2005: Ikke troverdig boligkrakk

ANALYSE: Tror du på et nært forestående boligkrakk? Da er selvfølgelig det ultimate trikset å selge nå, vente til prisene er mye lavere, for så å kjøpe seg inn igjen med en pen gevinst. For oss er det vanskelig, for ikke å si umulig, å råde deg til å gjøre noe slikt nå.

Publisert
Sist oppdatert

Aller først: Hva er et krakk?Vi har ikke klart å finne en entydig definisjon av begrepet "krakk", men en sterk nedgang i markedsprisene oppsummerer vel hva vi vanligvis forbinder med det. Et "krakk" kommer gjerne etter en "boble", som på en grei måte ble definert som følger av DnBs analytiker Øystein Dørum i mandagens Aftenposten: En "boble" oppstår når den "eneste" grunnen til at prisen er høy i dag er at den forventes å være enda høyere i morgen.

I en boble er altså en sterk verdiøkning på investeringen en forutsetning for at kjøpet blir finansiert. Psykologien og forventningene til stadig høyere priser er det viktigste grunnlaget for prisnivået. Fra allmennkunnskap om børskrakket i 1929, husker vi at folk kjøpte aksjer med lånte midler, under forutsetningen av at lånet fullt ut ville bli finansiert av den fremtidige (og selvsagt skyhøye) gevinsten av den nye investeringen. Da krakket skjedde, måtte imidlertid aksjonærene selge med tap.

Tvangsauksjoner

Noe tilsvarende husker vi fra boligkrakket i 1992. Den gang var antallet tvangssalg av boliger dramatisk høyt. Bankene gjennomførte dem i høyt tempo fordi husholdningene ikke var likvide, det vil si at de ikke klarte å betjene sine forpliktelser. Det som var mulig å drive inn av misligholdte lån, ble gjort på tvangsauksjon, til stor glede for nyetablerere, som kunne skaffe seg boliger til sterkt reduserte priser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer