10 milliarder til ungdom

BOLIGLÅN: Skal du kjøpe bolig for første gang neste år, må du huske å søke Husbanken om lån. Banken skal nemlig bli skreddersydd for boligetablerere.

Publisert
Sist oppdatert

I regjeringens nye boligmelding beskrives en stor, og av mange etterlengtet, snuoperasjon for Husbanken.

Nesten hele bankens låneramme skal nå rettes mot unge og nyetablerere.

Husbankens utlånsramme i 2003.
 Beløp (mill. kroner)Andel (prosent)
I alt14 077100
Grunnlån9 53768
Topplån - startlån3 88828
Lån til barnehager og SFO5994
Omsorgsboliger i syden530
Kilde: St. meld.nr.23 (2003-04) - BoligmeldingenI dag er det først og fremst ”Startlånet” som er statens tilbud til unge i etableringsfasen. Det utgjør i underkant av fire milliarder kroner av Husbankens låneramme.

Bank for unge og blakke

Nå vil regjeringen styrke innsatsen ytterligere overfor folk som ikke kommer seg inn på boligmarkedet. Går forslaget gjennom i Stortinget, skal også Husbankens grunnlån - som i fjor utgjorde nærmere 10 milliarder kroner - målrettes mot boligetablerende som ikke får lån eller som får dyre lån i andre kredittinstitusjoner.

- Vi er ferdige med utfordringen etter krigen, som var å sørge for at det ble bygget nok boliger, sier Einar Aarskog, prosjektleder for boligmeldingen, til DinSide.

- Husbanken skal bli en bank først og fremst for førstegangsetablerere, forklarer Aarskog. Han mener at også dagens grunnlån indirekte har vært til hjelp for denne gruppen.

- Med førstegangsetablerere mener vi ikke bare ungdom og førstegangs boligkjøpere, men også andre som kan ha vanskeligheter med å få etablert seg i boligmarkedet. Det inkluderer for eksempel folk som nylig har skilt seg, sier han.

Startlånet som før

Det nye grunnlånet skal gis som første prioritetslån, og tildeles av Husbanken sentralt. De nye retningslinjene for Husbanken er tenkt å tre i kraft allerede fra nyttår 2005, hvis forslaget får tilslutning i Stortinget.

Startlånet gir i dag toppfinansiering til førstegangs kjøp av bolig, og tildeles via kommunene.

I boligmeldingen beskrives Startlånet som et vellykket tiltak, som det ikke er noe behov for å endre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer