Annonsørinnhold

Guide: Slik velger du riktig data som best passer behovene dine

Er det på tide å kjøpe ny data? Vår ekspert guider deg gjennom utvalget og forklarer, på en enkel måte, hva du bør tenke på når du velger data.

Guide: Slik velger du riktig data som best passer behovene dine

Mange blir sittende igjen uten å finne data når de skal kjøpe seg en ny. Og spørsmålene er mange. Hva trenger jeg for ytelse? Hvordan påvirker det prisen og hva annet bør jeg vurdere?

Vi har snakket med Patrik Thorell, markeds- og kommunikasjonssjef på MSI, som forklarer markedet. Han mener at i dag er bærbare laptops det åpenbart beste valget.

– Tidligere var laptops «den andre dataen», et kompromiss på en måte, men sånn er det ikke lenger, sier Patrik Thorell.

Du må identifisere behovene dine

Når det gjelder ytelse, er de fleste bærbare laptops i dag meget kraftige og tilstrekkelige for at du kan bruke dem uten noe som helst problemer til daglig bruk, det gjelder alt fra enklere daglig bruk og surfe på nettet til å se på film og spille spill.

Hvis det derimot kommer moderne spill inn i bildet, eller mer krevende programmer som Photoshop og lignende, må du ha laptops med solide batterier. Du trenger også enda bedre ytelse hvis du skal maksimere grafikken i spillene, anskaffe CAD-tegninger eller jobbe med filmredigering.

Guide: Slik velger du riktig data som best passer behovene dine

For å kunne gjøre dette enklest mulig, finnes det tre nivåer der du kan klatre opp og ned, når du kjøper laptop. Hvis vi sammenligner laptops i ytelse, er det omtrent 50 prosent forskjell i utfall mellom de ulike nivåene.

Første nivået – en standardisert data du kan bruke hvor som helst

Har du tenkte å bruke laptopen for å løse forskjellige skoleoppgaver, surfe på nettet og til å skape innehold i sosiale medier, kan det være at du trenger en, så å si, laptop for enklere daglig bruk. Denne type laptops skiller seg ikke ut designmessig, men du kan regne med høy ytelse.

En standardisert datamaskin skal du kunne bruke til det aller meste, alt fra daglig bruk til å se på film.

– I første nivået finner du budsjettvennlige bærbare laptops med i5 og kraftig grafikkort. Du får alt du trenger for å kunne spille dine spill. Dette nivået passer deg som har litt interesse for spill, som liker å surfe på nettet og lignende. Liker du fotografering? Som fotograf vil du jo aller helst ha en skjerm med nøyaktig fargegjengivelse eller, som gamer, minst 120 Hertz i oppdateringsfrekvens, sier Patrik Thorell.

Her er MSI Modern-serie, Prestige-serie og MSI GF.

Guide: Slik velger du riktig data som best passer behovene dine

Andre nivået – mellomnivå for gamers som spiller spill

Bortsett fra å bruke laptopen til daglig bruk, å spille noe mer krevende spill, er det nødvendig å klatre opp et nivå. Der finnes innstegsserie med fokus på høy ytelse og morsom design.

På dette nivået kvalifiserer seg datamaskiner med i7-prosessor kombinert med et lettere RTX-kort med strålingsbesparelse i sanntid – summen av kardemommen er dette er godt valg for casual gamers og de som må jobbe med rendering i CAD.

Her er Creator-serie, MSI GF Thin og MSI GP/GL.

Guide: Slik velger du riktig data som best passer behovene dine

Tredje nivået – skikkelig kraftpakke for deg som nekter å kompromisse

Det finnes nok et nivå for deg som ønsker å maksimere ytelse slik at du ikke trenger å bekymre deg for at laptopen skal stå å tenke i all evighet, når du må gjøre litt mer krevende oppgaver. I dette nivået maksimeres ytelse, med samme morsomme design, slik at selv de som stiller svært høye krav vil være fornøyde. Spill med maksimal grafikk, rendere i 3D og løs andre krevende oppgaver uten noe som helst problemer. Disse laptops også ekstremt tidseffektive.

– Da er det i9 sammen med et NVIDIA Geforce RTX 20080 du bør se etter. I dette nivået har du låst opp alt du trenger. Du må betale litt mer, men siden du sparer tid, er dette en investering som er enkel å balansere til din fordel.

Her er MSI GS Stealth, MSI GE Raider.

Guide: Slik velger du riktig data som best passer behovene dine

Ikke glem batterilevetiden

I tillegg til ytelse er batterilevetid svært viktig. Gjennom de siste årene har teknikken tatt store fremskritt. Dette innebærer at moderne laptops kombinerer rå ytelse med lang batterilevetid, noe som ikke var mulig for noen år siden.

– Det er nettopp derfor vi har utstyrt våre laptops med høyeste tillatte batterimengde. Et 99.9Whr-batteri gir deg lenger arbeidstid, sier Patrik.

Men selvfølgelig er det alltid en slags balansegang. Høyere ytelse innebærer faktisk at mer krevende oppgaver går raskere å utføre. Og derfor er det viktig at du tilslutt havner på et godt og velbalansert nivå tilpasset behovene dine. De tre nivåene oven guider deg rett helt til du kjøpt laptop og det blir da enklere å lande i et passende valg.

Her finner du din neste laptop.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer