Annonsørinnhold

Utfordrer strømbransjen:

Vet du egentlig hva selskapene tar for å levere strøm til deg?

Strømprisen i september var den dyreste noensinne. Samtidig viser en fersk rapport at det er enorme forskjeller når strømselskapene fastsetter påslag på spotpris.

IKKE LOKKETILBUD: Som det første strømselskapet i Norge viser Klarkraft frem alle priser - og gir deg oversikt over hva du faktisk betaler som strømkunde. Foto: NTB
IKKE LOKKETILBUD: Som det første strømselskapet i Norge viser Klarkraft frem alle priser - og gir deg oversikt over hva du faktisk betaler som strømkunde. Foto: NTB Vis mer

Med vinteren rett rundt hjørnet, er det god timing for Itera og Thema Consultings markedsrapport for strømbransjen. Her troner Klarkraft helt på topp.

Rapporten dreier seg om påslag på spotpris, som er avgjørende for hvor stor strømregningen blir. Det er derfor ekstra viktig å følge med på påslaget nå som lavere temperaturer fører til både økt forbruk og enda høyere strømpriser.

De aller fleste kjenner ikke betingelsene på strømavtalen sin Haakon Dyrnes, daglig leder i Klarkraft

Folk flest merker høyere regninger, og aller mest de som ikke passer godt på strømavtalen sin. I oversikten under kan du sjekke ditt påslag.

STORE FORSKJELLER: Thema consulting og Itera har akkurat sluppet den tredje versjonen av markedsrapporten for strømmarkedet. Her vinner Klarkraft i kategorien billigst (lavest påslag) for et forbruk på 10.000 kWh per år (5,1 øre/kWh). Grafikk: Klarkraft
STORE FORSKJELLER: Thema consulting og Itera har akkurat sluppet den tredje versjonen av markedsrapporten for strømmarkedet. Her vinner Klarkraft i kategorien billigst (lavest påslag) for et forbruk på 10.000 kWh per år (5,1 øre/kWh). Grafikk: Klarkraft Vis mer

I et åpent brev til kunder forklarer Klarkrafts daglig leder, Haakon Dyrnes, at det nye selskapet ikke kan gjøre noe med selve strømprisen. Den styres av markedet og svinger stadig.

- Det vi imidlertid kan gjøre noe med, er påslaget vi tar på toppen av spotprisen. Som du vet er det kun det faste månedsbeløpet som er vår margin, og vi tjener ikke noe på ditt strømforbruk utover dette, skriver Dyrnes.

35 kroner per måned

Klarkraft er en aktør som tydelig viser hva påslaget virkelig er. Du får strømmen til kostpris. som er spot + 0,9 øre kWh - og så tar Klarkraft 35 kroner i måneden for jobben.

Hos andre kan du ha spotpris, men oppleve at strømselskapene fortsatt legger til kraftige påslag som sørger for at du ender opp med en dårlig avtale.

Det er mange strømleverandører som spekulerer i at kundene ikke vet hva de betaler for strømmen sin Haakon Dyrnes, daglig leder i Klarkraft

Lei av å bli lurt? Bytt til Klarkraft

Dyrnes forklarer at hos Klarkraft publiseres forrige måneds spotpris slik at du enkelt kan sjekke fakturaen din. Uansett om du er kunde hos Klarkraft eller hos en konkurrent.

UTFORDRER: - Vi vil kjempe kundenes kamp, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.
UTFORDRER: - Vi vil kjempe kundenes kamp, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft. Vis mer

– De aller fleste kjenner ikke betingelsene på strømavtalen sin, og mange tror de har en god avtale. Det er akkurat slik strøm-leverandørene vil ha det. Med stigende strømforbruk og høye strømpriser er det ekstra viktig å passe på at du ikke betaler mer enn du må, sier Dyrnes.

Klarkraft ble startet i fjor med en ambisjon om å utfordre strømbransjen. Faktisk startet Dyrnes og kollegaene opp fordi de ble forbanna på strømselskapene.

– Ja, vi ble forbanna. Vi har bakgrunn fra mobilbransjen og mens det er lett å se hva du betaler for mobilabonnementet ditt, er det vanskelig å skjønne hva du betaler for strømmen, sier Dyrnes.

Oi, vi blir lurt hele tiden! Haakon Dyrnes, daglig leder i Klarkraft

Dyrnes bestemte seg for å sjekke hva han faktisk betalte. Han fikk også venner og familie til å undersøke. Alle fant ut at de betalte mer enn de trodde.

– Jeg byttet strømselskap flere ganger. Jeg fikk gjerne en god pris på en ny avtale, men etter noen måneder så jeg at jeg betalte noe helt annet for strømmen. Prisene var hevet, uten at jeg hadde fått beskjed om det.

ØKT STRØMBRUK: Unødig høye påslag kombinert med stort strømforbruk skaper store regninger for mange familier i Norge. Foto: Scanpix
ØKT STRØMBRUK: Unødig høye påslag kombinert med stort strømforbruk skaper store regninger for mange familier i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Samme historien gjentok seg hos andre han forhørte seg med.

– Til slutt tenkte jeg «Oi, vi blir lurt hele tiden!» Og da skjønte vi at her måtte det være plass til en aktør til.

Nå skriver Klarkraft på nettsiden: «Velkommen til et strømselskap som ikke juger».

– Uansett om du bruker mye strøm eller lite, så er vår fortjeneste kun 35 kroner hver måned, sier Dyrnes.

5 av 10 føler seg lurt

Til og med Forbrukerrådet har slått fast at «forbrukere blir systematisk lurt når de kjøper strøm». Så mange som 5 av 10 har opplevd å føle seg lurt av strømselskapet sitt, men Dyrnes tror tallet er høyere.

– Det er mange strømleverandører som spekulerer i at kundene ikke vet hva de betaler for strømmen sin, sier Dyrnes i Klarkraft.

Han tror kunder ikke merker at strømselskaper tar seg ekstra betalt, fordi det er vanskelig å forstå hva strømselskapene tar i påslag med varierende spotpris. Klarkraft ønsker å bidra til å gi kundene bedre beskyttelse.

UNNGÅ Å BLI LURT: Med en strømleverandør som Klarkraft slipper du å være engstelig for å bli lurt. Foto: Scanpix
UNNGÅ Å BLI LURT: Med en strømleverandør som Klarkraft slipper du å være engstelig for å bli lurt. Foto: Scanpix Vis mer

– Ved å gjøre det helt annerledes?

– Ja. Vi bruker noe vi kaller «omvendt binding». Vanligvis er det kundene som må binde seg, til dårlige avtaler det er dyrt å komme seg ut av. Hos oss gjør vi det motsatt.

Dyrnes forklarer at Klarkraft garanterer betingelsene kundene kommer inn på. De endres ikke på minst to år, og hvis de endres etter det får du en SMS.

– Spotprisene varierer, men påslaget blir ikke på mystisk vis skrudd opp. Kundene skal føle seg 100 prosent trygge på at vi ikke lurer dem.

Lei av å bli lurt? Bytt til Klarkraft

OVERSIKT: På Klarkrafts hjemmeside kan du se prisene ulike strømselskaper tilbyr. Prisene er påslaget til strømleverandøren per måned, dvs. hva leverandøren tar betalt i tillegg til spotpris.
OVERSIKT: På Klarkrafts hjemmeside kan du se prisene ulike strømselskaper tilbyr. Prisene er påslaget til strømleverandøren per måned, dvs. hva leverandøren tar betalt i tillegg til spotpris. Vis mer

Legger alle kortene på bordet

På Klarkrafts nettsider legges det ut en oversikt over gjennomsnittlig spotpris på strøm for måneden før, med egne tall for landsdelene. Der står det også hva elsertifikatet virkelig koster (0,1 øre/kWh), samt strømhandelskostnader (0,8 øre/kWh).

– Vi viser hva ting koster for selskapene. Og da blir det tydelig hva de tar seg betalt av kundene. Vi ønsker å gjøre det enklere for kundene å forstå om de har en god strømavtale eller ikke.

Det er ikke hverdagskost at et selskap sier de er lei av lureriet i bransjen de er en del av. Det henger sammen med ambisjonene for Klarkraft.

FYLLER PÅ: Klarkraft vil levere billig strøm uten skjulte kostnader. Foto: NTB
FYLLER PÅ: Klarkraft vil levere billig strøm uten skjulte kostnader. Foto: NTB Vis mer

– Vi mener det vi sier. Derfor pakker vi det heller ikke for mye inn. Vi er oppriktig sjokkert over det vi har sett i strømbransjen, sier Dyrnes.

Her kan du sjekke gjennomsnittlig spotpris for siste måned – og sjekke om strømavtalen du har i dag faktisk er god. Eller om det er på tide å bytte til en strømleverandør du kan stole på.

Mer om