Annonsørinnhold

Slik blir du sjåføren du selv vil møte i sommer

Er du en av de uoppmerksomme sjåførene, uten at du nødvendigvis er helt klar over det?

BLIKKET PÅ VEIEN: Ikke vær den sjåføren som er uoppmerksom bak rattet.
BLIKKET PÅ VEIEN: Ikke vær den sjåføren som er uoppmerksom bak rattet. Vis mer

Med klare anbefalinger om å ta ferien i Norge kan landets veier bli stappfulle av folk på bilferie i sommer. Og med en bil full av små og store, gjerne i tett trafikk på smalere veiere enn vanlig, blir det enda viktigere å tenke:

Hva gjør du når du sitter bak rattet? De fleste vil svare at de kjører bil, men gjør du egentlig kun det?

Har du for eksempel tastet inn adressen på GPS-en mens du kjørte, sjekket sminken i speilet, eller kanskje drømt deg litt bort? Da er sannsynligheten stor for at du har vært den uoppmerksomme sjåføren du helst ikke vil møte på veien selv.

Å flytte blikket bort fra veien gir størst risiko. To korte sekunder ser ut til å være en kritisk grense, før risikoen for farlige hendelser øker betraktelig.

KLAR TALE: Seniorrådgiver i Statens vegvesen, Rita Helen Aarvold, mener det er helt avgjørende å ha fokus på det man skal bak rattet - nemlig kjøringen.
KLAR TALE: Seniorrådgiver i Statens vegvesen, Rita Helen Aarvold, mener det er helt avgjørende å ha fokus på det man skal bak rattet - nemlig kjøringen. Vis mer

— Ser du bort fra veien, bare i noen få, korte sekunder, kan du ha kjørt en strekning like lang som en fotballbane, nær sagt i blinde. Å ha tankene andre steder enn på kjøringen påvirker også hvor oppmerksom du er. Det er fort gjort, men i trafikken gjelder det å ha marginene på din side. Hele tre av ti dødsulykker i trafikken skyldes faktisk uoppmerksomhet hos sjåføren, sier seniorrådgiver i Statens vegvesen, Rita Helen Aarvold.

Fire av fem skal på Norgesferie i sommer, viser en undersøkelse fra Opinion i juni. Dermed blir kravene til oppmerksomhet slett ikke mindre for mange i tiden framover.

Det er i sommermånedene fra juni til og med august at flest personer blir hardt skadet eller omkommer på norske veier.

Vanskelig å være oppmerksom på egen uoppmerksomhet?

I trafikken forventer vi at andre sjåfører både skal ha blikket på veien og ha hodet med seg når vi møter de på veien. Likevel tillater vi oss gjerne å gjøre ting vi selv ikke ville akseptert hos andre.

FARLIG MULTITASKING: Faren for farlige hendelser øker dersom blikket tas vekk fra veien
FARLIG MULTITASKING: Faren for farlige hendelser øker dersom blikket tas vekk fra veien Vis mer

Det handler ikke alltid om bevisste valg, men at det rett og slett ikke er så lett å være oppmerksom på sin egen uoppmerksomhet. I tillegg tror vi gjerne at vi greier å fordele oppmerksomheten vår på flere ting.

Forskning viser at vi mennesker har begrenset oppmerksomhet. Vi tror vi kan multitaske, men det kan vi ikke. Det vi gjør er faktisk bare å flytte oppmerksomheten frem og tilbake

— Vi er ikke alltid så oppmerksomme som vi tror vi er. Det er derfor viktig å tenke over hvor vi har oppmerksomheten når vi kjører. Vær tilstede i kjøringen, og bestem deg på forhånd for at det er bare det du skal gjøre – altså kun kjøre, sier Aarvold.

IKKE FLERE TING PÅ ÉN GANG: Å stille inn radio eller musikk mens man kjører, er med på å gjøre deg uoppmerksom.
IKKE FLERE TING PÅ ÉN GANG: Å stille inn radio eller musikk mens man kjører, er med på å gjøre deg uoppmerksom. Vis mer

Lag en plan og øv deg på å følge den

Det finnes nemlig helt konkrete ting du kan gjøre for å bli en mer oppmerksom sjåfør. Mange er flinke, men med noen enkle triks kan vi bli enda flinkere, enda oftere.

Øv gjerne på «bare» å kjøre bak rattet. Ta et bevisst valg om å ikke fikle med mobilen, ikke lete i veska og ikke la tankene vandre slik at du blir mindre oppmerksom.

- Gode sjåfører forbereder seg og lager en plan for hvordan de skal være i trafikken. Om noe må fikses, gjør de det når de har stoppet. De har valgt å være oppmerksomme, og de har en strategi, sier Aarvold.

VÆR OPPMERKSOM: Vær tilstede i kjøringen, og unngå å miste fokus på veien.
VÆR OPPMERKSOM: Vær tilstede i kjøringen, og unngå å miste fokus på veien. Vis mer

Tenk - Gjør - Kjør!

Vaner og uvaner forsvinner ikke av seg selv – heller ikke i trafikken. Først må du derfor bli bevisst på hva slags sjåfør du er. Hvor oppmerksom er du, og hva kan ta oppmerksomheten din når du kjører?

- Blir du bevisst uvanene dine, er du godt i gang, sier Rita Helen Aarvold, som anbefaler huskeregelen «Tenk, Gjør, Kjør» før bilturen:

Tenk gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken.
Gjør deg ferdig med det du kan før du kjører og
Kjør! når du er klar.

Aarvold foreslår at dersom du ikke kan gjøre alt klart på forhånd, bør du ha en plan for hva du gjør om det skjer noe som vil ta oppmerksomheten din.

- Som at «hvis mobilen ringer, skal jeg vente med å svare og heller ringe tilbake når jeg er fremme», sier Aarvold.

En lov for oppmerksomhet:

I vegtrafikklovens § 3 heter det at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer