Det nye norske 
bileventyret

Det produseres kanskje ingen biler i Norge lenger. Men 
bak bevoktede gjerder på Toten foregår det en milliard-produksjon av deler til premiummerkene.

KVALITETSKONTROLL: Stig Henning Gillerhaug i Benteler sjekker at alt er i orden med hjulopphenget til Audi. På Raufoss produseres det en haug av deler til flere bilmerker. Foto: Kaper van Wallinga
KVALITETSKONTROLL: Stig Henning Gillerhaug i Benteler sjekker at alt er i orden med hjulopphenget til Audi. På Raufoss produseres det en haug av deler til flere bilmerker. Foto: Kaper van Wallinga Vis mer
Publisert

– Bildene dine er greie, de. Men jeg vil at du skal slette dette. Også dette. Og dette ...

Daglig leder Roger Kyseth ved Benteler peker på bildene fotografen har tatt av BMWs imponerende verktøy til to millioner kroner.

– Vi er nødt til å være restriktive i forhold til eierskap og konkurranse, forklarer han bestemt.

Fotografen gjør raskt som han får beskjed om. Vi forstår hvorfor bedriftslederen tenker som han gjør. Kyseth har ansvaret for over 550 arbeidsplasser i industriklynga på Raufoss. Og han ønsker ikke å provosere den mektige tyske bilprodusenten unødig.

Storproduksjon

Tettstedet i Vestre Toten i Oppland er for mange mest kjent for industrieventyret som startet med ei stor ljå-smie på midten av 1800-tallet. Senere ble det fyrstikkfabrikk og ammunisjonsproduksjon – først for det norske forsvaret, så etter hvert også for tyske okkupasjonsmakter.

Det var først på 60-tallet at bileventyret startet på Toten, da firmaet, som i dag er kjøpt opp av tyske Benteler, fikk sin første lille kontrakt med den svenske bilprodusenten Volvo:

«Vi kommer säkert boka sextio aluminium stötfångarbalkar. Tack.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer