20 år og like blid

Oppvaskmaskinen besto 20-årstesten. Med glans, salt og såpe.

Mieles oppvaskmaskin gikk kontinuerlig i 19 måneder. Foto: Produsenten
Mieles oppvaskmaskin gikk kontinuerlig i 19 måneder. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ting er hvor godt oppvaskmaskinen vasker når den er ny. En annen ting er hvordan den oppfører seg over lang tid. Hvitevareprodusenten Miele har testet oppvaskmaskinen G 1222 SC over 19 måneder. Etter 12.500 timer i drift, noe som skal tilsvare 20 års normalt forbruk, er testen nå avsluttet.

Testen har blitt overført via webkamera på internett, en begivenhet som, ifølge produsenten, var "helt uten høydepunkter".

– Dette har heldigvis vært en kjedelig iakttakelse for under middels interesserte seere. Ikke ett eneste problem ble registrert, og oppvaskmaskinen bestod testen med glans, sier administrerende direktør Dag Steenfeldt-Foss i Miele i Norge i en pressemelding.

Les også: Gi boligen en vannsjekk

Dag og natt

Hele testprosessen ble overvåket og sendt live på internett.  Foto: Produsenten
Hele testprosessen ble overvåket og sendt live på internett. Foto: Produsenten Vis mer


Programmene startet automatisk slik at testen kunne gå uavbrutt både natt og dag, i helger og på fridager. Maskinen har vasket over en million servisedeler, og kjørt 7.500 program. Kapasiteten i hvert enkelt programforløp er tolv kuverter, noe som tilsvarer rundt 140 deler. Totalt har oppvaskmaskinen vasket nøyaktig 1.050.000 servisedeler.

Alt servise har vært dagligdags skittent, og det er brukt både oppvaskmiddel, glansemiddel og salt (sistnevnte er ikke nødvendig å bruke i Norge). Programmene har startet automatisk, slik at testen har gått uavbrutt.

Bildespesial: Morgendagens hvitevarer

Spart 400 badekar med vann

Modellen som ble testet er den av Mieles oppvaskmaskiner som bruker minst vann, 13 liter per vask. Gamle modeller bruker opptil 22 liter vann per vask.

Denne maskinen har, den 20 års levetiden tatt i betraktning, brukt 67.500 liter mindre vann enn en gammel maskin ville ha gjort. Det tilsvarer cirka 400 badekar. Når det er sagt: Det har gått med 97.500 liter vann til testen, noe som tilsvarer omtrent 578 badekar.

Siemens Hvitevarer er på markedet med en enda mer vannsparende maskin: SpeedMatic bruker kun 10 liter vann per vask, og ville kun brukt 75.000 liter vann på samme test, noe som ville tilsvart cirka 444 badekar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer