Annonsørinnhold

Slik tjener du penger som banken

Med folkefinansiering kan låntakere og långivere møtes på en trygg måte med fast rente – helt uten banken som et fordyrende mellomledd.

NY FORM FOR INVESTERING: Geir Iversen investerer jevnlig i folkelån og ser på det som en positiv trend
NY FORM FOR INVESTERING: Geir Iversen investerer jevnlig i folkelån og ser på det som en positiv trend Vis mer

Folkefinansierte lån er en ny måte å tilby finansiering og lån til private og bedrifter, både med og uten sikkerhet. Folkefinansiering er en del av delingsøkonomien hvor de med kapital bidrar til de som søker kapital, og har fått et godt fotfeste i det norske markedet. Perx er en norsk digital plattform hvor private og bedrifter hjelper hverandre med finansiering man har behov for i ulike livssituasjoner på en trygg måte.

Investere i lån? Blir långiver nå

Perx er Norges første formidler av folkefinansierte lån til private. Ved å kutte bankene som et fordyrende mellomledd, får låntakerne en lavere rente på sine lån, samtidig som långiverne får en god avkastning.

CEO: Lars Hafstad er daglig leder i Perx og har mer enn 20 års erfaring fra landets mest premierte kommunikasjonsbyråer
CEO: Lars Hafstad er daglig leder i Perx og har mer enn 20 års erfaring fra landets mest premierte kommunikasjonsbyråer Vis mer

– Forbrukslån er så dyrt at ikke burde vært lov. Bankene og investorene tjener grovt, mens låntakerne taper. Hos Perx kan du investere i lån som gir opptil 15% rente, der de aller fleste er sikret med pant i eiendom. Vi utfordrer dermed tradisjonell finansiering i Norge ved å kutte bankene som et mellomledd, sier daglig leder i Perx, Lars Hafstad.

– I tillegg skatter du som investor kun 22% av gevinsten, mens aksjesparere blir nå skattlagt 37,84% for all gevinst fra aksjesparing. Med andre ord er det her absolutt mye penger å hente.

Klikk her for å bli långiver

Ny måte å investere på

Familiefar og programvareutvikler Geir Iversen (41) fra Nesodden er en av mange långivere hos Perx. Hans første investering fant sted allerede tilbake i 2018, da han var på utkikk etter alternative steder for en jevnere avkastning.

– Jeg hadde gjort noen heldige handler i aksjemarkedet og kryptovaluta, og syntes det var for lettjente penger. Samtidig hadde noen smertefulle erfaringer i aksjemarkedet også lært meg at det kunne være "easy come, easy go", forteller Iversen.

Iversen legger vekt på at det var viktig for han at man ikke ble låst med større beløp over flere år, og at avkastningen ikke ble spist opp av avgifter og gebyrer. Han startet derfor med mindre utlån gjennom Perx, helt ned mot 1000 kroner.

«Jeg trengte noe som var tilgjengelig for mannen i gata, og som var enkelt å investere i. Det måtte være mulig for meg å forstå hvordan det blir avkastning eller tap, og inngangsbilletten skulle heller ikke være for dyr» Geir Iversen
INVESTOR: Geir Iversen har investert i lån hos Perx helt siden 2018
INVESTOR: Geir Iversen har investert i lån hos Perx helt siden 2018 Vis mer

Investere i lån? Les mer her

Lavere risiko

Alle investeringer innebærer en varierende risiko for tap. For å redusere denne risikoen har Perx en svært streng kredittpolicy. For lån uten sikkerhet krever de høy score hos Experian, som er et av Europas ledende kredittforetak. De fasiliterer også lån med sikkerhet i eiendommen til låntaker, og ingen lån utbetalt de to siste årene har blitt misligholdt.

– Det er lurt å investere mindre beløp i flere lån for å spre risikoen. En av grunnene til at jeg liker Perx er at det er jevn og enkel tilgang på nye lån slik at det blir lettere å spre min totale eksponering over flere lån, og reinvestere gevinster i nye utlån, sier Iversen.

For Iversen har det vært avgjørende at kredittvurderingen til Perx er så streng at bare de som er i stand til å betale tilbake blir innvilget lån.

ANBEFALER VIDERE: Geir Iversen liker plattformen og den stadige utviklingen til Perx
ANBEFALER VIDERE: Geir Iversen liker plattformen og den stadige utviklingen til Perx Vis mer

– Perx er strengere enn andre forbruksbanker, som for meg gjør det mer attraktivt å skulle investere. Siden 2018 har jeg investert i over 100 lån, og investeringen per lån er typisk 3-5000 kroner.

Les mer om lånene til Perx her

Positiv til folkefinansiering

Iversen har nylig økt investeringen i folkelån, og har valgt Perx som sin hovedplattform. Fra i år investerer han også utbetalinger fra andre plattformer i Perx.

– Det føles bra å investere i privatpersoner. Jeg har ikke så mye til overs for forbruksbanker og den superprofitten de unner seg. Dersom jeg kan bidra til en billigere og mer rettferdig refinansiering gjennom folkelån er det flott. Samtidig er det viktig å få en god avkastning på mine penger, som også tar høyde for at det kan skje uforutsette ting.

Les mer om Perx her

Mer om