20 smarte strømsparetips

Strømsparekonkurransens første vinner er kåret.

Ikke mye strøm som går med her, men hva foreslår leserne at du kan gjøre for å kutte? Foto: Colourbox.com
Ikke mye strøm som går med her, men hva foreslår leserne at du kan gjøre for å kutte? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Deltakelsen i første runde i strømsparekonkurransen har vært formidabel. Gode tips til hvordan du kan spare på strømmen strømmer inn fyller opp innboksen vår, og tiden har kommet for å dele noen av dem med dere - og kåre den første vinneren.

Vi har fått inn flere hundre smarte tips, og har her valgt ut et knippe av dem. Følg også med på DinSide fremover for flere gode strømsparetips!

Det er ennå ikke for sent å sende inn ditt beste tips. Les mer om hvordan du deltar her

20 smarte strømsparetips:

 1. montert opp en strømbryter til stikkontaktene som går på tv/stereo/video, slik at du kan kutte all strøm til disse når du ikke bruker dem. Evt kan du jo dra ut alt av kontakter, men det blir tungvint i lengden! Disse apparatene drar jo som kjent strøm selv om de ikke er i bruk
 2. Sjekke forskjellige strømleverandører for billigere strøm.

  Nyttig på DinSide: Finn billigste strømleverandør med vår strømkalkulator

 3. Kutt ned på bruk av tørketrommel og tørkeskap ved å henge klærne til tørk på tørkestativ eller klesstang på hjul, og plasser dette på gulvet foran varmepumpen. Klærne tørker i rekordfart, og du slipper tørr inneluft.
 4. Installer varmekollektorer på taket.
 5. Isolere grunnmur utenpå med 5-10cm styrofom, heilt opp til svillen.
 6. Ta en egen strømsjekk av huset. Sjekk for eksempel hvordan det ligger an med:
  * temperaturen på varmtvannsberederen - trenger vannet å være så varmt? (NB Pass på at det ikke kommer under 65 grader, slik at det kan utvile seg bakterier, red. anm).
  * sparedusj - har vi det?
  * slår vi av lyset når vi er sistemann som forlater et rom?
  * har vi installert sparepærer?
  * kan vi med fordel senke temperaturen i noen rom?
  * bør vi installere varmepumpe?
  * bør vi etterisolere?
  ... og her kan du føye til flere av de andre tipsene i artikkelen
 7. Jeg er student, og strømtips må være billige for at de skal kunne gjennomføres. Når jeg flyttet inn i ny leilighet kjøpte jeg enkle timere på clas ohlson og monterte på alle ovner, slik at de skrur av varmen om natta, og om dagen når vi ikke er hjemme. Har også ulike nivåer på termostatene i hvert rom (lavest mulig).
 8. Etterisolering av kaldt loft/raftekott. Kjøp matter med isolasjon med plast på (5-10cm) som legges på tvers av bjelkelaget/eksisterende isolasjon. Dette isolerer og gjør at den oppvarmede luften har lang vei å gå før den forsvinner. Samt de mattene med plast på er vindtette, og det vil ikke bli blåst vekk så mye varme fra isolasjonen. Eventuelt kan du bruke vanlig isolasjon med papir på oppsiden. Etterisolering er alltid et vinn/vinn prosjekt.
 9. Det første man må gjøre for å spare strøm er å måle den regelmessig! Start med å sende en sms-avlesning f.eks hver søndag ettermiddag, og ikke bare fire ganger i året. Da har man mulighet til å korrigere dersom ukesforbruket er unormalt høyt for årstiden, man starter bevisst med å lete etter strømslukere, og man ser raskt om evt. tiltak gir utslag.
 10. Skyld melkekartongene i kaldt vann.Ved resirkulering av melkekartonger, er det nødvendig å skylle dem for å unngå lukt. Det jeg har lagt merke til er at de fleste skyller dem i kokende varmt vann! Da går energibudsjettet i kraftig minus – og det samme gjør miljøbudsjettet.
 11. Tok en gammel varmtvannsbereder( 100l) , kledde den naken, og monterte den foran min 200 liters bereder. Har målt med jevne mellomrom, inn og utgående temperatur på 100-literen og differansen er ca. 10-15 grader på inngående kaldvann og utgående kaldvann til 200-litersbereder.
 12. Denne ukens vinner sendte likesågodt inn ni smarte tips. Han er ikke alene om alle tipsene, men om noen av dem - og vi har inkludert alle her:

