Hvis du har planlagt bilferie i sommer er du langt fra alene. I slutten av juni svarte hele fire av fem at årets sommerferie blir i Norge, ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion.
Norgesferie i bil skiller seg ut fra dagligdags kjøring på flere måter. For det første er det flere kjøretøy ute på tur enn vanlig, som igjen gjerne fører til mer kø, bråbremsing og forbikjøringer.
På samme tid kan bilen være fullstappet med passasjerer, vesker, dingser og bagasje, med høy temperatur som sliter på sjåfør og skaper uro i baksetet.
Du som sitter bak rattet er avhengig av full oppmerksomhet i trafikken. For sommeren er høysesong for ulykker, en tredjedel av dødsulykkene på veien skjer i månedene juni, juli og august.

Risiko for ulykker
– 3 av 10 dødsulykker i trafikken skyldes uoppmerksomhet hos sjåføren, sier Rita Helen Aarvold, seniorrådgiver i Statens vegvesen.
– Risikoen for ulykker økes betydelig fordi man reagerer for sent og for langsomt i uventede situasjoner. Og har du ikke øynene med deg rekker du kanskje ikke å reagere i det hele tatt.
Det er et stort problem at bilførere holder på med mange ulike ting bak rattet, som tar oppmerksomheten bort fra kjøringen.
– Finnes det noen typiske tabber folk gjør bak rattet på sommerferie, som stjeler oppmerksomheten?
– Det er jo blant annet den burgeren du spiser mens du kjører, med brus samtidig. Det tar oppmerksomheten din og fører til økt risiko for ulykker, sier Aarvold.
Hun mener det kan være for sent å bestemme seg for å være oppmerksom når bilturen har startet. For en ting er burgeren du selv burde spist inne på serveringsstedet. Andre tabber eller feilvalg oppstår fordi du ikke er forberedt.
For hva gjør sjåføren når barn i baksetet vil ha mat eller drikke umiddelbart, og må ha assistanse med underholdning samtidig? Eller hva med kopper og matpakker som skal fordeles, pluss tyggegummien som skal åpnes til flere passasjer? Hvor går egentlig veien på GPS-skjermen og hvem styrer musikkvalg og volum på anlegget?
Og hvordan holde blikket på veien når utsikten beundres - mens det det samtidig letes etter rasteplass?
«Tenk, gjør, kjør»
Når flere elementer kriger om oppmerksomheten i bilen går det utover noe. Statens vegvesens tips er enkle, men krever at du legger en god plan for kjøreturen før du setter deg bak rattet.

– Det gjelder å planlegge turen i forkant, slik at det ikke kommer utfordringer underveis. Du skal slippe å sjekke GPS-en, du skal vite hvor du skal svinge av. Gi barna det de trenger i bilen før start, slik at du unngår krangling, skrik og skrål og ikke må snu deg. Gjør alle forberedelser i forkant, sier Aarvold.
En huskeregel kan være: «Tenk, gjør, kjør».
– Tenk gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken. Gjør deg ferdig med det du kan før du kjører. Og Kjør! når du er klar.
Og hvis det likevel dukker opp noe når motoren går, skal ikke sjåføren ta seg av det.
– Du skal la noen andre ta ansvar for nødvendige oppgaver i bilen, som å åpne brus, ta av ispapir eller sjekke GPS. Få andre til å hjelpe sjåføren.
Det er viktig å huske på at du som sjåfør må være oppmerksom på din egen uoppmerksomhet. Derfor er det nødvendig at du har tankene på rett plass under kjøringen, og ikke drømmer deg bort.

Pass på sjåføren
Bilferie i det langstrakte land kan gi lange etapper. Da må det tas hensyn til personen bak rattet – for alles sikkerhet. Pass på at du får nok mat, drikke og hyppige pauser.
– Kjører du langt blir du ofte trøtt, og ekstra uoppmerksom. Når du planlegger turen, så tenk at dette tar lengre tid enn vanlig – fordi det er flere biler på veien. Slapp av når du har ferie!
Og igjen: Gjør planleggingen før avreise. Og la passasjerer minne sjåføren om full oppmerksomhet på veien.
– Hvis det er flere voksne i bilen, bytt gjerne på å være sjåfør – slik at den bak rattet kan opprettholde oppmerksomheten.

På ukjente veier
Aarvold legger til at trafikken om sommeren er spesiell, fordi mange kjører på ukjente veier. Det kan føre til usikre sjåfører og uvøren kjøring.
– Det blir hyppigere bråbremsinger og raskere endringer i trafikkbildet enn du er vant til, og hvis du ikke er oppmerksom da er risikoen større for ulykke.
Det er mange årsaker til uoppmerksomhet. Et av eksemplene øker ikke bare risikoen for ulykker, det er også forbudt mens du kjører: Håndholdt mobil.
– Griper du for eksempel mobilen din for å lese en SMS så har du tre sanser i bruk: blikket bort fra veien, hånden bort fra rattet og tankene bort fra trafikken. Og da er du ikke en sikker sjåfør.
Du kan miste oppmerksomheten ved at du ser på noe annet, at du tar hendene fra rattet, at du lytter til noe, eller at du lar tankene vandre.
Blikket bort fra veien gir aller størst risiko. Kjører du i 80 km/t og ser bort fra veien i kun 2 sekunder, har du kjørt 44,5 meter – nær sagt i blinde.

Ikke multitask
Mange sjåfører tror de kan multitaske, og at andre bilister er problemet. Men forskning viser at oppmerksomheten er begrenset. Derfor kan du ikke multitaske. Samtidig mener 9 av 10 at det er uakseptabelt for en bilfører å ikke ha full oppmerksomhet på kjøringen.
– De aller fleste tror de er over gjennomsnittet til å kjøre bil og være oppmerksom. Det er vanskelig å være klar over egen uoppmerksomhet, vi er flinkere til å se andres feil, sier Aarvold.
Statens vegvesens oppfordring er at du selv gjør det du kan for å bli den sjåføren du selv ønsker å møte i trafikken. Bestem deg konkret for hva du må gjøre – før du starter bilen!
God Norgesferie!