40 millioner giftige lyspærer er på avveie

Kaster du dem i søpla?

KILDESORTERING: Lyspærer, gamle som nye, glødelamper og sparepærer, skal ikke kastes i søpla.  Foto: Colourbox.com
KILDESORTERING: Lyspærer, gamle som nye, glødelamper og sparepærer, skal ikke kastes i søpla. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen lyspærer, enten det er de snart utgåtte glødelampene, sparepærerk, halogenpærer, LED-pærer eller lysstoffrør, skal kastes i søpla.

Les mer: Er du en søppelsynder?

På lik linje med elektriske produkter skal disse kildesorteres. Men før du sovner av kjedsommelighet (trist, men sant: kildesortering er ikke akkurat spennende, selv om det er viktig), unnskylder deg med at det er så vanskelig eller komplisert å komme seg til en miljøstasjon der du bor - eller prøver å kvele din dårlige samvittighet med at du jo er flink til å sortere ut papir, vil vi gjerne minne om at det er langt enklere enn man skulle tro.

For alle som selger elektriske varer som skal returneres er pliktig å ta imot gamle. Det vil si at du kan levere ditt gamle kjøleskap, eller mobiltelefon, til nærmeste elektrovareforhandler.

Enda enklere er det med lyspærer: Siden du får kjøpt dem i dagligvareforretninger, kan du også levere dem inn her.

Problemet er at vi ikke gidder. Ni av ti lyspærer går fortsatt i søpla.

Butikkene sluntrer unna

Alle forhandlere som selger lyspærer, eller andre elektriske produkter, skal både informere kundene om at gamle lyspærer ikke skal kastes sammen med annet avfall, og de skal ta imot pærene som er gått fra kundene sine og bringe disse videre til riktig miljøsanering, skriver Renas i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer