Roadtrip i USA: Yes you can!

Det er nå du har tid til å planlegge den neste bilferien din. Og i USA kan du reise i deilig sommervær nærmest året rundt. Men skal du velge Florida eller California? En eller tre uker? Her er de beste tipsene!

Åpen muskelbil langs solfylte, strake veier i flott amerikansk villmark: Ikke så fjernt som du tror! Foto: PantherMedia
Åpen muskelbil langs solfylte, strake veier i flott amerikansk villmark: Ikke så fjernt som du tror! Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Florida, California og New York er de tre grunnpilarene i nordmenns ferieønsker over dammen. Men alt dette er dessverre ikke oppnåelig i én og samme reise. Første bud er altså å prioritere hvilket område man vil reise i.

Andre bud er å planlegge ut ifra hvor lang tid man har til rådighet. Vi hjelper deg på veien og har valgt tre populære ruter som passer for en, to eller tre ukers ferie.

PLANLEGGINGSTIPS

USA er et enormt land, begrens dere gjerne til én stat.

  • Book enkelte hotell, men absolutt ikke alle, før avreise. Spesielle og populære hotell må bookes på forhånd. Andre steder kan du ta inn på et billig motell der det passer seg. Det er alltid noe ledig.
  • Du må ha booket hotell første natten, eller i alle fall si at du har. Immigrasjonen på flyplassen skal nemlig ha din adresse under oppholdet, og du kommer faktisk ikke inn om de ikke kan notere en adresse.
  • Få gjerne hjelp i planleggingen av en reiseoperatør som har peiling på USA, som for eksempel Nordmannsreiser eller USA Spesialisten.

Roadtrip i USA: Yes you can!


FLORIDA

Anbefalt tid: Minimum en uke
Veien du må kjøre: Fra Miami og ut til Key West
Anbefalt kjøretøy: Diger Cadillac Escalade med plass til unger og bagasje.

Om du bare har én uke til rådighet, anbefales Florida framfor California både på grunn av avstander og tidsforskjell. Severdighetene ligger tettere i Florida, som bare er seks timer bak oss – California er hele ni timer bak oss. Men vi vil anbefale deg to uker – for Florida har utrolig mye å by på.

Foto: PantherMedia / Elnur Amikishiyev
Foto: PantherMedia / Elnur Amikishiyev Vis mer


– Mange bommer på avstander. Det er som regel lengre mellom destinasjonene enn man tror, sier June Arlen Eggesbø Lundeby, direktør hos USA Spesialisten.
– Et klassisk eksempel er en familie som har base i Orlando, og tenker å ta en svipptur til Key West. Det er åtte timers kjøring hver vei. Selv fra Miami, som ligger fire timer unna, kan det være i drøyeste laget å dra på dagstur dit, sier hun.

Heftige actionshows er jevnlig  underholdning hos  Universal Studios. Foto: PantherMedia
Heftige actionshows er jevnlig underholdning hos Universal Studios. Foto: PantherMedia Vis mer


Orlando er førsteprioritet for mange barnefamilier, for det er i dette området de fleste fornøyelsesparkene ligger. Men dere må velge, og det er nok å velge i: Disney World, Universal Studios (med Harry Potters verden), Legoland, Gatorland, Sea World og Discovery Cove, hvor du kan svømme med delfiner.

Roadtrip i USA: Yes you can!


CALIFORNIA

Anbefalt tid: Minimum to uker
Veien du må kjøre: Highway 1 fra San Fransisco til Los Angeles
Anbefalt Kjøretøy: Ford Mustang Convertible

California er populært! Vår, sommer og høst er de beste tidspunktene å reise hit på, skal man være garantert sol og varme. En kombinasjon av bil- og byferie mellom Los Angeles og San Francisco er det aller mest attraktive. Totalt er ruten litt over 800 km lang, så på to uker får man godt med tid til å se seg om. Da er det egentlig også tid til å ta de ekstra 500 kilometerne opp til Redwood-skogen nord for San Francisco via vindistriktene (og 500 ned igjen langs kysten).

Verdens mest berømte bro,Golden Gate, kan du ta dine egne unike bilder av. Vær obs på et hyppig værskifte. Tåken kommer fort. Foto: PantherMedia / Somchai Jongmeesu
Verdens mest berømte bro,Golden Gate, kan du ta dine egne unike bilder av. Vær obs på et hyppig værskifte. Tåken kommer fort. Foto: PantherMedia / Somchai Jongmeesu Vis mer


Los Angeles er selve bildet på «Drømmen om Amerika», og her må dere selvfølgelig innom Disneyland, Paramount Pictures og en tur ned til Santa Monica og Venice Beach. Deretter er det bare å komme seg ut av byen og nordover.
I ren kjøretid er det to lange dager fra Los Angeles til San Francisco langs den bildevakre kystveien Highway 1, men skal dere oppleve noe som helst, så må dere beregne å bruke minst fem.

Foto: Ronny Frimann
Foto: Ronny Frimann Vis mer


Underveis bør dere stoppe i Solvang, en koselig dansk by en kort avstikker fra kystveien. Spis frikadeller og æbleskiver på amerikansk. Og gå ikke glipp av Big Sur, en fantastisk del av kystlinjen hvor veien smyger seg langs bergkanten. Bruk god tid og stopp ofte – dette er ingen transportetappe. I surfemekkaet Santa Cruz er det gode forhold både for nybegynnere og eksperter. Deretter er dere fremme i herlige San Francisco!

Byen er stor, så også her gjelder det å velge: Hold dere til de sentrale områdene som Downtown, Chinatown og North Beach (Little Italy). Med base i sentrum er hopp på-/hopp av-bussene en fin måte å se litt avsidesliggende attraksjoner som Golden Gate, hippiedistriktet Haight Ashbury og de viktorianske husene i Alamo Square.
Alcatraz er klart den mest populære turistdestinasjonen i San Francisco, med Fisherman’s Warf som en god nummer to.

I Napa Valley kan du smake på en av verdens beste viner. Husk bare å la noen andre overta rattet etterpå! Foto: Ronny Frimann
I Napa Valley kan du smake på en av verdens beste viner. Husk bare å la noen andre overta rattet etterpå! Foto: Ronny Frimann Vis mer


Etter noen dager hektisk aktivitet i storbyen, kan det være godt å hvile ut i vindistriktene nord for byen. Det mest kjente er Napa Valley–men naboen Sonoma er finere. Her er det små, koselige vingårder med høyere kvalitet og mindre volum, og mye mindre folk! Ta en sving innom Redwood-skogen (den største ligger tre timer nordover, men det er små lommer igjen også her nede i vinland), før dere flyr hjem fra San Francisco.

Redwood-skogen byr på noen uvanlig store trær. Foto: Ronny Frimann
Redwood-skogen byr på noen uvanlig store trær. Foto: Ronny Frimann Vis mer


Slik kommer du deg dit:
SAS åpnet i april ny rute fra København, rett til San Francisco. Pris fra ca. kr 8450 t/r i fellesferien. Tidene er veldig bra: Avreise om morgenen fra Norge, fremme samme ettermiddag. For hjemreisen er nattflyging bra, da blir du så forvirret søvnmessig at du lettere kommer over jetlaget. Fly gjerne inn til én by, som Los Angeles, og hjem fra en annen, for eksempel San Francisco. Billigste billetter i ferien fra ca. kr 7000 t/r til vestkysten, kr 6150 til østkysten.

Roadtrip i USA: Yes you can!


USA PÅ TVERS

Anbefalt tid: Minimum to uker
Veien du må kjøre: Route 66
Anbefalt kjøretøy: Dodge Viper om dere bare er to – Lincoln Town Car om dere er flere.

Route 66 er en av de store, klassiske reisene med et dypdykk i amerikansk kultur og natur. USAs mest populære bil- og motorsykkelrute går fra Chicago i øst via Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico og Arizona og helt fram til Los Angeles i vest. Ruten var viktig for dem som emigrerte vestover, spesielt på 1930-tallet.
Om dere kjører hele Route 66 fra Chicago til Los Angeles, er den totalt 3940 km. Det blir i snitt 190 kilometer om dagen, 2–3 timers kjøring. Så velg gjerne å gjøre lange legg noen dager og ta det med ro et sted innimellom.

Alle veiers mor, hovedveien, eller den opprinnelige motorveien er bare noen av kjæle-navnene på Route 66. Her kan også du kjøre! Foto: PantherMedia / trekandshoot imag
Alle veiers mor, hovedveien, eller den opprinnelige motorveien er bare noen av kjæle-navnene på Route 66. Her kan også du kjøre! Foto: PantherMedia / trekandshoot imag Vis mer


For Route 66 er ikke bare en biltur. Om man tar seg tid, er det også et utmerket utgangspunkt for aktivitetsferie og andre opplevelser utenom det vanlige. Som for eksempel å leve som en cowboy på en amerikansk bondegård.
– Ranchferie blir mer og mer populært. Det finnes ulike typer gårder, alt fra de der du bare ferierer, til de hvor du er med og jobber, forteller June Arlen Eggesbø Lundeby ved USA Spesialisten.

Ranchferie passer både for barnefamilier og voksne, alt ettersom hvilken gård man velger. Det er muligheter for denne type ferie i alle statene i Midtvesten. Og er man først i disse områdene, er det masse aktiviteter som rafting, sykling og fotturer i for eksempel nasjonalparkene Rocky Mountains, Yellowstone og Yosemite.

Hallo? Ekko-ekko-ekko …Norske fjellknauser blir en smule puslete etter møtetmed Grand Canyon. Foto: PantherMedia / Galyna Andrushko
Hallo? Ekko-ekko-ekko …Norske fjellknauser blir en smule puslete etter møtetmed Grand Canyon. Foto: PantherMedia / Galyna Andrushko Vis mer


USA er kanskje ikke landet hvor man finner de store uoppdagete perlene. Men det er fremdeles landet hvor drømmer går i oppfyllelse – enten de handler om shopping, strand, fantastisk natur eller å leke cowboy på ordentlig!

Her bor du:
Vurder å bo med en lokal underveis, det gir så mye mer enn bare et sted å sove. Nettsamfunnet airbnb ble startet i San Francisco og består både av folk som leier ut leilighetene sine når de selv er på ferie, og folk som leier ut et ekstra rom (eller en garasje). Book gjerne før avreise, men kan også bookes underveis.
Det er alltid et motell eller rom på et kjedehotell som Best Western ledig. Skal dere reise lenge, vurder å få et medlemskort som gir rabatter.

Foto: PantherMedia
Foto: PantherMedia Vis mer


Litt om avstander:
- Florida-rundreisen er ca. 900 kilometer lang, med gode veier og høy fart.
- Los Angeles-San Francisco langs Highway 1 er litt over 800 kilometer lang, men trafikken går ofte bare i 40–50 km/t.
- Route 66 fra Chicago til Los Angeles er totalt nesten 4000 kilometer lang, de fleste i høy fart på gode veier.

Dette må du huske underveis:
- Ikke gap over for store avstander. Det som ser kort ut på kartet, tar gjerne 7 timer å kjøre …
- Husk å stoppe underveis, gå en tur eller ta en avstikker.
- Ha gjerne base ett sted i noen dager, som i vindistriktene nord for San Francisco, og ta heller dagsturer. Det gir en større ro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer