Annonsørinnhold

Folkefinansiering:

May har lånt penger til 34 personer - uten å tape noe

May Rømen fra Trondheim sparer hver eneste måned, men ønsket seg bedre rente enn på høyrentekonto. Løsningen ble folkefinansiering, der låntakere og långivere møtes på en trygg måte med fast rente.

BEDRE AVKASTNING: May Rømen har så langt ikke tapt penger på folkelån, selv om hun bevisst velger lånetakere med høy risiko.
BEDRE AVKASTNING: May Rømen har så langt ikke tapt penger på folkelån, selv om hun bevisst velger lånetakere med høy risiko. Vis mer

Ikke hørt om folkefinansiering? Det kalles også «crowdlending» og skjer når enkeltpersoner går sammen for å støtte prosjekter eller andre personer.

Folkefinansiering som fenomen vokser eksplosivt over hele verden og i Norge er Perx første og eneste formidler av folkefinansierte lån til private. Ved å kutte bankene som et fordyrende mellomledd, får låntakerne en konkurransedyktig rente på sine lån, samtidig som långiverne får en god avkastning.

Og det var nettopp bedre avkastning May Rømen (32) var ute etter da hun og venninner kikket på alternativer til høyrentekonto og fond i januar 2021.

De fant Perx, og May startet med en investering på 1000 kroner fra lønnskontoen.

Uten tap

Siden har det gått to år og fasit for May er deltakelse i 34 folkelån via Perx. Så langt har hun ikke tapt en eneste krone, og gode renteutbetalinger tikker inn måned for måned.

Investere i lån? Blir långiver nå

- Vi var litt skeptiske i starten, siden vi ikke hørte om så mange som driver med folkelån. Derfor startet vi veldig forsiktig med et lån hver andre måned, og så eskalerte det bare når vi så hvor bra det funket, sier May.

Trondheimskvinnen liker å trene, bake - og ikke minst spare. Hun investerer for tiden 1000 kroner i måneden i folkelån, fra egen lønn, pluss rentene hun mottar på investeringene.

- Vi har fortsatt med det siden, fordi vi ikke har hatt noen tap. Og det er en fin måte å hjelpe andre på, i både korte og lange perioder.

32-åringen har spart siden hun var 13 år, først for å kjøpe seg nye ting som mobiltelefon. Derfor er hun veldig opptatt av sikkerhet, og legger stor vekt på at kredittvurderingen til Perx er så streng at bare de som er i stand til å betale tilbake blir innvilget lån.

SPAREKLUBB: May og venninnene møtes for å diskuterer spareformer, de er åpne rundt egen økonomi.
SPAREKLUBB: May og venninnene møtes for å diskuterer spareformer, de er åpne rundt egen økonomi. Vis mer

Så langt har May bare positive opplevelser med sine egne folkelån.

Klikk her for å bli långiver

- En ekstra positiv overraskelse kommer når de som låner penger betaler ned tidligere. Jeg får da plutselig midler til å investere i nye lån som kommer ut hos Perx, sier hun.

Lån til privatpersoner

- Hvorfor ble det Perx?

- Jeg landet på Perx fordi de tilbyr lån til privatpersoner og ikke firma. Det føltes trygt å investere i personer med sikkerhet i eiendom framfor å investere i firma som kan gå konkurs.

«Det føltes trygt å investere i personer med sikkerhet i eiendom framfor å investere i firma som kan gå konkurs»

Alle investeringer innebærer en varierende risiko for tap. For å redusere denne risikoen har Perx en svært streng kredittpolicy. De er også opptatt av å ta godt med sikkerhet i form av pant i eiendom og de siste to årene er det kun lån med denne sikkerheten som blir koblet på plattformen. Misligholdgraden de siste årene er dermed meget lav.

Investere i lån? Les mer her

SALDO: May Rømen viser fram hvordan hun kan investere og analysere folkelån hos Perx.
SALDO: May Rømen viser fram hvordan hun kan investere og analysere folkelån hos Perx. Vis mer

Når May velger seg lån på Perx-plattformen velger hun gjerne flere lån. Hun plukker også lån med høyest rente - og høyest risiko.

Høy risiko - høy avkastning

- Jeg har per dags dato investert i 34 lån på Perx. Dette for å spre risiko. Alle investeringer kommer med risiko, så for å minske eventuelle tap investerer jeg mindre beløp i mange forskjellige lån.

- Hvorfor høyest risiko?

- Jeg går som regel for lån med høyest risiko da jeg ønsker høyest mulig avkastning. Det er viktig å huske på at man ikke skal investere penger en ikke har råd til å tape.

CEO: Lars Hafstad er daglig leder i Perx og har mer enn 20 års erfaring fra landets mest premierte kommunikasjonsbyråer
CEO: Lars Hafstad er daglig leder i Perx og har mer enn 20 års erfaring fra landets mest premierte kommunikasjonsbyråer Vis mer

Lars Hafstad er daglig leder i Perx. Han ser på folkelån som en bedre løsning enn forbrukslån, for de fleste låntakere.

– Forbrukslån er så dyrt at ikke burde vært lov. Bankene og investorene tjener grovt, mens låntakerne taper. Hos Perx kan du investere i lån som gir opptil 17% rente, der alle lån i dag er sikret med pant i eiendom. Vi utfordrer dermed tradisjonell finansiering i Norge ved å kutte bankene som et mellomledd, sier Hafstad.

Les mer om lånene til Perx her

– I tillegg skatter du som investor kun 22 prosent av gevinsten, mens aksjesparere blir nå skattlagt 37,87 prosent for all gevinst fra aksjesparing. Med andre ord er det her absolutt mye penger å hente.

Tipser om lån

Det er også Mays erfaring. Hun og venninnene tipser gjerne hverandre om Perx-lån de synes er lovende. Trenger hun mer hjelp får hun umiddelbar respons fra kundeservice på plattformen.

TIPS: May Rømens beste sparetips er «invester aldri penger du ikke har råd til å miste».
TIPS: May Rømens beste sparetips er «invester aldri penger du ikke har råd til å miste». Vis mer

Men mest av alt liker hun å investere i mennesker hun vet litt om.

- Det føles fint å kunne hjelpe mennesker. Noen har kanskje vært litt uheldig og mistet jobben eller blitt syk. Andre ønsker å bruke pengene til å realisere drømmene sine. Det er kjempefint at det står informasjon om menneskene vi investerer i, det gjøre det på en måte litt «tryggere» å investere, sier hun.

- Hvilke tanker har du om fremtidige investeringer hos Perx?

- Jeg har en plan om å investere jevnt og trutt framover. Så lenge det fortsetter å være lån uten mislighold, så fortsetter jeg å investere.

Les mer om Perx her

Annonsørinnhold

Slik tjener du penger som banken

Slik tjener du penger som banken

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer