Annonsørinnhold

Med denne oppfinnelsen sjekker du selv om lufta hjemme er god nok

Kvaliteten på inneklimaet kan ha stor betydning for helsen din.

BEDRE INNEKLIMA: Denne geniale måleren har vært en suksess verden over. Foto: Airthings
BEDRE INNEKLIMA: Denne geniale måleren har vært en suksess verden over. Foto: Airthings Vis mer

– Forskning viser at luften i hjemmet kan være fem ganger så forurenset som luften utendørs*, forteller Øyvind Birkenes, CEO i det norske teknologiselskapet Airthings.

Øyvind Birkenes, CEO Airthings. Foto: Airthings
Øyvind Birkenes, CEO Airthings. Foto: Airthings Vis mer

De gode nyhetene er at det er lettere enn noen gang å måle luften hjemme og finne ut om du må redusere den usynlige og kreftfremkallende gassen radon – som medvirker til at 370 nordmenn får lungekreft hvert år, ifølge Kreftforeningen.

Dessuten – bedre luft inne gjør hverdagen lettere for folk med astma, allergier og andre luftveisplager, eksem og tørr hud.

– Med tanke på at vi tilbringer omtrent 90 prosent av tiden vår innendørs, er det viktig å tenke hvordan luftkvaliteten kan påvirke helsen din, sier Birkenes.

Han peker på at mange tenker for lite på luftkvaliteten i eget hjem.

– Men luftkvalitet er utrolig viktig for både helse og trivsel. Vi har derfor utviklet en måler som er enkel å bruke, har dokument effekt og er rimelig i pris, sier Øyvind Birkenes.

Vil du komme i gang med å måle inneklima i hjemmet ditt? Les mer om Airthings Wave Plus.

Han snakker om luftkvalitetsmålerne selskapet Airthings leverer. De hjelper deg med å finne ut hvor godt inneklima boligen din egentlig har – og hvilke tiltak du bør utføre for å sikre at luften er optimal.

Målerne har vært en suksess verden over og selskapet har solgt flere hundretusener eksemplarer.

Dårlig inneklima kan også føre til hodepine og påvirke søvn negativt. Det er helsefarene Airthings vil bekjempe.

– Vi har full forståelse for at mange ikke har tid til å lese seg opp om de mange luftfarene i hjemmet. Derfor har Airthings utviklet en måler som gjør det for deg. Det tar bare noen minutter å komme i gang og er enkel å bruke, forklarer Birkenes.

Det hele styres via en app på din smarttelefon som kontinuerlig viser deg luftkvaliteten i hjemmet. Selskapet tilbyr seks forskjellige produkter, blant annet luftkvalitets- og radonmåleren Wave Plus som ble kåret til en av 2019s beste oppfinnelser av prestisjetunge Time Magazine.

Les mer om Airthings Wave Plus her.

Fem ting å tenke på

For å sørge for et godt inneklima er det seks faktorer som er viktige. Disse faktorene kan du enkelt måle med en luftkvalitetsmåler fra Airthings for å sørge for å jobbe produktivt på hjemmekontoret og samtidig ha et sunt hjem:

Radon
Radon er en radioaktiv naturlig gass som gir økt risiko for lungekreft dersom man blir utsatt for det. Gassen siver gjennom berggrunnen, og Norge er et av de landene i verden som har størst konsentrasjon av radon. Dersom du har for høy forekomst av radon i huset ditt, finnes det flere tiltak for å senke nivået – det enkleste er å sørge for god utlufting og ventilasjon.

Start måling av radon nå.

Luftfuktighet
Luftfuktigheten innendørs skal ligge mellom tretti og femti prosent for at den skal være optimal. Blir luftfuktigheten for høy, kan boligen din i verste fall bli rammet av muggsopp, og risikoen for helserelaterte plager som eksem og astma kan øke.

Blir den for lav kan øynene bli tørre, du kan få tørr og irritert hud som forårsaker kløe, også om du ikke har eksem i utgangspunktet. I tillegg viser forskning at virus kan overleve lenger, og det er større sjanse for å bli smittet og syk.

Start måling av luftfuktighet nå.

Gasser og kjemikalier (VOCs)
VOC står for Volatile organic compound, oversatt flyktige organiske forbindelser. Dette er en samlebetegnelse for mange forskjellige gasser og lukter som avgis fra giftstoffer og kjemikalier som finnes i hverdagsprodukter. Det kan være alt fra maling og rengjøringsmidler, til kosmetikk og til og med gasser som oppstår når vi lager mat.

Disse gassene kan forårsake en rekke sykdommer og skader, og vi vet at konsentrasjonen av disse gassene er fem ganger så høy innendørs sammenlignet med ute i det fri. Måler man VOC-en i hjemmet og oppdager at nivået er høyt, kan man lufte og skifte filter i ventileringsanlegg oftere, men det er også viktig å ha et bevisst forhold til tingene rundt seg. Kjøp brukte møbler og miljøvennlige rengjøringsprodukter. Sjekk giftstoffer i stearinlys, kosmetikk og hobbyprodukter før du kjøper dem.

Start måling av gasser og kjemikalier (VOCs) nå.

CO2
Inneklimaets CO2-nivå henger tett sammen med hvordan vi presterer. For høye nivåer er knyttet til lav produktivitet, og man kan oppleve blant annet trøtthet og hodepine. Nivået øker når flere mennesker er samlet i samme rom, og når rommet har vært lukket over lenger tid. Løsningen er enklere enn noen annet – frisk luft!

Start måling av CO2 nå.

Temperatur
20 - 22 grader er temperaturen du bør ha i boligen. Faktisk kan for høy temperatur påvirke de kognitive evnene våres negativt.

Start måling av temperature nå.

Samarbeider med Norges astma- og allergiforbund

Airthings har inngått samarbeid med en rekke helseorganisasjoner, deriblant Norges astma- og allergiforbund, samt både den britiske og amerikanske lungeforeningen. På denne måten kan de lettere hjelpe og informere de som trenger det.

– Målet vårt er å hjelpe mennesker med bedre luftkvalitet enten du bor i Norge eller andre steder i verden, sier Øyvind Birkenes.

Spesielt i disse korona- og hjemmekontor-tider kan det være lurt å være ekstra påpasselig når det kommer til luftkvaliteten i hjemmet. På samme måte som en joggetur eller styrkeøkt, er Airthings en investering i egen helse.

– Jeg tror ekstra mange nordmenn kan dra nytte av Airthings i tiden vi er inne i nå. Mange jobber hjemmefra, og det er ikke bare det langsiktige perspektivet som er viktig med inneklima – vi skal også legge til rette for å være mest mulig produktive fra egen stue, avslutter Birkenes.

*Kilde: United States Environmental Protection Agency (EPA) sin rapport på inneklima.

Med denne oppfinnelsen sjekker du selv om lufta hjemme er god nok

WAVE PLUS

Innendørs luftkvalitet pluss radeon:

Den første smarte luftkvalitetsmåleren med radonpåvisning, inkludert sensorer for luftfuktighet, temperatur, VOC, CO2 og lufttrykk.

Bestill Wave Plus her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer