450.000 utsatt for livsfarlig radonstråling hjemme

Har boligen din for høye radonverdier?

Et enkelt tiltak for å hindre at radongass fra grunnen siver inn i boligen din, er å sørge for at kjellergulvet, og skjøtene mellom gulv og vegg er tett.  Foto: Herdins / ifi.no
Et enkelt tiltak for å hindre at radongass fra grunnen siver inn i boligen din, er å sørge for at kjellergulvet, og skjøtene mellom gulv og vegg er tett. Foto: Herdins / ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den vanligste årsaken til lungekreft er røyking. Men visste du at radon er den nest vanligste årsaken? En norsk undersøkelse viser også at forekomsten av MS er høyere i kommuner med høy radonstråling. Og ifølge Statens strålevern bor 450.000 nordmenn i en bolig med for høye radonverdier. Dette melder Newswire.

Norge er et av de landene i verden som har høyest konsentrasjon av radon i luften i boligene. Det er sammensetningen i berggrunnen som er årsaken til dette.

12 råd for bedre inneklima

Statens strålevern skriver på sine nettsider at anbefalt nivå for radon inne er 200 Bq per kubikkmeter. Ifølge Statens stråleverns beregninger overskrides disse nivåene i hele 175.000 norske boliger. Bare 8.000 av disse er identifisert.

Enkle grep:

Statens strålevern har ikke ressurser til å gå detaljert inn i hvert tilfelle, men gir generelle råd. For radonnivåer mellom 200 og 400 Bq/m3 kan det være enklere tiltak som løser problemet, blant annet:
  • Tettere rørgjennomføringer
  • Tette hull, sprekker eller åpninger i betonggulv
  • Ekstra sikring av støpeskjøter i overgangen mellom gulv og vegg
  • Sørge for balansert ventilasjon
  • Øke antall lufteventlier
Dersom dette ikke hjelper, eller radonnivået skulle overstige 400 Bq/m3 bør du søke faglig bistand.


Dette er ganske utrolig, med tanke på at det ikke trenger å være hverken dyrt eller tidkrevende å forhindre den livsfarlige strålingen.

Sjekk ditt område

Du lurer sikkert på om dette gjelder deg? For å finne ut om du kan være i faresonen, er det et par enkle grep du kan ta.

Først og fremst bør du sjekke om du bor i et risikoområde. Dette er gratis, og gjort i en fei. Den siste samlete oversikten over nivået rundt om i landet, ble gjort av Statens strålevern og er fra 2001. Her kan du se resultatene fra din kommune.

Merk at nivåforskjellene for radonstråling er store, både regionalt og lokalt. Selv innenfor samme byggefelt kan det variere.

En av to glemmer inneklima når de skal pusse opp

Slik måler du

Dersom du bor i et risikoområde, eller det ikke har vært foretatt tilstrekkelig med målinger der du bor, bør du selv sørge for å måle radonverdiene i boligen din. Bruk av såkalt sporfilm regnes som en sikker og enkel måte å måle på, og koster fra 250-500 kroner per stykk. Dette inkluderer fremkalling, analyse og rapportering av måleresultat.

Sporfilmen skal plasseres i boligen, og bør være der i minst to måneder for å garantere et sikkert resultat.

Det finnes også en mer avansert målevariant, et digitalt måleinstrument som viser radonnivået direkte på et display. Denne koster 3.699 kroner, forsåvidt en billig livsforsikring, men en såpass stor investering at det kanskje passer best for større konstellasjoner, for eksempel borettslag.

Er stråleverdiene i din bolig mellom 200 og 400 Bq/m3 anbefales det å ta noen enkle grep for å bedre inneklimaet. Dersom nivået overskrider 400 Bq/m3 bør tiltak gjennomføres, selv om det kan bli mer kostnadskrevende.

Strålefare: Norske forskere advarer mot oppholdsrom i kjelleren

Sjekk nå

Den kalde årstiden egner seg best til å måle radonverdier.

– Fra midten av oktober til midten av april er innemiljøet mye mer stabilt enn på sommeren, fordi vi lufter mindre. I tillegg øker undertrykket i denne perioden på grunn av den såkalte skorsteinseffekten, sier Rene Depuis i sikkerhetsselskapet Trygg og Sikker AS til Newswire.

Oppvarmet inneluft, kald uteluft og lukkede vinduer, sørger for at undertrykket i boligen er større vinterstid. Det bidrar til økt innstrømming av radon fra grunnen.

Selv om det kun er en brøkdel av de utsatte boligene som er identifisert, melder Statens strålevern om jevn pågang fra bekymret publikum. Er din bolig i faresonen?

Her er firma som kan hjelpe deg å måle

Kilde: Newswire, Statens strålevern, Trygg og Sikker, DinSide Helse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer