Annonsørinnhold

Utfordrer strømbransjen:

Vet du hva du burde betale for strømmen din?

Februarregningen er på vei, og strømprisene har skutt i været. Er du klar over hvilke betingelser du har på strømavtalen din? Hvis ikke burde du sjekke det i dag.

IKKE LOKKETILBUD: Som det første strømselskapet i Norge viser Klarkraft frem alle priser - og gir deg oversikt over hva du faktisk betaler som strømkunde. Foto: NTB
IKKE LOKKETILBUD: Som det første strømselskapet i Norge viser Klarkraft frem alle priser - og gir deg oversikt over hva du faktisk betaler som strømkunde. Foto: NTB Vis mer

- De aller fleste kjenner ikke betingelsene på strømavtalen sin, og tror avtalen er god. Og det er akkurat slik strømleverandørene vil ha det.

Det sier Haakon Dyrnes i det nye, grønne strømselskapet Klarkraft.

- Hos oss publiseres forrige måneds spotpris slik at du enkelt kan sjekke fakturaen din. Uansett om du er kunde hos Klarkraft eller hos en konkurrent.

Klarkraft er satt i verden for å snu opp-ned på en bransje der fornyelse er mange år på overtid. Faktisk startet Dyrnes Klarkraft sammen med kollegaene rett og slett fordi de ble forbanna.

- Dere ble forbanna på strømselskapene?

- Ja, det ble vi. Vi har bakgrunn fra mobilbransjen. Der er det lett å se hva du betaler for. Det er mange fellestrekk mellom strøm- og mobilbransjen. Begge deler handler om løpende abonnementer. Men mens det er lett å se hva du betaler for mobilabonnementet ditt, er det vanskelig å skjønne hva du betaler for strømmen.

UTFORDRER: - Vi vil kjempe kundenes kamp, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.
UTFORDRER: - Vi vil kjempe kundenes kamp, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft. Vis mer

Dyrnes bestemte seg for å sjekke hva han faktisk betalte. Han fikk også venner og familie til å undersøke. Det de fant ut, var at de betalte mer enn de trodde.

- Jeg byttet strømselskap flere ganger. Jeg fikk gjerne en god pris på en ny avtale, men etter noen måneder, så jeg at jeg betalte noe helt annet for strømmen. Prisene var hevet, uten at jeg hadde fått beskjed om det.

Samme historien gjentok seg hos andre han forhørte seg hos.

- Til slutt tenkte jeg "Oi, vi blir lurt hele tiden!" Og da skjønte vi at her måtte det være plass til en aktør til. En aktør som gjør det på en annen måte. Som viser hva påslagene er. Som har én avtale som gjelder for alle.

UOVERSIKTLIG: - Mange leverandører spekulerer i at kunden ikke vet hva strømmen koster, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.
UOVERSIKTLIG: - Mange leverandører spekulerer i at kunden ikke vet hva strømmen koster, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft. Vis mer

Hos Klarkraft får du strømmen til kostpris - og så tar selskapet 39 kroner i måneden for jobben. Det er alt. Klarkrafts eneste lokketilbud er at de aldri har lokketilbud.

5 av 10 føler seg lurt

For et år siden krevde Forbrukerrådet opprydding i strømbransjen. De konkluderte med at "forbrukere blir systematisk lurt når de kjøper strøm". Så mange som 5 av 10 har opplevd å føle seg lurt av strømselskapet sitt. Markedet svømmer over av lokketilbud, lureavtaler og hemmelige priser.

- Vi tror enda flere enn 5 av 10 blir lurt. Det er mange strømleverandører som spekulerer i at kundene ikke vet hva de betaler for strømmen sin, sier Dyrnes i Klarkraft.

- Men hvordan er det mulig?

- Spotprisen på strøm varierer fra time til time. Én måned er spotprisen kanskje 10 øre per kWh. Den neste måneden er gjennomsnittsprisen 40 øre. Spotprisen er lik for alle. Den er det alle strømleverandører løpende betaler for strømmen de selger. Men spørsmålet er: Hva med påslaget på toppen?

KLAR TALE: Hos Klarkraft får du vite akkurat hva strømmen koster selskapet - og hva de tar for å selge den til deg. Inkludert i prisen er 100 prosent grønn, norsk havkraft.
KLAR TALE: Hos Klarkraft får du vite akkurat hva strømmen koster selskapet - og hva de tar for å selge den til deg. Inkludert i prisen er 100 prosent grønn, norsk havkraft. Vis mer

- For det er dét som koster ekstra?

- Ja. Og det er vanskelig å forstå hva strømselskapene faktisk tar i påslag, etter som spotprisen varierer så mye. Det er enkelt for leverandører å ta seg ekstra betalt, uten at kundene merker det. Og på den måten lure kundene sine, sånn som vi ser det. Her trenger kundene bedre beskyttelse. Det ønsker vi å bidra til.

- Ved å gjøre det helt annerledes?

- Ja. Vi bruker noe vi kaller "omvendt binding". Vanligvis er det kundene som må binde seg, til dårlige avtaler det er dyrt å komme seg ut av. Hos oss gjør vi det motsatt.

- Hvordan da?

- Vi garanterer at de betingelsene kundene kommer inn på, de endrer vi ikke på minst to år. Det er vi som binder oss til påslaget i to år, uten at kundene binder seg. Spotprisene varierer, men påslaget blir ikke på mystisk vis skrudd opp. Vi er de eneste som gjør det sånn. Alt går ut på at vi skal være superbillige. Og at kundene skal føle seg 100 prosent trygge på at vi ikke lurer dem.

Lei av å bli lurt? Bytt til Klarkraft

Legger alle kortene på bordet

Klarkraft viser frem hva et elsertifikat koster, hva en opprinnelsesgaranti for norsk vannkraft koster, og hva handelskostnadene er. På hjemmesiden sin legger de hver eneste måned ut en oversikt over gjennomsnittlig spotpris på strøm for måneden før.

- Vi viser hva ting koster for selskapene. Og da blir det tydelig hva de tar seg betalt av kundene. Vi hjelper kundene til at de bedre kan forstå om de har en god strømavtale eller ikke.

- Og så gjør vi det vanskelig for konkurrentene våre å skjule seg bak ugjennomtrengelige prispåslag. Vi vil kjempe kundenes kamp. Det trengs en storrengjøring i strømbransjen, og det vil vi gå i bresjen for.

- Dere selger også kun grønn strøm?

- Ja, vi baserer oss utelukkende på 100 prosent norsk vannkraft ved å kjøpe opprinnelsesgarantier for strømmen. Vi opplever at mange kunder er opptatt av at strømmen skal være grønn.

OVERSIKT: På Klarkrafts hjemmeside kan du se prisene de ulike strømselskapene tilbyr. Prisene er påslaget til strømleverandøren per måned. Avtalene er standard spotavtaler per 1. februar inkl. fast månedsbeløp. Gjennomsnittlig strømforbruk per husstand benyttet (16.000 kWh/år).
OVERSIKT: På Klarkrafts hjemmeside kan du se prisene de ulike strømselskapene tilbyr. Prisene er påslaget til strømleverandøren per måned. Avtalene er standard spotavtaler per 1. februar inkl. fast månedsbeløp. Gjennomsnittlig strømforbruk per husstand benyttet (16.000 kWh/år). Vis mer

Utfordrer de store i bransjen

Det er ikke hverdagskost at et selskap sier de er lei av lureriet i bransjen de er en del av. Det henger sammen med ambisjonene for Klarkraft.

- Vi mener det vi sier. Derfor pakker vi det heller ikke for mye inn. Vi er oppriktig sjokkert over det vi har sett i strømbransjen, sier Dyrnes.

- Ved å legge frem spotprisene gjør dere livet surt for konkurrentene. Det må da irritere andre i bransjen?

- Det er mulig, men hele poenget er å gi kunden bedre beskyttelse.

ÉN PRIS FOR ALLE: Hos Klarkraft finnes det bare én avtale til kundene. Alle får strøm til selskapets kostpris pluss 39 kroner i måneden. Det er alt.
ÉN PRIS FOR ALLE: Hos Klarkraft finnes det bare én avtale til kundene. Alle får strøm til selskapets kostpris pluss 39 kroner i måneden. Det er alt. Vis mer

- Vi vil være den lille aktøren som sparker de store på skinnleggen, på kundenes vegne, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.

Her kan du sjekke gjennomsnittlig spotpris for siste måned - og sjekke om strømavtalen du har i dag faktisk er god. Eller om det er på tide å bytte til en strømleverandør du kan stole på.

Mer om