Triks og tips med salt

10 ting du kan bruke salt til

... og én ting du bør holde de hvite kornene unna.

SALT: Det kan brukes til langt mer enn å være en smaksforsterker. Foto: Colourbox.
SALT: Det kan brukes til langt mer enn å være en smaksforsterker. Foto: Colourbox. Vis mer
Publisert

Det er ikke uten grunn at vi snakker om at man ikke engang har til salt i maten.

Salt er en av de viktigste ingrediensene du har i kjøkkenskapet. Uten salt blir maten tannløs. Du trenger ikke bruke så mye (for salt er selvfølgelig én av de tingene helsemyndighetene jevnlig advarer mot), men når maten mangler noe er det som regel salt. Enten du lager sjokoladepudding, boller, pastasaus eller koker poteter.

Salt er imidlertid langt mer enn en smaksforsterker. Under har vi samlet ti tips til andre ting du kan bruke salt til.

#1: Drepe mordersnegler

Nå er det kanskje ikke humant, men så er heller ikke sneglene humane.

Dessuten spiser de dyrekjøpte hagevekster og søte jordbær. Strø salt på sneglen, da dør den. Enkelt og greit. Men vær forsiktig så du ikke dreper plantene i samme slengen.

Her finner du også flere tips til de hvordan du kan bli kvitt de plagsomme sneglene.

#2: Ugressmiddel

Salt skal også være et effektivt ugressmiddel. Strø saltet nær ugressets røtter. Du bør imidlertid passe på at du ikke kommer for nære planter du ønsker å beholde.

Dette egner seg derfor best på steder der du ikke ønsker at noe skal vokse.

Ønsker du ikke bruke salt, kan eddik være et godt alternativ.

EDDIK: Eddik tar også ugresset - enkelt og effektivt. Foto: Kristin Sørdal.
EDDIK: Eddik tar også ugresset - enkelt og effektivt. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

#3: Smertefri sølvpuss

Du har kanskje hørt at salt ikke er bra å kombinere med sølv, og at det kan føre til at sølvet anløper, eller oksiderer.

Det er i hvert fall ingen tvil om at sølv reagerer med salt, og kombinerer du salt med varmt vann og aluminiumsfolie, har du laget en enkel, billig, miljøvennlig og ikke minst lettvint sølvpuss. Pass på å skylle godt av etterpå.

Har du forresten hørt at du kan bruke tannkrem for å pusse sølvtøyet ditt? Det burde du virkelig ikke gjøre ...

#4: Kroppsskrubb

LAG SELV: Det er enkelt å lage din egen kroppsskrubb av salt og olje.
LAG SELV: Det er enkelt å lage din egen kroppsskrubb av salt og olje. Vis mer

Grovt havsalt er hovedingrediens i mange dyre og eksklusive kroppsskrubber, og er gjerne blandet med aromatiske oljer eller andre tilsetninger.

Dette kan du gjøre selv! Du kan også bruke bare havsalt, men vi anbefaler å fukte det noe, slik at det ikke drysser så mye, og du får mye svinn, for eksempel med en rimelig olje.

#5: Demp kløe

Klør det? Ta et saltvannsbad.

Saltbad mot hudplager som eksem og psoriasis har vært brukt i flere hundre år, men du trenger ikke reise til en saltkilde for å få glede av saltets kløedempende virkning.

Fyll opp badekaret med godt og varmt vann, og strø oppi noen never med salt. Gjerne grovt havsalt, som er mye billigere enn bordsaltet. Rør godt rundt, slik at alt saltet blir oppløst.

Her kan du lese mer om salt og spa og Dinsides besøk i Læsø spa og kursenter, der salt er en av de aller viktigste ingrediensene.

#6: Skuremiddel

Det er ikke bare kroppen som kan skrubbes ren og fin med salt. Har du ikke noe skuremiddel for hånden, anbefales det gjerne å vaske med eddik eller sitronsaft, blandet med salt for god skureeffekt.

Merk at dette ikke er smart på sarte overflater som lett riper.

Er du interesserte i flere smarte vasketriks, bør du også sjekke ut denne billige blandingen som gjør dusjen din ren på 1-2-3.

#7: Brannslukking

Skulle ulykken være ute, og det oppstår brann hjemme hos deg, er det viktig å få slukket den så fort som mulig.

Og da tar man det man har for hånden. Visste du at salt er en effektiv brannslukker?

Dette hjelper selvsagt ikke på de aller største brannene, men har du et saltkar for hånden, kast saltet på flammene, før du henter brannslukkingsapparatet eller -teppet som selvsagt ikke er mange meterne unna komfyren.

#8: Rens hunden

Er husets firbente venn så lite glad i vann at det er full huskestue hver gang han skal vaskes, kan kanskje pelsrensetipset være en løsning mellom vaskene. Eller hundens svar på tørrsjampo, om du vil.

Strø salt på pelsen, og så gnir du det lett inn, før du børster det ut. Saltet skal da trekke til seg fett, skitt og uhumskheter.

Tips: Saltrenser du hunden over en grusgang som er full av ugress, kan du slå to fluer i én smekk.

#9: Rens kunstige blomster

Kunstige blomster blir stadig mer naturtro, og selger som aldri før.

Produksjonsteknikken er nå så god at det nesten er umulig å se forskjell, men én ting er imidlertid med på å røpe hemmeligheten: Et tykt lag skitt og støv.

En smart måte å vaske dem på, er å ta en god neve (eller to, om du har en stor bukett) salt i en pose, stikk blomstene nedi med hodet først, og rist godt. Voilà: Rene blomster.

Her bør du selvfølgelig sørge for at det er så tett som mulig, slik at du ikke rister saltet utover, men rundt blomstene.

#10: Få blomstene til å vare lenger

Er du blant dem som ikke bare dreper potteplanter, men også tar knekken på blomster i vase? Det aller viktigste du gjør er å beskjære dem riktig før du setter dem i vann.

Roser skal skjæres på skrått, tulipaner på tvers, og noe bør faktisk stå uten vann en liten stund. Sjekk med blomsterhandleren.

Fikk du ikke med noen næringspose, kan du bruke en klype salt i vannet, så holder de seg lenger. Hvis ikke dette funker, er det verdt å ta en titt på disse tipsene, som også gjør at blomstene varer lenger

IKKE bruk salt på rødvinsflekker!

Det aller mest kjente salt-trikset bør du imidlertid holde deg langt unna:

Å strø salt på rødvinsflekker for å suge opp væsken. Dette kan virke mot sin hensikt. For selv om rødfargen blir borte, risikerer du at den blir erstattet av en grålig flekk, som er langt vanskeligere å bli kvitt enn rødvinsflekken.

IKKE SALT: Det er fort gjort å søle rødvin, men bruk for all del ikke salt for å fjerne flekken. Foto: NTB scanpix.
IKKE SALT: Det er fort gjort å søle rødvin, men bruk for all del ikke salt for å fjerne flekken. Foto: NTB scanpix. Vis mer

Er du ekstra uheldig virker det helt mot sin hensikt og bidrar til å holde på flekken: for salt brukes for å fiksere farge til tekstiler.

Har du flekkproblemer, bør du heller ta en titt på Dinsides store flekk-guide.

Denne artikkelen ble første gang publisert juni 2012, og er oppdatert i juli 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer