Vi fikk passasjertur i hyper-elbil med 1088 hk

Rimac Concept One, en supereksklusiv, kroatisk elbil med 1088 hester ble vist for måpende tilskuere i Bergen og Oslo nylig. Vi var der - og fikk sitte på!

Miljøvennlige hestekrefter møtes i Oslo. Lovens lange arm (og lange bein) bifaller: Rimac Concept One er tøff!  Foto: Stein Inge Stølen
Miljøvennlige hestekrefter møtes i Oslo. Lovens lange arm (og lange bein) bifaller: Rimac Concept One er tøff! Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

– Med denne knappen styrer jeg om bilen skal understyre eller overstyre, forteller Mate Rimac. Den 25 år gamle sjåføren forteller lidenskapelig om alle knapper og hendler inni den trange kupeen. Ikke rart siden han faktisk har utviklet bilen fra bunnen av. Det er intet mindre enn en kroatisk variant Christian von Koenigsegg som sitter ved siden av meg her. Bare med mer hår. Mye mere hår.

Oversteer-knappKnappen han viser til, er ulik noen annen jeg har vært borti. Ikke i form eller funksjon – det er en enkel liten svitsj i børstet aluminium som lar sjåføren veksle mellom tre kjøreprogrammer. Det som derimot er spesielt, er navnet på programmene over svitsjen som er merket «Torque Vectoring». De heter henholdsvis «Understeer», «Control» og «Oversteer». Dette er med andre ord en kar som vet hva han vil ha. En knapp som ordrett styrer om bilen under- eller overstyrer. Genialt. Men hvordan?

Tidenes beste 4x4-system?– Det unike med denne bilen, er at den har en elmotor i hvert hjørne. Det gjør at kreftene til hvert hjul kan justeres direkte, opptil tusen ganger i sekundet, forteller eieren stolt. Glem firehjulsdriftsystemet i Lancer Evo. Glem Haldex og Torsen og alt det andre tullet. Dette er fremtiden – et firehjulsdriftsystem uten differensialer, uten akslinger: En motor per hjul som svarer med lysets hastighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer