20 kanontips for utleiebaroner

BOLIG: Utleie kan gi deg en god ekstrainntekt eller betaling i naturalia. Går du i nybegynnerfella kan det imidlertid koste deg dyrt. Vi har samlet ALT som er verdt å vite om utleie. Tør du å la være?

20 kanontips for utleiebaroner
Publisert
Sist oppdatert

Høstsemesteret er i full gang, og i populære strøk betyr det hard kamp om leieboligene.

Som utleier gir det deg en unik mulighet til å få en god og sikker ekstrainntekt. Leieinntekter er imidlertid ikke alt - du kan også velge å gi lavere leiepris mot naturalytelser som for eksempel gressklipping og snømåking.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Samtidig må du aldri glemme at det også finnes ulemper med å være utleier. For hva gjør du egentlig med kjipe leietagere som forsurer tilværelsen i stedet for å berike den?

Målet med denne artikkelen er å gjøre din tilværelse som boligbaron så smertefri som overhodet mulig.

Lenger ned på denne siden følger 10 nyttige utleietips, men det er selvsagt ikke nok. For å få full oversikt over leiemarkedet må du også trykke på lenkene til høyre.

De 10 bud - for utleie

 • 1. Referanser.
  Mange har vært leietagere før. Sjekk alltid referansene for å være på den sikre siden. Personer som har gjort et godt inntrykk i tidligere leieforhold kan være vel verdt å prioritere, framfor å leie ut til en som er villig til å betale en høyere pris.
 • 2. Sjekk leietagers økonomi
  De aller fleste leieforhold går uten problemer. Likevel er det mange som kvier seg av frykt for å få problemer, spesielt er frykten for ikke å få betaling stor. Du kan likevel sikre deg.

  Trykk her for å se hvordan du sjekker leietagers økonomi

 • 3. Kontrakt.
  Selv om muntlige avtaler også er bindende, vil du stå svakt om det blir problemer i leieforholdet. Å sette seg selv i en posisjon der det fort blir ord mot ord, er derfor unødvendig.

  Trykk her for å få vår gratis leiekontrakt

  Leieforholdet kan enten være oppsigelig, eller tidsbegrenset. Tidsbegrensede avtaler kan være en fordel, fordi du da vet når leieforholdet skal avsluttes.

  Her beskrives de viktigste endringene i den nye husleieloven.

 • 4. Utkastelsesklausul.
  Husk å ha et "særlig tvangsgrunnlag", det vil si en utkastelsesklausul i kontrakten.

  Dette er selvsagt tatt inn som et eget punkt i vår kontrakt. På den måten kan leieforholdet avsluttes ved namsmyndighetenes hjelp dersom leien ikke blir betalt i tide, eller leier nekter å flytte ut etter at leieforholdet er over. Uten en slik klausul står du som utleier langt svakere.

 • 5. Depositum.
  Husk å ta depositum. Inntil seks måneders leie kan settes på sperret konto i banken til sikkerhet for husleien og eventuelle skader. Merk at pengene er leiers, og at de ikke kan disponeres av deg som utleier i leieperioden.

 • 6. Kontrakt & nøkkel.
  Sørg for at leiekontrakten er underskrevet av begge parter før du gir fra deg nøklene. Glemmer du dette kan du risikere at leietageren ikke skriver under kontrakten, og leieforholdet blir da kun regulert av Husleieloven.

  Som utleier kan du da komme noe dårligere ut. Blant annet har du da ikke noe "særlig tvangsgrunnlag" som beskrevet i punktet ovenfor.

 • 7. Ha separat strøm og telefonabonnement.
  La alltid leier ha egne abonnementer på telefon og strøm om det er mulig. Er det vanskelig å få til, bør dere avtale a-konto innbetalinger, med en årlig avregning til dekning av utgiftene.
 • 8. Les kontrakten nøye
  Jo bedre du har satt deg inn i kontrakten jo sterkere vil du stå. Dette gjelder selvfølgelig også leietager! Ta dere god tid til å gå igjennom kontrakten sammen. Det er mye å lære ved å sette seg inn i kontraktens enkeltheter.
 • 9. Full gjennomgang
  Før innflytting bør dere gå igjennom rommet/leiligheten sammen, og skrive ned innbo og løsøre.

  Merk av alt som det er noen mangler ved, så slipper dere å bli uenige når leieforholdet er over. Denne prosedyren gjentar dere selvfølgelig ved leieforholdets slutt.

 • 10. Vær korrekt, men fleksibel
  Pass på at du ikke henger deg opp i dine egne kjepphester. Fleksibilitet er nøkkelordet.

  Et godt personlig forhold mellom partene er alltid en fordel. Husk at de aller fleste leieforhold avvikles uten problemer, men at vi som regel kun hører om tilfellene der utleier og leietager har oppført seg som hund og katt.

Trykk på lenkene nederst til venstre for å lese flere av våre utleietips. Du manøvrerer deg fra tips til tips ved å trykke på pilene nederst i artiklene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer