Gamle biler trenger ikke være kjedelige!

Det verserer mange myter om veteranbileiere. En av de er at bilene bare står i garasjen og kanskje blir luftet hver 17. mai. De tør i alle fall ikke ta med museumsgjenstandene ut på bane! Eller..?

MG, DKW Frazer-Nash og Citroën Traction Avant i fullt firsprang. Ikke hverdagskost. Foto: Stein Inge Stølen
MG, DKW Frazer-Nash og Citroën Traction Avant i fullt firsprang. Ikke hverdagskost. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Inni er vi alle like: Denne setningen er, for det første, en durabelig klisjé. For det andre er det bare sludder og pølsevev. Hundrevis av mennesker i Norge har for eksempel tilstanden «Situs Inversus», som betyr at du har organene på motsatt side enn folk flest. Hjerte, magesekk, milt, lever og galleblære – alt er på «feil» sted, uten at det trenger å påvirke levestandarden til organenes eiere i det hele tatt. Så nei, inni er vi ikke alle like.

Setningen blir likevel stadig brukt for å illustrere et poeng, at folks følelsesliv og mentalitet ofte er overraskende lik til tross for geografiske, sosiologiske, religiøse og arverelaterte forskjeller. Bilentusiaster er et godt eksempel. De kommer i alle mulige former og farger. Grovt sett kan du si at i ene enden av spekteret finnes Gatebil-folket, mens i den andre har du Norsk Veteranvognklubb (NVK). Vi i Autofil har en fot i begge leirer, eller eventuelt ingen føtter noen steder, kommer an på hvordan en ser på det. Vi finner i alle fall glede i både det ene og det andre.

Fordommene herjerLikevel er det tydelig at de to miljøene helst ikke vil assosieres med hverandre; Gatebil-ungdommen ser på NVK-medlemmer som en gjeng trauste pensjonister som enten gnukker messing, spikker på trerammer eller gumler kamferdrops og krumkaker i møtelokalene på Frysja. Mens veteranbilfolket gjerne illustrerer Gatebil-gjengen som kvisete rånere som enda ikke har vokst fra seg sladdelysten og lært å kjøre bil på årntli’.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer