10 ting du bør sjekke på huset nå

Jo lenger du venter, jo dyrere kan det bli.

TA EN HUSSJEKK: Ta en grundig hussjekk nå, så kan du spare deg for større utbedringer dersom småtingene får utvikle seg. Det er også en god investering dersom du må selge huset. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX
TA EN HUSSJEKK: Ta en grundig hussjekk nå, så kan du spare deg for større utbedringer dersom småtingene får utvikle seg. Det er også en god investering dersom du må selge huset. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Ta en grundig sjekk av huset ditt nå, for å oppdage eventuelle skader som har oppstått i løpet av vinteren - og for å få et overblikk over utbedringer som må gjøres.

Lar du det gå for lenge før du tar tak i ting, kan det føre til unødvendig store kostnader til vedlikehold.

- Vi som meglere ser dessverre altfor ofte at mange har utsatt enkelt vedlikehold, og det har ført til større skader som igjen går utover salgssummen på boligen, sier Karsten Onsrud, Direktør Marked og Kommunikasjon i Krogsveen.

Her gir vi deg en oversikt over hva du bør sjekke.

Fukt og råte er gjengangere!

Grunnmur og kledning er to av områdene hvor det oftest oppstår fukt- og råteskader. Ifølge Finans Norge stod fukt og vannskader på private boliger alene for forsikringsutbetalinger på over 200 millioner i 2014.

- Det er viktig å sjekke om det har oppstått skader på kledning og grunnmur hvert eneste år. Da kan du hindre at en eventuell skade utvikler seg. Følgeskader kan fort mangedoble kostnadene, sier kjedeleder i Mesterhus Raymond Myrland i en pressemelding.

En undersøkelse gjennomført av SINTEF Byggforsk i 2013 viste at færre enn 1 av 10 husstander hadde utbedret påviste skader på grunnmur og kjeller.

- Dette er feil man ikke trenger å gjøre. Det er ofte en relativt enkel sak å gjøre noe med slike skader. Venter du for lenge blir jobben større og mye dyrere, sier Bengt Bøyesen, utviklingssjef hos isolasjonsprodusenten Jackon, i en pressemelding.

Boliger som bare er i bruk deler av året, som fritidsboliger, er mer utsatt for fukt- og råteskader enn helårsboliger.

Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil, oppfordrer til å ta en vårsjekk rundt huset - og da se etter skadedyr.

- Når det går mot vår, kommer det mange henvendelser til vår bransje. Nå begynner aktivitetene ute, og det rører seg i kjellere og komposthauger, sier Nese til Dinside.

Dette bør du sjekke nå:

#1: Hagen

Det er ikke kun umiddelbart ved huset du bør se etter skadegjørere. Ta også en sjekk under steiner og rundt kompost - og iverksett tiltak dersom du oppdager uønskede gjester.

Finner du mye mauraktivitet eller egg under steiner, så gå på med maurmiddel (eller Fun Light) - så unngår du kanskje større maurproblemer inne i huset et annet år.

Arne Nese oppfordrer også til å sjekke ut hvilke muligheter du har til skadedyrbekjemping uten gift, før du går på med de store basunene.

HOLD MAUREN UTE: Saft kan faktisk gjøre susen. Foto: Kristin Sørdal.
HOLD MAUREN UTE: Saft kan faktisk gjøre susen. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

#2: Maur i huset

Observerer du mauraktivitet inne i huset, må du stoppe invasjonen. Dette gjør du best med en åtestasjon, slik at de kan ta med seg åte tilbake til maurtua.

Det er eneste mulighet til å komme til bolet dersom de for eksempel har slått leir under huset.

#3: Fjern mat og adgang til huset

For å stoppe skadedyr, er det viktig å fjerne eventuelle matstasjoner som tiltrekker seg dyrene, og å stanse all adgang til huset. Om du får mus eller rotter i eller rundt huset, er det viktig å tette alle ventiler og ellers alle kanaler med netting - slik at dyrene ikke kan komme seg inn i huset.

Nese sier at du må fjerne årsaken til at skadedyrene er der, før du kan begynne å behandle problemet. Mat må fjernes. Rester etter fuglemat blir for eksempel liggende på bakken til fryd og glede for skadedyr som rotter og mus.

ROTTESKADER: Skadedyr kan forårsake store skader på huset. Bildet viser skader etter rotter. Foto: ANTICIMEX/LENNART FALK
ROTTESKADER: Skadedyr kan forårsake store skader på huset. Bildet viser skader etter rotter. Foto: ANTICIMEX/LENNART FALK Vis mer

#4: Vann skal vekk fra muren

Terrenget skal skrå vekk fra muren, og det må være god drenering rundt grunnmur. Sjekk at vann fra takrenner ledes bort fra grunnmuren.

Unngå at busker, trær og gress er for nær husveggen. Dette øker faren for soppangrep og fuktdannelse.

MURKONTROLL: Flassing og skader på mur bør utbedres straks. Maling bør skrapes av, og løs murpuss må hygges vekk og erstattes av repoarasjonsmørtel. Foto: SAMFOTO/SCANPIX
MURKONTROLL: Flassing og skader på mur bør utbedres straks. Maling bør skrapes av, og løs murpuss må hygges vekk og erstattes av repoarasjonsmørtel. Foto: SAMFOTO/SCANPIX Vis mer

#5: Se etter mose og saltutslag

Se etter fuktgjennomslag eller misfarging i på grunnmur form av mugg eller brune skjolder. Fukt fører til puss- og malingsavskalling, frostsprengning, algevekst og saltutslag. Fuktskader i grunnmur skyldes som oftest dårlig drenering. Mose på kjellermuren er ofte et sikkert tegn på at det er fuktighet.

#6: Flass i maling på grunnmur?

Sjekk også malingen på muren. Har den begynt å flasse, må alt løst må fjernes: Grunn og rull på diffusjonsåpen murmaling. Er muren under malingen fuktig og du kan se saltutslag, må du først og fremst fjerne årsaken til fuktangrepet - som for eksempel for dårlig drenering eller vann fra takrenne som ikke ledes bort fra huset. Murpuss som har begynt å løsne må hygges vekk og det må legges på reparasjonsmørtel.

Store sprekker eller skjevheter i grunnmuren, kan skyldes setningsskader eller frostsprengning. Kontakt fagfolk. Dette er ikke for lekfolk.

#7: Panelet bør vaskes årlig

Det anbefales at utvendig panel rengjøres hvert år. Sprøyt på et vaskemiddel beregnet på fasader. La det virke, skrubb og spyl veggene rene med hageslangen. Bruk et sopp- og algedrepende middel dersom det er svartsoppangrep.

#8: Sjekk overflatene

Har malingen på huskledningen blitt matt og begynt å sprekke eller flasse? Kan beisen lett skrapes vekk med neglen? Da er det fare for at fuktighet vil trenge inn i panelet. Veggene trenger en ny overflatebehandling!

#9: Flekker på kledning

Se ekstra nøye på nedre del av kledningen og langs vinduer og dørkarmer for tegn på råte. Hvis kledningen har blitt mørk og flekkvis grønn, kan det være et tegn på at soppsporer prøver å etablere seg.

Stikk inn en syl eller kniv – går spissen lett inn, har treverket begynt å råtne. Er det større partier med sprekker og råte, må enkeltbord skiftes.

Mindre sprekker og sår kan tettes med sparkel. Sjekk spesielt endeveden nederst på stående panel.

RÅTESKADER: Kontroller kledningen for råteskader, og bytt eventuelle skadde bord. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX
RÅTESKADER: Kontroller kledningen for råteskader, og bytt eventuelle skadde bord. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX Vis mer

#10: Sjekk luftekanalene

Effektive luftekanaler er viktig for å forhindre fuktskader, heksesot og dårlig inneklima. Sjekk om luftelukene i grunnmur og vegger er åpne og i god stand.

Sjekk også om ventilnettingen er hel slik at ikke fugler og skadedyr kommer på besøk. Fjern spindelvev, blader og annet som kan hindre luftgjennomstrømningen.

Les også: Ventiler bør være åpne hele året

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 27.5.2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer