Rustsjokk på nye biler

Det er lurt å holde gamle biler unna nedsaltede veier. Men visste du at selv helt nye biler er sterkt utsatt for rustangrep?

Rustsjokk på nye biler

– Jeg vil faktisk gå så langt som å si at nye biler er dårligere forberedt mot rust enn noen gang. Det kommer av at de er svakere beskyttet mot korrosjon fra fabrikken, men også det tøffe miljøet de blir utsatt for her i Norden, sier teknisk konsulent for Norsk Antirustforening, Magne Berntsen. – Stålkvaliteten kan være dårligere, galvaniseringen flasser men så vet vi også at saltet er sterkere. I motsetning til tidligere benyttes det i dag salt som holder seg fuktig helt ned til minus 20 grader, forteller rusteksperten.Han kan vise til flere eksempler hvor nybileiere har fått seg en overraskelse kun etter få år. Og enda flere sjokktilfeller finnes hos de som har kjøpt en nyere bruktbil. Selv om bilen går gjennom NAF-test og kjøp anbefales, har det vist seg at de har fått en gjennomrustet bil. Men noen bedringer er på vei. Ifølge Berntsen er det nemlig flere bilimportører som faktisk går tilbake til ordningen hvor bilene understellsbehandles i Norge før de går til kunde.

Hvorfor er det slik?Bladet Vi bilägare i Sverige peker på flere faktorer som gjør at noen kommer bedre ut enn andre. BMW får skryt for sin 520d som er testet. Den får skryt for rustbeskyttelsen og så framheves det at panser, forskjermer, dører og deler av understellet er i aluminium. Skjøtene er godt forseglet og det er også sprøytet på beskyttelse under plastskjoldet som er plassert under deler av bilens underside. Alle tetningslister er også godt tilpasset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer