12 ting du kan gjøre med kaffefilter

Filterne kan brukes til mer enn bare kaffebrygging.

Kaffefilter kan brukes til langt mer enn kaffe. Og om du følger smaksrådet å bytte ut brune kaffefilter med hvite, har du her ti smarte ting du kan gjøre med de filterne som er til overs. Foto: Øyvind Paulsen
Kaffefilter kan brukes til langt mer enn kaffe. Og om du følger smaksrådet å bytte ut brune kaffefilter med hvite, har du her ti smarte ting du kan gjøre med de filterne som er til overs. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe i veien for å bare bruke kaffefilter til kaffebrygging. Men når de likevel står der lett tilgjengelig, kan det være greit å vite at de har mer enn bare ett bruksområde.

Her har vi samlet noen av dem.

Se også: Smart gjenbruk av kaffegrut

Tett, men ikke helt tett

Vi og mange med oss bruker flittig nettet når vi leter etter oppskrifter, eventuelt utenlandske kokebøker. Det hender ikke sjelden at oppskriftene krever et "cheese cloth". Et cheese cloth er et løstvevd bomullsstoff som gjerne ble brukt til ysting av ost. Et slikt ysteklede var vanligere å ha i husholdningene før, og kan være vanskelig å få fatt i.

Selv den mest utvannede lettyoghurten blir tykk og god matyoghurt etter at den får rent av seg i et kaffefilter. Foto: Elisabeth Dalseg
Selv den mest utvannede lettyoghurten blir tykk og god matyoghurt etter at den får rent av seg i et kaffefilter. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi bruker derfor et kaffefilter i stedet. For eksempel når vi skal;

Sile av yoghurt til en tykkere yoghurtmasse. Her kan man også bruke et kjøkkenhåndkle, men det er da ekstremt viktig at det blir skylt godt og vasket med én gang etterpå. Kaffefilteret har reddet tzatzikien på hytte uten vaskemaskin flere ganger.

Ha rundt krydder når du lager gryteretter eller koker kraft. Som regel når vi lager mat, lar vi krydderet være i. Men ikke alt krydder er like godt å få i munnen, og noe kan være direkte skadelig for både unge og gamle tanngarder, for eksempel kanelstenger, nellikspiker eller stjernanis. Binder du slike krydder opp i et ysteklede, gjerne kalt bouquet garni, koker du ut smaken av krydderet, samtidig som det er lett å fjerne alt i en engang. Har du ikke ysteklede? Ta et kaffefilter.

Syv ting du kan bruke muffinsbrettet til

God oppsugingsevne

Glad i potteplanter? Det finnes ulike potteskjulere, de med hull i bunn, kommer gjerne i kombinasjon med en skål. Og jorden har en lei tendens til å kravle ut av hullet og legge seg på skålen. Har du et kaffefilter i bunnen av potten før du har i jord, unngår du dette sølet. Kaffefilter er også mildt oppsugende, men ønsker du å gjøre om potten til en selvvanningspotte, anbefaler vi heller at du går for bleietrikset.

Kaffefilterets oppsugingsevne kan du imidlertid benytte deg av på kjøkkenet. Sløve nordmenn er nemlig i ferd med å tette igjen avløpsrør, fordi litervis med fett skylles av gryter og panner og rett i avløpet. Her kan du se hvordan det utarter seg.

Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Rådet fra rørleggerne er uansett klart: Kast fettet. Ikke i toalettet, men i søppelet. En smart måte å gjøre det på mens fettet fortsatt er flytende, er å la litt tørkepapir suge opp fettet først, og kaste det. Har du ikke tørkerull? Bruk et kaffefilter.

Loer ikke

En annen av kaffefilterets gode egenskaper er at det ikke loer. Det gjør det genialt å ty til, i opp til flere sammenhenger. For eksempel om du er tom for tørkerull. Det vil si, tom for tørkerull som ikke loer. Det er ikke så farlig om tørkerullen loer om du skal tørke opp litt søl på benken, men det er viktig om du skal tørke av kjøtt eller fisk. Så neste gang du er tom for lofri tørkeruller, bruk kaffefilteret i stedet for.

Kaffefilterets lofri egenskal er også nyttig når du skal vaske eller pusse over blanke overflater som speil og vinduer. Det beste er selvsagt et pusseskinn, men er det ikke tilgjengelig, eller har du skikkelig dårlig tid? Spray på glassbordet, tørk av med kaffefilteret.

Flere smarte bruksområder

Bruk kaffefilter som tallerkenskånere. Foto: Elisabeth Dalseg
Bruk kaffefilter som tallerkenskånere. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


 • Har du sårbart porselen du er redd for? Legg kaffefilter mellom tallerknene, så skåner du mønsteret.
 • Flere teflonpanner? Legg kaffefilter mellom dem, for å unngå at de riper hverandre opp
 • Finner du ikke te-silen? Bruk et kaffefilter
 • Sprakk korken da du åpnet vinen? Altså, ikke korket vin, bare korksøl? Sil vinen gjennom kaffefilteret
 • Blir det alltid søl når familien skal spise burger til middag? Server den i et kaffefilter, og spis med hendene.
 • Lei av å vaske innsiden av mikrobølgeovnen? Bruk kaffefilter som sprutdeksel over små boller og kopper.
 • Sjekk også: Slik vasker du mikroen på én - to - tre - uten å skrubbe.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer