Haiket gjennom Europa

Hvis du følger eksempelet satt av polske Maciej Wedel (24) og Agnieszka Gajewska (28), kan ferieturen på kontinentet bli en svært billig affære... Vi plukket opp haikerne og fikk høre den utrolige historien!

Turen fra Oslo til Bergen er barnemat for de erfarne haikerne. Foto: Stein Inge Stølen
Turen fra Oslo til Bergen er barnemat for de erfarne haikerne. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

- Flybillettene til Norge kostet fem kroner, forteller Maciej med et glis.
Jeg har nettopp plukket opp det polske, unge paret midt i Valdres, der de sto og haiket. Siden jeg uansett er på vei vestover, skader det ikke med selskap i bilen.

De har haiket seg fra Rygge i Østfold, der lavpris-flyet de booket på impuls landet dagen i forveien. Budsjettet så langt? Null kroner. Overnatting inkludert.

- Vi kjøpte fire billetter sammen med et vennepar som deler vår lidenskap for haiking. Vi var enige om at vi trengte en liten høstferie, men ingen av oss hadde spesielt mye penger siden vi studerer alle sammen, forteller Agnieszka. De sto ganske lenge ved påkjørselen til E18 før de fikk napp. Den første bilen fraktet de noen kilometer fra flyplassen, og ikke lenge etter fikk de haik med ytterligere to biler. Parene delte seg opp, og bestemte seg for å møtes i Bergen dagen etter.

Paret byttet ut flyet med tommelen på sin siste sydentur. Her er de på vei til Marokko over Gibraltar. Foto: Maciej Wedel
Paret byttet ut flyet med tommelen på sin siste sydentur. Her er de på vei til Marokko over Gibraltar. Foto: Maciej Wedel Vis mer

Overnatting på toalett
Maciej og Agnieszka treffer da det som må kalles en lavprisferie-entusiasts jackpot; et trivelig ektepar ved navn Randi og Ingar som ikke hadde noe imot å ta de med på turen. Ikke nok med det, en overnatting på gjesterommet i parets hytte på fjellet halvveis til Bergen sto også på menyen. Middag med tradisjonelle norske ingredienser, god drikke og en tur i badestamp senere på kvelden gjorde opplevelsen komplett.

Overnatting i ei idyllisk hytte er slett ikke å fornekte. Foto: Maciej Wedel
Overnatting i ei idyllisk hytte er slett ikke å fornekte. Foto: Maciej Wedel Vis mer

Og nå sitter de altså i bilen min. Jeg får dessverre ikke kjørt de helt til Bergen, men et godt stykke på vei i alle fall. Underveis får jeg høre alle stedene de har reist med tommelen som framkomstmiddel.

- Den lengste turen vi hadde, var gjennom Tyskland, Frankrike og Spania. Vi endte opp med å ta ferga over Gibraltar ned til Marokko. Så vi har faktisk haiket til en annen verdensdel, forklarer Maciej.

Her er noen av stedene paret har besøkt på sine haiketurer de siste årene: Serbia, Hellas, Tyrkia, Marokko, Sveits, Spania, Frankrike, Tyskland, Slovakia, Østerrike og Makedonia. Alt på nullbudsjett!

Her er beviset som sier at en fint kan haike seg til kamelenes kontinent og tilbake. Foto: Maciej Wedel
Her er beviset som sier at en fint kan haike seg til kamelenes kontinent og tilbake. Foto: Maciej Wedel Vis mer

Men er dette noe han anbefaler alle å prøve?
- Nei, absolutt ikke. Du må være svært utadvendt og ikke være redd for å leve ukomfortabelt, hvis omstendighetene ber om det.
Et ganske greit eksempel på det, er venneparet Bartek og Monika som også er på vei til Bergen. De tilbrakte ikke natten i ei varm seng på ei stor og idyllisk fjellhytte. Nei, de måtte sove på toalettet på en Vegvesen-kontrollstasjon...
- Haikelivet byr på mange overraskelser, sier Maciej med et smil.

Etter å ha satt paret av ved Tyinkrysset der våre veier skiltes, satte de nok en gang tommelen i været. Det tok ikke lang tid før de satt varmt og trygt i en bil på vei over Filefjellet, med stø kurs mot Bergen.

Nøkkelen til lavbudsjett: Couch-surfing!
En mail fra Maciej og Agnieszka ramler ned i innboksen min et par uker senere, med en liten oppsummering av hele turen. Etter et par dager i Bergen satte de kursen mot Oslo igjen, noe de greide på en eneste dag takket være en lastebilsjåfør som skulle samme veien. Turen til Rygge fra Oslo gikk like problemfritt, med fire haikere, en sjåfør og en hund sammen i en liten bil.

Foto: Maciej Wedel
Foto: Maciej Wedel Vis mer

Hva kostet denne lille ferien? Takket være et medlemskap i den internasjonale organisasjonen CouchSurfing, har de bodd gratis hos likesinnede hele sitt opphold, ved siden av overnattingen på hytta til det norske ekteparet. Så ved siden av mat, var det kun flybillettene som representerte en reell utgift.
En utgift på hele fem kroner...


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer