Nordmann kjørte verdens dødeligste løp

Siden Isle of Man TTs begynnelse i 1907 har gjennomsnittlig mer enn to personer måttet bøte med livet hver gang det blir arrangert. Nordmannen Sebastian Buch lot seg likevel ikke skremme og stilte til start i 2010. Det holdt nesten på å gå skikkelig galt...

Sebastian Buch klart til start med sin lynraske Yamaha R6. Foto: Privat
Sebastian Buch klart til start med sin lynraske Yamaha R6. Foto: Privat Vis mer

Hva er den farligste, råeste og villeste formen for racing du kan være med på her på planeten Jorden? Du tenker kanskje Paris-Dakar eller Indycar-løp i USA? Selv om ingen av alternativene kan anses som lysende eksempler på god HMS, er det bare barnemat i forhold til racing-verdenens største manndomsprøve: Isle of Man Tourist Trophy.

- Det er et fullstendig sinnssykt løp, forteller 25-åringen Sebastian Buch fra Nordstrand i Oslo.Jeg har drevet med motorsykkelracing i flere år. Det begynte etter å ha kommet litt i klammeri med loven på grunn av fart på veien, forteller han.

Buch oppdaget Isle of Man Tourist Trophy på nettet, der videosnutter fra det hasardiøse motorsykkelløpet begynte å komme til overflaten for noen år siden.

Over 250 dødsfallIsle of Man, en liten øy i Irskesjøen inneklemt mellom Storbritannia og Irland, har tiltrukket motorsykkelfans siden det første Tourist Trophy-løpet i 1907.

Etter andre verdenskrig har det vært racing-dødsfall på Isle of Man hvert eneste år, unntatt 1982 og 2001. Sistnevnte år ble hele løpet avlyst på grunn av utbruddet av munn- og klovsyke i Storbritannia. Myndighetene avgjorde at det ville være stor risiko for at sykdommen ville spre seg til øya hvis 40 000 tilskuere strømmet til fra fastlandet, og vedtok derfor å kansellere hele sesongen. Derfor er 1982-løpet det eneste som har blitt avholdt uten dødsfall siden andre verdenskrig...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer