Brannslukningsapparat

300 000 sjekker ikke dette

Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, frykter økning i antall branner.

SJEKK DENNE: Brannslukningsapparatet og resten av brannvernutstyret ditt bør sjekkes. Foto: Shutterstock/NTB
SJEKK DENNE: Brannslukningsapparatet og resten av brannvernutstyret ditt bør sjekkes. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En fersk undersøkelse fra Sector Alarm viser at 324 000 nordmenn aldri sjekker brannvernutstyret sitt og at 815 000 nordmenn bruker vaskemaskin og tørketrommel på natta som følge av de svingende strømprisene.

Det kan være problematisk før vi går inn i måneden hvor flest branner i hjemmet oppstår.

- Desember er tradisjonelt den måneden i året med flest branner, og det er flere årsaker til det. Vi har gjerne satt opp julebelysning, vi bruker levende lys og fyrer i peisen, og vi lager mye mat hvor vi kanskje forlater ovnen litt for lenge, sier Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Undersøkelsen viser at 1 av 4 nordmenn bruker elektriske apparater på natta, samtidig som de ikke tar grep for å redusere brannrisikoen.

- Det bekymrer oss. Spesielt tørketromler har potensial til å ta fyr og bør aldri stå på mens hele huset sover. Med frost, vinterkulde og økende strømpriser forventer vi at antall branntilløp vil øke, noe som vil kunne forsterkes ved økt bruk av vedfyring, stearinlys, ovner og kjøkkenutstyr i desember, sier Brandeggen videre.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 32 personer har omkommet i brann dette året. Med over 3000 boligbranner kan det være lurt å huske et par forholdsregler.

- Vår anbefaling er at du har en røykvarsler i hvert rom, også i rom hvor du tradisjonelt ikke ville tenkt å ha røykvarsler, som der vaskemaskin og tørketrommel står, eller hvor du lader elektriske apparater som elsykler og liknende. Røykvarslerne bør også være seriekoblet, slik at alle varslerne uler samtidig dersom én av dem detekterer røyk, forteller Brandeggen.

Han fortsetter:

- Tidlig varsling gir en mulighet til å redde deg ut i tide dersom en brann skulle oppstå, og det gjelder spesielt på natta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer