Annonsørinnhold

Gaming på tur: – Du trenger ikke være hjemme for å spille online

Uansett om sommerferien tilbringes i campingvogna, hytta eller på båttur: Med 5G fra Telenor er du sikret lynraskt internett uten «lagging». Gamerne Ola Moum og Amalie Snøløs har alltid med gaming-PC eller Playstation i bagasjen.

MOBIL HOTSPOT: Visste du at mobilen din funker som en ultraportabel router? Del nett med venner eller bruk det når du skal spille online med PC, Playstation eller Xbox.
MOBIL HOTSPOT: Visste du at mobilen din funker som en ultraportabel router? Del nett med venner eller bruk det når du skal spille online med PC, Playstation eller Xbox. Vis mer

– 5G-nettet er i full utbygging, og du kan allerede oppleve en responstid som er like rask som den du kan få på et LAN. Etter hvert som 5G-nettet blir mer sammenkoblet, vil du kunne spille mot folk utenfor Norges grenser med samme opplevelse.

Det sier Ola Moum, for de fleste gamere kjent som «elemeNt», tidligere profesjonell Counter-Strike-spiller og første nordmann til å bli innlemmet i Esports Hall of Fame. I dag jobber han som Retail Performance Manager i Telenor, men har slett ikke lagt gamingutstyret på hylla.

Er det 5G-dekning der du skal på ferie? Sjekk dekningskartet her

Trenger ikke være hjemme

– Jeg er veldig glad i førstepersonsskytespill som Counter-Strike og Call of Duty Warzone, og bruker fortsatt en del tid på gaming.

GAMER FORTSATT: Ola «elemeNt» Moum var den første nordmannen som ble innlemmet i Esports Hall of Fame. I dag jobber han i Telenor, men gamer fortsatt – selv på ferie.
GAMER FORTSATT: Ola «elemeNt» Moum var den første nordmannen som ble innlemmet i Esports Hall of Fame. I dag jobber han i Telenor, men gamer fortsatt – selv på ferie. Vis mer

Også når han er på tur:

– Du trenger absolutt ikke være hjemme for å spille online, sier Moum og forklarer:

– Spesielt har utbyggingen av 5G gitt en helt ny dimensjon til det å ta med seg en PC eller Playstation på tur. Her i Telenor kaller vi det ofte «luftens fiber», og det er ikke uten grunn. Det nye nettet byr på vanvittige responstider, altså tiden det tar for et signal å gå fra deg til en server.

Han mener dette gir en fordel til alle som ønsker å bli gode i gaming, da det etterligner opplevelsen man har på et LAN.

– Spillestilen tilpasser seg responstiden, og kan gjenskapes når du skal på turnering eller lignende. En lav responstid er avgjørende for hvor god man blir, sier Moum.

➢ LES OGSÅ: Norgesferie i sommer? Disse skjulte perlene har 5G-dekning

MOBIL UNDERHOLDNING: Med en 5G-smarttelefon har du lynraskt mobilnett på flere av landets mest populære feriedestinasjoner. Film og spill er perfekt når fergekøen er lang og tålmodigheten kort.
MOBIL UNDERHOLDNING: Med en 5G-smarttelefon har du lynraskt mobilnett på flere av landets mest populære feriedestinasjoner. Film og spill er perfekt når fergekøen er lang og tålmodigheten kort. Vis mer

Mobil hotspot

Det er enkelt å game online når du er på ferie. Alt du trenger er i prinsippet en smarttelefon. Her finner du de beste 5G-telefonene akkurat nå.

– Bruk telefonen som mobil hotspot for å koble til de enhetene du ønsker å bruke. Den aller beste opplevelsen får du om du skaffer deg en 5G-klar router som har større kapasitet enn mobiltelefonen, tipser Ola Moum.

– På hotell kan du koble deg rett opp mot TV-en om du har med Playstation eller Xbox. Del nettet via mobilen eller en router og start moroa. Med en laptop kan du koble deg opp akkurat hvor du vil. Finn et bord og en stol og slå deg løs, smiler han.

ALLTID MED: - Jeg tar med Playstation for å spille FIFA og Call of Duty uansett hvor jeg reiser, sier influenser og programleder Amalie Snøløs.
ALLTID MED: - Jeg tar med Playstation for å spille FIFA og Call of Duty uansett hvor jeg reiser, sier influenser og programleder Amalie Snøløs. Vis mer

Alltid Playstation i bagasjen

En som er klar for en runde FIFA eller Call of Duty – uansett hvor hun er – er programleder, influenser og gamer Amalie Snøløs.

– Jeg tar alltid med meg Playstationen min, uansett hvor jeg drar. I tillegg har jeg alltid med meg en padde, altså grenuttak, slik at jeg enkelt kan koble til alt jeg trenger når jeg kommer til en plass med stikkontakt, tipser hun. Hun har allerede lang erfaring med online gaming via 5G-nettet.

– Jeg har spilt masse over 5G på fjellet, og har blant annet leid en hytte som kun har 5G-nett tilgjengelig. Det var null problem, ingen forsinkelser – noe som er viktig når jeg spiller for eksempel FIFA og Call of Duty.

– Husk lader!

Når hun er på reisefot, kobler Amalie Snøløs Playstation opp til internett via mobil hotspot.

– Deretter kjører jeg en test på Playstation for å sjekke at nettet funker optimalt, sier hun. Den erfarne «reise-gameren» har flere gode råd til deg som vil ta med deg Playstation, Xbox, Nintendo eller PC på ferietur i år:

o Pakk alt gamingutstyr i egen sekk eller boks.
o Sørg for å ha med lader til mobilen eller routeren du får 5G-nett fra, slik at du aldri går tom for strøm mens du er midt i et game.
o Gjør alle store oppdateringer FØR du drar på tur slik at du bruker all tiden din på å spille.
o Kjøp et godt headsett som gjør det mulig for deg å koble helt av.
o Ta med padde/grenuttak slik at du alltid har nok stikkontakter til alt utstyret som følger med.

REKORDFART: Innen første halvår 2024 skal Telenor ha bygget ut 5G over hele landet, og utbyggingen er godt i gang. Her er det markedssjef for dekning, Ole Andreas Ræstad, som tester nettet utenfor hovedkontoret på Fornebu.
REKORDFART: Innen første halvår 2024 skal Telenor ha bygget ut 5G over hele landet, og utbyggingen er godt i gang. Her er det markedssjef for dekning, Ole Andreas Ræstad, som tester nettet utenfor hovedkontoret på Fornebu. Vis mer

Gode opplevelser også med 4G

Innen første halvår 2024 skal Telenor ha bygget ut 5G over hele landet, og utbyggingen er godt i gang. Allerede når årets fellesferie går av stabelen vil rundt halve befolkningen dekkes av siste generasjons mobilnett. Men hva med den andre halvdelen? Ola Moum betrygger:

– 4G-nettet fungerer også utmerket til gaming, gitt at det ikke er overbelastning på basestasjonen. Selv om du ikke vil oppnå samme lave stabile responstid som 5G-nettet byr på, vil du uansett få en god opplevelse. Ikke glem at 4G-nettet til Telenor ble kåret til verdens raskeste i 2018, minner han om.

➢ LES OGSÅ: Slik vil 4G og 5G utfylle hverandre

Gode muligheter for online gaming har du altså uansett hvor du ferdes innenfor Norges grenser denne sommeren, men husk:

– Du er på ferie, og av erfaring er det ikke like hyggelig for reisefølget om du tilbringer hver eneste time foran skjermen … selv om det er mulig! Sett av tid til gaming på kvelden, og nyt opplevelsen med lynraskt mobilnett fra Telenor, avslutter Ola Moum.

Er det 5G-dekning der du skal på ferie? Sjekk dekningskartet her

Mer om