 13. Sette lufta i huset i bevegelse ved å røre på seg. Det vil føre til en jevnere varme i huset, og når man beveger seg har man ikke behov for like mye varme som når man sitter stille i sofaen. Har man vedovn kan man kjøpe en vifte som skal plasseres på toppen av ovnen og som drives av varme fra vedovnen. En takvifte kan også være greit å ha for å presse ned den varme lufta under taket og da får man samtidig bevegelse i innelufta og en jevnere temperatur. (Kostnad: 0kr - 3000kr)

 14. Ha romtemperatur kun i de rommene man oppholder seg i på dagtid. Man trenger ikke kjøpe varmeflytter for å få varme på soverommet før man skal legge seg. Det er bare å sette opp døra til soverommet en stund før man legger seg. (Kostnad:0kr)
 15. Bytt til sparedusjhode. Dette vil ikke senke komforten og man vil spare mye strøm ved at oppvarming av mengden vann reduseres. Kjøp ny varmtvannsbereder hvis berederen er over 20 år gammel, og man vil merke en god del på strømregningen. (Kostnad sparedusjhode: 100-400kr, kostnad varmvannsbereder: 4000kr-6000kr)
 16. [Ugjyldig objekt (3390387


  Bytt til sparepærer og slå av lyset til rom man ikke bruker. Et smart tips for bad og vaskerom er montering av bevegelse-sensor. Da går strømsparingen av seg selv. (Kostnad: 500kr - 3000kr)

 17. Reduser oppvarmingsbehovet ved å etterisolere og skifte til vindu med U-verdi under 1. Etterisoler taket først, da varmen stiger og dette normalt gir mest besparelse for pengene. (Kostnad: fra ca 5000kr)
 18. Mobilladere bør trekkes ut av kontakten etter bruk. Bærbar PC-lader bør trekkes ut om natten eller montere bryter på stikkontakt. TV, tuner, DVD-spiller og stereoanlegg bør ha en bryter som kutter strømmen til apparatene da disse trekker strøm i standby-modus. Kjøp LED-TV fremfor plasma, da plasma-TV bruker mye strøm. (Kostnad: 100kr - 300kr)

 19. Ta kontroll over varmen! Montere ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning. Dette vil bedre inneklimaet, og man bruker gammel brukt luft i huset til å varme opp ny frisk luft. Virkningsgraden er meget bra på de beste ventilasjonsanleggene og kan komme opp mot 90 prosent virkningsgrad.

  Mange hus har avtrekk fra bad og kjøkken som står å går hele tiden, og dette gir en god inneluft da ny luft blir trukket inn gjennom vindusventiler, men mye av varmen blir da blåst rett på mark. (Kostnad er ukjent, men trolig fra 20.000kr)

 20. Ved nybygg er det mange muligheter for å få lavere strømregninger. Vannbåren varme er viktig. Man kan koble det vannbårende anlegget opp mot varmepumpe, vedovn med vannkappe, solkollektor, solcellepanel, pelletskamin osv. Så mulighetene er mange. En annen viktig ting for å få et komfortabelt hus er å gå for en planløsning der sola varmer opp badet og kjøkkenet om morgenen og stua på dagen. Ha også minst mulig yttervegger på varme rom, men dette burde selvfølgelig ikke gå på bekostning av utsikt og solforhold.


 21. Vær i aktivitet i huset og utenfor huset. Jo mere tid man bruker på vår flotte norske natur, jo mere strøm sparer man i hjemmet.

Vi gratulerer Jim Roger Johansen med ukens premie. Han vil få et gavekort på strømbesparende hvitevarer verdt 5.000 kroner.

Flere sjanser

I samarbeid med NorgesEnergi deler vi ut tre gavekort på energibesparende hvitevarer pålydende 5.000 kroner til den som kan gi oss det beste strømsparetipset. Det første gavekortet er nå delt ut, men du har fortsatt to muligheter til å delta. Det ligger flere gode kandidater i vår innboks, men vi er også helt sikre på at det finnes enda flere smarte løsninger der ute.

Brenner du inne med smarte tips? Les mer om hvordan du kan delta

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer