3 termostabber du bør unngå

Se hva du bør - og hva du ikke bør - gjøre med termosene dine.

IKKE GJØR DETTE: Slik bør du ikke oppbavare ternmosene dine. Ta av lokket! Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE GJØR DETTE: Slik bør du ikke oppbavare ternmosene dine. Ta av lokket! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet 14 termoser, og har du ikke allerede lest den, bør du ta en titt:

Det er nemlig store forskjeller på termosene både hva gjelder brukervennlighet, drikkekomfort og det kanskje viktigste: Hvor godt termosene holder på temperaturen. Der er det noen som rett og slett får stryk ...

LES OGSÅ: Test av termoser: Se hvilke som er best i test - og hvilke du bør styre unna

Uansett om du allerede har en termos i hus eller om du er på utkikk etter en ny, her er tipsene du bør kunne:

SLIK: Termosene bør oppbevares med lokk og kork av! Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK: Termosene bør oppbevares med lokk og kork av! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#1: Hvordan bør termosen oppbevares når den ikke er i bruk?

- Termosen bør rengjøres grundig, også ta av og på pakning på korken, tørkes og oppbevares tørt med kork og kopp av. Dette for å eliminere muligheter for utvikling av bakteriekulturer og fukt, sier Arne Sylliåsen, produktsjef i Wenaas Nordic, på vegne av Stanley termoser.

Camilla Tully, imformasonssjef i Clas Ohlson, sier det samme - og føyer til:

- Om man er bekymret for støv, kan man heller skylle den en runde før man fyller den igjen,

LES OGSÅ: Vi har testet gebissrens på skitne termoser!

NEI: Kullsyreholdig drikke på termosen? Det er nei, nei. Foto: KRISTIN SØRDAL
NEI: Kullsyreholdig drikke på termosen? Det er nei, nei. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#2: Kan du ha kullsyreholdig drikke på termosen?

- Kullsyre i drikke utvikler seg ved trykkendring. Når man «slipper fri» kullsyren i det man åpner en original emballasje, vil trykket fortsette å øke i væsken etter at den er helt på termosen. Fordi termoser ikke har en fasong som takler vesentlige trykkendringer, som for eksempel kullsyreholdige drikker vil gi, er de ikke egnet til formålet, sier Sylliåsen.

- Vi anbefaler ikke å fylle termosen med kullsyre. Det kan bli stort trykk og man risikerer å få både kork og innhold i ansiktet. Er det termoser med glassinnsats kan termosen også gå i stykker. Er innsiden i rustfritt stål, som våre termoser, går den ikke i stykker, men korken kan fly av om det blir høyt nok trykk, uttaler Tully.

KAKAO PÅ TERMOSEN? Da er det veldig viktig å vaske alle deler av kork og termos veldig godt, og raskt etter bruk. Foto: KRISTIN SØRDAL
KAKAO PÅ TERMOSEN? Da er det veldig viktig å vaske alle deler av kork og termos veldig godt, og raskt etter bruk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#3: Kan du ha melkeholdige produkter på termosen?


- Melk kan inneholde bakterier som utvikler seg. Derfor er det viktig å alltid rengjøre termosen grundig dersom man benytter den til melkeholdige produkter. Spesielt korker der drikken renner gjennom, vil være utsatt om man ikke får rengjort tilstrekkelig. Produsenten av Stanley anbefaler ikke melkeprodukter i termos, forteller Sylliåsen på vegne av Stanley.

- Det er klart at man skal få ta med kakao på tur! Men det er viktig å tømme og vaske termosen etter bruk. Glemmer man en termos med kakao i noen dager, kan det sette en ekkel lukt det er vanskelig å bli kvitt. Vask ordentlig med oppvaskbørste og såpevann. De fleste termoser i dag har stor åpning så man kommer til med vanlig oppvaskbørste. Om den ikke passer finnes det spesialbørster for flasker, er rådet fra Camilla Tully i Clas Ohlson.

- Vi anbefaler ikke at termosene vaskes i oppvaskmaskin, fordi det er vanskelig å få de helt rene. Termoser med glassinnsats må vaskes forsiktig for hånd. Glassinnsats er vanlig i kaffekanner og pumpetermoser, men også i noen termoser. Alle våre turtermoser er i stål og tåler mer. Hvis man har en kork med trykknapp skal man løsne delene og vaske inni. Spesielt om man har melke produkter som kakao eller saft. Ta delene fra hverandre og vask grundig med såpevann, avslutter Tully.

Her er noen generelle råd om termosbruk:

Råd om vedlikehold

De fleste av flaskene kommer med en bruksanvisning. Denne kan være smart å lese, selv om du selvsagt tenker at du vet hvordan man bruker en termos. På bruksanvisningen står det brukertips, som kan være lure å få med seg. Her er noen av rådene som går igjen:

 • Ikke bruk slipende rengjøringsmidler og løsemidler. Bruk vanlig oppvaskmiddel og vann.
 • Fjern og vask pakningene innimellom.
 • Ikke ha melkeprodukter på termosen i lengre tid, da det kan føre til at det bygger seg opp trykk i flaska - med det resultat at korken spretter av med høyt trykk - og kan forårsake skade.
 • Ikke bruk flaske til kullsyreholdig drikke, av samme grunn som ovenfor.
 • Vasketips: Fyll flaska med to teskjeer bakepulver/natron (natriumbikarbonat) og vann - og la stå i fem minutter før du vasker med en svamp eller myk klut. Ikke ha korken på under denne behandlingen. Flekker som sitter? La det stå natta over. Noen anbefaler også kalktabletter.
 • Forvarm termosen i fem minutter før du fyller på drikken, for å beste bevare temperaturen på innholdet.
 • Ikke overfyll termosen.
 • Bør ikke brukes til oppbevaring av isbiter, i alle fall ikke uten plastemballasje rundt isen, da is i termosen kan forårsake skader på innsiden av termosen.
 • Melkeprodukter på termosen bør unngås, på grunn av bakterievekst.
 • Lokk med skrukork kan være lettere å rengjøre, ettersom du kan komme til overalt med vaskekosten.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer