGGA: Hege Larsen Sørgård og mannen Håvard strevde lenge med dekningen på Gårdsøybrygga, men med 5G fra Telenor ble det en lykkelig løsning. Vis mer

Det er en ny hverdag som åpner opp for mange muligheter, men tiden før var definitivt litt mer strevsom, forteller Hege:

– For oss var det litt frustrerende med bare «nesten» Internett i serveringslokalet og i leilighetene til gjestene våre. Vi testet ulike ting og prøvde på flere måter å få signaler ned til brygga, men det ble med bare nesten.

Les mer om 5G på Mausund og andre spennende feriedestinasjoner i Norge

God dekning er verdt å kjempe for

Hege og Håvard ga seg imidlertid ikke, og fikk hjelp av sønnen til å sette opp antenner mellom huset deres og brygga. Ved hjelp av et Google Mesh-system fikk de da såpass bra signaler at de kunne stå på brygga, helt oppe ved veien, og holde mobilen høyt og få inn Netflix.

Håvard var også til god hjelp de gangene han lå med fiskeskøyta på brygga – for den hadde Internett.

5G-MASTEN FRA TELENOR: Mausund er en øygruppe som ligger helt ute i havgapet utenfor trøndelagskysten. Øya fikk 5G fra Telenor allerede i 2021.
5G-MASTEN FRA TELENOR: Mausund er en øygruppe som ligger helt ute i havgapet utenfor trøndelagskysten. Øya fikk 5G fra Telenor allerede i 2021. Vis mer

Så da den var ved kai, kunne gjestene surfe på telefonene sine uten å bruke mobildata.

Mye ståhei og krumspring for nesten ingenting kanskje? Og det så enda mørkere ut da Hege i tillegg klarte å rote det til med antenneløsningen … Men i løpet av denne tiden hadde Telenor fått ting på plass – og da var det ikke noe nøling fra familien som hadde kjempet så hardt for raske og stabile signaler:

– For noen måneder siden kjøpte vi to av de største pakkene med Mobilt Bredbånd fra Telenor. En til å ha hjemme og en til brygga, og selvsagt med 5G. Så nå er det den beste hurtigheten vi har hatt på internett noensinne her. Det er helt fantastisk.

Hvordan er 5G-dekningen der du bor? Sjekk dekningskartet her

5G åpner opp en ny verden

At 5G fra Telenor gjør ting mye enklere, kan også rektoren på skolen bekrefte. Nina Mathissen forteller at de har fiber på selve skolen, men at elevene har iPader som de tar med seg hjem etter skoletid:

– iPaden fungerer i praksis som lærebøkene deres. De har jo med den hjem og får fullt utbytte av det raske nettet. Da vet vi at de har den dekningen som trengs for at alt skal gå sømløst.

TAKKNEMLIG FOR 5G: Rektor Nina Mathissen mener 5G bidrar positivt til arbeidslivet på øya.
TAKKNEMLIG FOR 5G: Rektor Nina Mathissen mener 5G bidrar positivt til arbeidslivet på øya. Vis mer

Hun legger også til at hun er veldig glad for satsningen på 5G:

– Jeg ble jo litt stolt da Telenor valgte å satse på Mausund. Det er jo også et distriktspolitisk element i dette. 5G gjør det lettere å kunne jobbe og gå på skole her. Vi er knyttet til omverden og kan nå alle raskt og effektivt.

I tillegg synes hun det er deilig å ikke være nødt til å bruke tid på reise. Hun og de andre lærerne deltar ofte på digitale møter i Frøya kommune, i kompetansenettverk og på andre arrangementer som har med skolejobben å gjøre. Nå slipper hun å dra inn til fastlandet og kan heller koble seg opp på Teams og være til stede digitalt, uten at det blir noe dårligere opplevelse av det.

– 5G gir en veldig bra opplevelse. På møter er det nesten som å sitte i samme rommet. Det er veldig bra kvalitet – og det er en stor fordel.

MAUSUND: Øya er særlig kjent for stort fiskevær og storslåtte naturopplevelser.
MAUSUND: Øya er særlig kjent for stort fiskevær og storslåtte naturopplevelser. Vis mer

Men det er ikke bare hjemme som innbyggerne på Mausund merker en forskjell. De nyter også godt av 5G-nettet når de beveger seg rundt på øyene og når de er ute i båtene sine. Et lynraskt 5G-nett kommer også godt med når antall mennesker på Mausund øker drastisk i de travle sommermånedene.

Å by på god digital infrastruktur betyr mye når turtistene skal snappe, ta selfies, strømme, surfe og ellers oppføre seg som de vanligvis pleier med mobilen.

Alt om 5G fra Telenor får du her: https://www.telenor.no/5g/

Game i sanntid og slå resten av (den virtuelle) verden

Kan metaverset (fremtidens internett, der det digitale og virkeligheten smelter sammen) komme til Mausund? Helt klart. Med 5G er de klare for den nye virtuelle virkeligheten. Driveren av Havna Kafé, Anne Sofie Botnan, forteller at både yngstesønnen og eldstesønnen nå har fått mer fart i gamingen, enten det er Fortnite eller FIFA:

GAMING PÅ GUTTEROMMET: Sønnene til driveren av Havna Kafé, Anne Sofie Botnan, gamer både FIFA og Fortnite over det nye 5G-nettet.
GAMING PÅ GUTTEROMMET: Sønnene til driveren av Havna Kafé, Anne Sofie Botnan, gamer både FIFA og Fortnite over det nye 5G-nettet. Vis mer

– Det er merkbart bedre forhold for gaming, det er helt klart. Det virker også som om de er fornøyde med strømmingen. Det blir litt skjermtid, for å si det sånn.

Mer tid til hverandre

Men selv om enda bedre dekning og mye raskere mobilnett kan bety enda mer tid foran en skjerm, er det i hvert fall sånn på Mausund at mange faktisk også får mer tid til hverandre. Møter kan gjøres unna på Teams eller Zoom, avtaler kan følges opp uten å måtte reise inn på fastlandet, og hverdagene blir sånn sett roligere.

Tiden kan brukes til fordel for hjem og familie, og det blir mindre stress.

5G er fremtidens mobilnett

Det er særlig tre store fordeler som gjør 5G så attraktivt, enten du bor langt borte fra folk eller oppholder deg i tettbebygde strøk:

Svært høy hastighet: Farten i 5G-nettet er allerede fem til ti ganger raskere enn i 4G-nettet, og den vil bare bli raskere og raskere. Det er gode nyheter for deg som liker å strømme hvor du vil, spille onlinespill uten lagging og laste store filer ned eller opp uten å måtte vente.

Overlegen kapasitet: 5G står klart til å brukes til så mye mer enn bare smarttelefoner. Det er nå alle de oppkoblede enhetene virkelig kommer til sin rett. Med tingenes internett (IoT) blir det enda fler duppedingser som skal kommunisere over nettet, men med 5G er ikke dette noe problem i det hele tatt. Her er det full fart og super kvalitet enten du bruker mobilen til å strømme eller kikker på smartklokka for å sjekke strømforbruket og slå av alarmen.

Store fremtidsmuligheter: Noe av det aller mest spennende med 5G er alt som ikke er kommet eller funnet på ennå. Men det som er helt sikkert, er at 5G er et veldig godt utgangspunkt for det som måtte komme av nye produkter, tjenester og teknologier som til nå bare er i startgropa. Det satses mye og forskes mye på «de neste store kommersielle suksessene» som lener seg på smart og effektiv bruk av 5G. Du har hørt om selvkjørende biler en stund, ikke sant? Det kan hende de er like rundt hjørnet nå. I en mer moden versjon. I tillegg til en haug andre spennende ting.

Du lurer kanskje på hvor du kan få 5G fra Telenor? Det kan du enkelt sjekke her: https://www.telenor.no/5g/#utbyggingsplaner

Mer om