Komfyrvakt

1650 komfyrbranner

Brann- og redningsvesenet rykket i 2020 ut til 1 653 branner og branntilløp på komfyren. Nå deles det ut gratis komfyrvakter til utvalgte som trenger det.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). #closebeforeyoudoze Vis mer
Publisert

I hovedsak gjaldt de drøye 1600 brannene tørrkoking.

– De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

DSB minner om at grytekluter, kjøkkenhåndklær, aviser og annet som oppbevares rundt komfyren fort kan ta fyr og føre til at flammene sprer seg raskt.

ANBEFALER KOMFYRVAKT: De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. DSB og brannvesenet anbefaler komfyrvakt for ekstra sikkerhet og varsling. Spesielt for utsatte grupper. Foto: Komfyrvaktkampanjen/Ifratek
ANBEFALER KOMFYRVAKT: De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. DSB og brannvesenet anbefaler komfyrvakt for ekstra sikkerhet og varsling. Spesielt for utsatte grupper. Foto: Komfyrvaktkampanjen/Ifratek Vis mer

Flammer som treffer en kjøkkenvifte full av fett sprer seg enda raskere.

- Hold oppsikt under matlaging og skru av hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Ly.

- Fortsatt på et høyt nivå

- Branner og branntilløp på komfyr utgjør en vesentlig andel av brannvesenenes utrykninger. Årlig kan det være at rundt 40 prosent av utrykningene til brannvesenene er knyttet til komfyr. På den bakgrunn er montering av komfyrvakt et svært godt tiltak som både vil redusere antall branner og branntilløp, og redusere antall utrykninger for brannvesenene, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening til Dinside.

Du kan se tall noen år tilbake i tid her:

Brann i komfyr tidligere år

I 2018 hadde brann- og redningsvesenet 3547 brannutrykninger til boliger i Norge. 45 prosent av utrykningene skyldes komfyren, totalt 1596 branner/branntilløp.

I 2017 rykket brann- og redningsvesenet ut til 3344 boligbranner i Norge, og 1516 av disse var branner eller branntilløp på komfyren (45 prosent).

I 2016 rykket brannvesenet ut til 3138 branner i private hjem, 43 prosent skyldtes komfyrbranner - totalt 1344 branner eller branntilløp på komfyren.

(Kilde: DSB)

- Utrykningen til branner og branntilløp på komfyr er fortsatt på et høyt nivå, og vært på omtrent samme nivå de tre siste år. Men vi forventer at kravet som kom i 2010 om installering av komfyrvakt i alle nye boliger vil føre til færre branner på sikt. Kravet om montering av komfyrvakt utløses også dersom man renoverer et kjøkken, sier Søtorp.

- Fort gjort

Vestfold Interkommunale Brannvesen er et av alle de lokale brannvesnene som deltar i kampanjen. Nylig rykket de ut til en boligbrann i Horten som startet på komfyren og med spredning til inventar.

I et innlegg om brannen på sine Facebook-sider advarer Vestfold Interkommunale Brannvesen om at komfyrbranner er fort gjort:

- Komfyrbrann, det er så fort gjort. Derfor oppfordrer vi alle til å kaste det ekstra blikket bort på komfyren hver gang du forlater boligen din, og samme lekse før du går og legger deg. Det lille øyeblikket forebygger mange branner, skriver de.

- Når du lager mat må du oppholde deg ved komfyren, særlig er smør, fett og sukker brannfarlig. Tar det fyr, flammer det opp og på et blunk kan også fettet i ventilatoren antenne. Da har du en bygningsbrann hjemme. For ekstra sikkerhet anbefaler vi at det monteres komfyrvakt. Den varsler med lyd og kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av platen eller det blir for varmt, skriver brannvesenet.

Se opp for utbrente komfyrer på gata

Utspillet kommer i forbindelse med den nasjonale komfyrvaktkampanjen onsdag 10. februar.

Kampanjen vil markeres med ulike lokale aktiviteter rundt i landet. Blant annet vil du kunne se utbrente komfyrer plassert i bybildet. Målet er å gi mer oppmerksomhet til hjemmets største brannversting: komfyren.

Som del av kampanjen vil det bli delt ut 250 komfyrvakter til noen som trenger det rundt om i landet.

Gratis komfyrvakt

For spesielt utsatte personer kan hjelpemiddelsentralene installere komfyrvakt gratis. Du kan sjekke vilkårene hos din lokale hjelpemiddelsentral.

Ly oppfordrer at pårørende tar ansvar for risikoutsatte grupper:

– Risikoutsatte grupper kan være vanskelig å nå. Derfor er vi avhengig av at du som pårørende tar et ekstra ansvar. En komfyrvakt er kanskje den beste gaven du kan gi til dine foreldre eller besteforeldre, sier Ly.

- En komfyrvakt kutter strømmen til komfyren dersom en plate blir for varm og hindrer at farlige situasjoner oppstår, forklarer han.

Norsk brannvernforening anbefaler alle å montere komfyrvakt:

- Vår tilråding er at alle monterer komfyrvakt selv om det ikke er krav i den boenheten som man bor i. Selv om det er snakk om rundt kr 3000 i innkjøp så vil det være mange som kan gjøre en slik prioritering. Monteringen er enkel, så den kan man gjøre selv eller få hjelp av pårørende eller egen omgangskrets, sier Søtorp til Dinside.

Slik virker komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

KOMFYRVAKT: Norsk brannvernforening anbefaler alle å montere komfyrvakt: - Monteringen er enkel, så den kan man gjøre selv eller få hjelp av pårørende eller egen omgangskrets, sier Søtorp i Norsk brannvernforening. Foto: Norsk brannvernforening
KOMFYRVAKT: Norsk brannvernforening anbefaler alle å montere komfyrvakt: - Monteringen er enkel, så den kan man gjøre selv eller få hjelp av pårørende eller egen omgangskrets, sier Søtorp i Norsk brannvernforening. Foto: Norsk brannvernforening Vis mer

Ifølge DSB, finnes det to ulike typer komfyrvakt, men som fungerer likt og har samme kvalitet:

  • De som skal kobles til via ledning i stikkontakt.
  • De som skal kobles til det faste elektriske anlegget.

Det er ikke krav om at du MÅ ha komfyrvakt dersom du ikke allerede har det, men det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny elektrisk kurs til komfyren.

De samme reglene gjelder for fritidsboliger.

Komfyrvakter får du kjøpt i elektrobutikker, kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer