Panserfiguren: Veteranbilens stolthet

Skapt i en tid der begrepet fotgjengersikkerhet ikke eksisterte, var panserornamentet det ultimate symbolet på bilmerkenes storhet og autoritet. Her ser du en samling av bilhistoriens aller flotteste figurer og emblemer.

Full fart framover for både figuren og bilen, en 1937-modell Packard Convertible Coupé eid av Hans og Thomas Falkenberg. Foto: Stein Inge Stølen
Full fart framover for både figuren og bilen, en 1937-modell Packard Convertible Coupé eid av Hans og Thomas Falkenberg. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

I mange tilfeller er disse ornamentene til ren pynt. Men i utgangspunktet hadde de faktisk en svært viktig funksjon. I automobilens tidligste leveår hadde man radiatorlokket på utsiden av panseret, over grillen.

Det startet med Boyce...I 1912 patenterte firmaet Boyce sitt velbrukte Motometer, som fungerte både som et radiatorlokk og termometer. Ved å lese av vanndampen i stedet for bare vann-nivået, kunne sjåføren enkelt holde oversikt over temperaturen. Noe som var svært viktig på den tiden, siden bilene ikke hadde vannpumper som i dag, men et mye enklere sirkulasjonssystem som lett ble overopphetet.

Etter hvert som kjølesystemene ble forbedret og bilprodusentene satte inn egne vanntemperaturmålere sammen med de andre instrumentene, ble Motometeret avleggs. Men ornamentene forsvant ikke av den grunn. Tvert imot - nå var emblemene og figurene statussymboler. Jo større og svulstigere, jo bedre...

Under årets veteranløp mellom Sandvika og Sundvolden fikk vi se mange pene biler fra denne prangende perioden. Vi knipset noen bilder av de flotteste og mest prangende panserfigurene:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer