1,5 millioner bør ha denne

Denne støvsugeren kan gi økt livskvalitet til astmatikere.

Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler sentralstøvsuger til de som lider av astma og allergi.  Foto: Colourbox.com
Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler sentralstøvsuger til de som lider av astma og allergi. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) sliter bortimot 1,5 millioner nordmenn med astma og allergi.

De fleste med sykdommen bor i en bolig hvor det vil være behov for å fjerne allergener og stoffer som kan virke irriterende. Her snakker vi blant annet om støv, gatestøv, eksos og pollen.

Det er mange måter å bli kvitt disse irritantene på, blant annet gjennom en støvsuger. Men ikke en hvilken som helst støvsuger.

Hvor kommer egentlig støv fra?

Dårlig filtrering i vanlig støvsuger

- Tradisjonelle støvsugere med dårlig filtrering utgjør en betydelig risiko for de som har allergi og annen overfølsomhet i luftveiene, ifølge NAAF.no.

Det er fordi disse støvsugerne slipper ut igjen mye av støvet som blir sugd opp, både støv og støvpartikler som allergikere sliter med. Luften som slippes ut igjen er faktisk enda mer skadelig fordi forurensningen blir "svidd" av motoren. Og ikke bare det. Neste gang det støvsuges vil en stor del av forurensingen fra posen kunne passere gjennom poseveggen, og fordeles i inneluften.

En god løsning på dette er å installere sentralstøvsuger.

Les også: Nordmenn liker ikke støvtørking

Støvsugeren som gir bedre inneklima

Med en sentralstøvsuger slipper du å drasse med deg en tung støvsuger opp trapper og rundt møbler. En sentralstøvsuger har ingen returluft som virvler opp støv i rommet, og dermed slipper du det ugunstige støvet. Alt som går inn i støvsugeren går ut i beholderen.

Her er noen typiske spørsmål og svar om sentralstøvsuger:

  1. Kan sentralstøvsugere monteres i eksisterende hus? Ja, det er ikke noe problem å installere sentralstøvsuger i eksisterende hus. Mange vil klare å installere anlegget selv. Sugekontakten kan komme opp av gulvet, så du må ikke åpne veggene for å montere rørene.
  2. Hvor lange slanger kan man få? De vanligste slangene er på 9, 10 og 12 meter, men det er også mulig å få lengre slanger. Vær oppmerksom på at jo lenger slangen er, jo vanskelige kan det være å få den med seg. Et tips er å prøve ut en sentralstøvsuger før du kjøper en selv.
  3. Hva gjør jeg når rørnettet blir tett? Det vanligste er å bruke en stakefjær. Hvis du ikke vet hvor tettheten er, prøv de ulike støvsugeruttakene i huset. Hvis noen fungerer og andre ikke, så vil tettheten ligge mellom uttakene. Hvis ingen fungerer ligger tettheten mellom kontakten som er nærmest støvsugeren og selve støvsugeren.
  4. Hvor ofte må sentralstøvsugeren tømmes og filteret renses? Dette avhenger av bruken. I et hjem med dyr er det naturlig å tømme oftere enn hjem uten. To til tre ganger i året bør den tømmes. Filteret bør vaskes eller byttes en gang i året.
  5. Hva koster et anlegg? Et sentralstøvsugeranlegg koster fra 5.000 til 15.000 kroner. Montering kommer eventuelt i tillegg.
  6. Er det noe jeg bør være oppmerksom på? Bruk ikke anlegget til å suge opp vann. Det kan resultere i muggvekst i kanalnettet eller i sentralenheten.
Det finnes også andre støvsugere, med såkalte "HEPA-filtre", som kan egne seg til allergikere. Disse filtrene har høy avskillingsgrad, men damper og gasser vil likevel kunne passere slike filtre, ifølge NAAF. Videre er det viktig å skifte filteret regelmessig på slike støvsugere.

Er det ikke mulig å tilpasse sentralstøvsuger der du bor, eller blir det for dyrt? Er inneklimaet viktig for deg, bør du velge en støvsuger med HEPA-filter

Kilde: Sentralstovsugerbutikken.no, Viilla.no, Beam.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer