2004: Tjen på boligkjøp

KOMMENTAR/ANALYSE: Skulle du være så heldig å finne drømmeboligen nå i august, bør du slå til umiddelbart.

Publisert
Sist oppdatert

Vi er ikke så rent lite fornøyd med vår egen evne til å forutsi prisene i boligmarkedet her i redaksjonen. Så tidlig som i august 2002 skrev vi at boligprisene var for nedadgående, noe som viste seg å stemme langt inn i 2003. I begynnelsen av november i fjor begynte vi å advare om at vorspielet til en kommende prisøkning i boligmarkedet var i gang. I halvåret som har gått siden da, har kvadratmeterprisene økt med over 6 prosent, selv om Norges Eiendomsmeglerforbund la frem tall i går som viste en nedgang på 0,7 prosent fra juni til juli i år.

Og vi har gode grunner til å tro på videre prisstigning i høst.

Nye forventninger

Hovedgrunnen er at det tar tid fra en situasjon endrer seg, til folk til omstiller seg til å tro at endringen vil vare. Vi sikter selvfølgelig til den lave renten, som analysemiljøene har gitt en stadig lengre levetid siden vi begynte å se den ved inngangen til 2003. I desember 2003 justerte Statistisk sentralbyrå ned forventet pengemarkedsrente i 2006 så langt ned som til 3,3 prosent. Et halvt år senere er spådommen om rentenivået enda et helt prosentpoeng lavere enn dette - 2,3 prosent. Forventet utlånsrente fra bankene ligger omtrent 1,5 prosentpoeng over pengemarkedsrenten, noe som gir forventet utlånsrente fra bankene på dagens nivå i alle fall ut 2006.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer