Annonsørinnhold

Slik kan 5G revolusjonere livet i distriktene

Utbyggingen av fremtidens mobilnett vil gjøre det enda enklere å bo, jobbe, reise og leve utenfor de største byene. – Da nyheten om 5G-utbyggingen kom tenkte jeg «hurra!», sier Frøya-ordfører.

Slik kan 5G revolusjonere livet i distriktene

Telenors utbygging av det nye 5G-nettet fortsetter i et forrykende tempo, og innen sommeren 2024 skal alle de rundt 8500 basestasjonene i Norge ha nye kabler, antenner og radioutstyr. Det er godt nytt for bygder og byer i hele vårt langstrakte land, mener dekningsdirektør Bjørn Amundsen:

- Det er viktig for oss å kunne tilby de samme hastighetene og tjenestene i distriktene som i byene. 5G gir masse nye muligheter, og derfor legger vi enorme mengder ressurser og prestisje i å bygge det råeste 5G-nettet, sier han.

Les mer om fremtidens mobilnett her

Spesielt viktig i distriktene

Mange distriktskommuner har områder som ligger for langt unna infrastrukturen som sørger for raskt internett via kabel. Løsningen har vært å bruke 4G-basert mobilt bredbånd, noe som dessverre ikke alltid er optimalt når det kommer til strømming, gaming og hjemmekontor.

- Samtidig er det et økende behov for raskt internett på farten. Det skal være mulig å sitte i teams-møter eller se på Netflix med mobilen, uansett om du sitter på ferga, toget eller i en buss på vidda, sier Bjørn Amundsen.

VIKTIG: Distriktene skal ha like god fart og dekning som storbyene, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.
VIKTIG: Distriktene skal ha like god fart og dekning som storbyene, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Vis mer

Dekningsdirektøren blir godt mottatt når han reiser landet rundt og informerer om 5G-utbyggingen på sin årlige dekningsturné.

- Folk blir enormt glade når vi sier at vi kan tilby 5G, eller luftens fiber som vi kaller det, med ekstreme hastigheter også på bygda. Mange ordførere kan nesten ikke tro det når de får beskjeden, smiler han.

Når får din kommune 5G? Følg utbyggingen og sjekk dekningskartet her

Tenkte «hurra!»

En av disse er Kristin Furunes Strømskag, ordfører i Frøya kommune i Trøndelag. Helt ytterst i kommunen hennes ligger den lille øygruppa Mausund med 200 innbyggere – som fikk 5G-dekning allerede mars 2021.

NYE MULIGHETER: Ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag, mener 5G-utbyggingen er viktig for kommuner i randsonen.
NYE MULIGHETER: Ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag, mener 5G-utbyggingen er viktig for kommuner i randsonen. Vis mer

- Da nyheten kom tenkte jeg «hurra»! sier hun og forklarer hvorfor:

- 5G-nettet er veldig viktig for oss her i randsonen. Det gjør oss mer digitale og åpner for muligheter innen ting som velferdsteknologi og digital skolehverdag. I tillegg gir det god nettilgang for innbyggerne, med alt det positive det innebærer.

NTNU-forsker: - Jevner ut forskjeller

Ingrid Schjølberg, dekan og leder av Fakultet for informasjonsteknologi og elektronikk ved NTNU, mener digitalisering utjevner forskjellene mellom by og distrikt.

- Blant annet kan vi ha bedre online løsninger for fjernundervisning som gir bedre kvalitet i undervisningen. Flere kan øke sin kompetanse uansett hvor man bor i et mer desentralisert videreutdanningssystem. Med 5G kan nødetatene operere på et mer pålitelig nett, som også gir høyhastighetstilkobling for droner i søk og redning, sier hun.

BEDRE LØSNINGER: Ingrid Schjølberg mener digitaliseringen utjevner forskjeller.
BEDRE LØSNINGER: Ingrid Schjølberg mener digitaliseringen utjevner forskjeller. Vis mer

Bredbånd til alle er viktig for utviklingen av smarte og bærekraftige samfunn landet rundt, og Schjølberg ser fordelen i at 5G kan legges oppå eksisterende 4G-infrastruktur.

- Det muliggjør en rask implementering og utrulling av en teknologi som gir større overføringshastighet, lavere tidsforsinkelse og mye større pålitelighet, sier hun.

Hva lurer nordmenn på: De syv vanligste spørsmålene om 5G

Ny skole åpner dørene

Med 5G vil fremtiden være trådløs, og vil gjøre det enklere for distriktskommuner å satse på digital nyskaping og innovasjon. Den største satsingen på Mausund akkurat nå ledes av Renathe Greve, administrasjonsleder ved Øyrekka Folkehøyskole.

- Her skal vi bygge verdens mest eksotiske folkehøyskole, sier hun og ser utover den lille øygruppen på kanten av Atlanterhavet.

Folkehøyskolen åpner nemlig dørene for aller første gang denne høsten. På sikt skal skolen ha plass til 100 studenter og mellom 20 og 30 fastboende lærere. En revolusjon for et samfunn som i dag teller 200 innbyggere.

OFFENSIV: - Vi skal bli landets beste folkehøgskole på sosiale medier, sier Renathe Greve.
OFFENSIV: - Vi skal bli landets beste folkehøgskole på sosiale medier, sier Renathe Greve. Vis mer

5G-dekningen er viktig for den nye skolen:

- Når 100-150 mennesker skal koble seg på internett samtidig krever det nærmest ubegrenset kapasitet. Kanskje har vi forelesninger via Teams, eller gjesteforelesere som trenger nett for å holde presentasjonene sine. Vi tror også raskt internett er et must for studenter i 2022. Spesielt for oss som har som mål å bli Norges største folkehøyskole på sosiale medier, smiler Renathe Greve.

Enklere hverdag

At godt nett innebærer mye positivt for innbyggerne i distriktet har ordfører Strømskag, administrasjonsleder Greve og NTNU-forsker Schjølberg helt rett i, skal vi tro dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

- Det er på hjemmebane de fleste vil merke endringene først, sier han, og lister opp noe av det Telenors 5G-utbygging kan bety for din hverdag:

• Underholdning til folket. 5G vil gjøre det mulig å transportere mer data enn dagens 4G-nett, og er derfor langt mer modent for å takle serier, TV-programmer og filmer i høy oppløsning.

• Gode gamingopplevelser. Å game på 5G vil gå som en drøm, med hastigheter på nivå med fiber. At det knapt er noe overføringsforsinkelse gjør at det på skjermen skjer umiddelbart etter at du trykker på kontrolleren eller musa.

• Ta jobben med deg. Lynrask video- og taleoverføring, samt enkel ned- og opplasting av store filer, gjør at mange flere kan utføre arbeidsoppgaver hjemmefra eller i kontorfellesskap utenfor de store byene.

• Nye muligheter. 5G vil muliggjøre nye produkter, tjenester og teknologier som hittil bare har eksistert som prototyper og testpiloter. Kanskje vil du i fremtiden besøke fastlegen digitalt?

• Full fart – overalt. Alle de rundt 8500 basestasjonene skal være satt opp for 5G innen sommeren 2024. Det betyr at du kan strømme serier, spille online, eller delta i teams-møter via mobilen selv om du er på farten.

LES OGSÅ: Slik skal 4G og 5G utfylle hverandre

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer