1: Å tro at solen alltid skinner
Bare fordi været er fint om sommeren, må du ikke tro at eiendommen din er en solfelle hele året rundt. Områder langt sør i Europa, som Tyrkia og Hellas, kan også ha overraskende friske vintre. Sjekk temperaturkartene godt.
2: Å ta overilte beslutninger
Vær inneforstått med hvorfor du vil kjøpe eiendom i utlandet, før du i det hele tatt begynner å lete etter en. Er den for investering, personlig bruk eller pensjonisttilværelsen? Ellers kan du ende opp med et sted som ikke passer behovene dine i det hele tatt.

3: Å la selgeren overprise boligen
Det er viktig at du føler at prisen du betaler for eiendommen reflekterer eiendommens virkelige verdi. Selgere står nok ikke i kø for lure Ola Nordmann, men det finnes et mindretall som kan bruke deg for å tjene raske penger. Vi er tross alt vant med et mye mer strukturert og lovpålagt system for eiendomshandel her hjemme enn det du finner i mange andre land. Vær spesielt forsiktig med private salg. Beskytt deg gjerne med en hær av uavhengige advokater og takstmenn - de bør kunne se en skurk på lang avstand.
4: Å glemme skatter og avgifter
Meglere er ofte flinke til å overtale deg til å tro at du har råd til en eiendom, men ikke glem skatter og avgifter når du regner ut den reelle kostnaden. Regn 15 prosent ekstra på toppen av kjøpesummen.
5: Å overse lover om utbygging
Glem klisjeen du ofte vil bli servert av salgskåte meglere om at folk rundt Middelhavet sniker seg unna regelverket, og at staten snur det blinde øyet til. Du må følge prosedyrene når du gjør store og små utbedringer og ombygginger av boligen din. Hvis ikke må du regne med at oppussingen av boligen din kan bli verdiløs.
6: Å ikke bruke takstmann
Noen steder er takstmenn sett på som overflødige. Det er likevel ingenting som kan erstatte en full gjennomgang av eiendommen med en takstmann når du skal stadfeste en eiendoms reelle verdi - spesielt hvis det er mye som må utbedres.
7: Å overse de nye naboene
Gjør deg til venn med naboene dine, de har mye å si for trivselen. Husk også at at hvis du vil kjøpe i et landbruksområde, kan bøndene i området ha forkjøpsrett. Noe du også burde sjekke nøye med kommunen.

8: Å glemme valutasvingninger
Bare små svingninger i valutamarkedet kan ha stor effekt på hva du har råd til eller ikke. Dette bør du ta høyde for i budsjettene dine!
Slik bruker du valutalån til din fordel ved boligkjøp i utlandet
9: Å glemme det lokale markedet
Hvis du investerer sparepengene i utenlandsk eiendom, så undersøk nøye hva som foregår på det lokale markedet. Både politisk, økonomisk og i global sammenheng. Vurder alltid verst mulig utfall.
10: Å tro blindt på at verdien øker
Meglere og utbyggere sprer gjerne veksttall og verdiøkninger på 20 prosent og mer - noen ganger med syltynne bakgrunnsdata. Spør om å få se konkrete tall og eksempler, og husk at de ikke sier noe om fremtiden.

11: Å unngå skatter
I noen land er det vanlig å underrapportere hva du betaler for en eiendom. Selgeren minimerer merverdiskatten og du betaler mindre i dokumentavgift. Men lokale myndigheter slår stadig hardere ned på denne type praksis når det blir oppdaget. Dessuten får du høyere merverdiskatt ved fremtidig salg.
12: Å tro at notaren ordner alt
I mange markeder er ikke notaren ansvarlig overfor deg på samme måte som en advokat. De er bare statsagenter. Vær spesielt forsiktig med å bruke samme notar som selger. Insister gjerne på å bruke en ekstra notar.
13: Å glemme løpende kostnader
Vedlikehold av bygninger koster penger. Prøv å kalkuler dette inn i regnskapet ditt før du kjøper. Jo nærmere havet, jo oftere større slitasje og vedlikeholdsutgifter.
14: Å blåse i sikkerhetsmargin
Hva skjer hvis du ikke finner leietakere på en stund, eller renten går opp? Vær sikker på at du har nok fleksibilitet til å takle raske svingninger i markedet.
15: Å ikke skrive testamente
Hvis du vil påvirke hvordan din eiendom i utlandet blir behandlet etter din død (for blant annet å unngå de strenge arvelovene i mange land) er det nødvendig å skrive testamente. I noen tilfeller kan det være nødvendig å skrive to testamenter - et i Norge og et i utlandet.
16: Å ikke tenke salg
Hvis du kjøper eiendom for investeringens skyld, må du tenke på at det å selge - ikke det å kjøpe - er nøkkelen til suksess. Før du gjør røverkjøpet på den kjempebillige leiligheten i et stigende marked, vær sikker på at boligen har appell for fremtidige kjøpere.

17: Å ikke tenke beliggenhet
Du kan ha det vakreste huset i hele verden, men overser du den gamle frasen: beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet - kan du ende opp å sitte igjen med tap.
18: Å ikke sjekke meglerstatus
Hvis mulig bør du forsikre deg om at megleren er autorisert i landet du kjøper eiendom. Dette kan som regel gjøres med lokale autoriteter.
19: Å kjøpe usett
Hvis du kjøper en utenlandsk eiendom uten å ha sett hva du betaler for - og utrolig mange gjør dette - har du bare deg selv å takke hvis det ender i tragedie.
20: Å ikke bruke advokat
Den største synd av alle når du kjøper i utlandet. Det kan virke som advokater gjør kjøpeprosessen innviklet, men arbeidet deres er uunnværlig for å ivareta dine interesser ved både kjøp og salg. Så hva du enn gjør - ikke glem advokaten!
Artikkelen ble første gang publisert i november 2007