450.000 utsatt for livsfarlig radonstråling hjemme

Har boligen din for høye radonverdier?

Et enkelt tiltak for å hindre at radongass fra grunnen siver inn i boligen din, er å sørge for at kjellergulvet, og skjøtene mellom gulv og vegg er tett.  Foto: Herdins / ifi.no
Et enkelt tiltak for å hindre at radongass fra grunnen siver inn i boligen din, er å sørge for at kjellergulvet, og skjøtene mellom gulv og vegg er tett. Foto: Herdins / ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den vanligste årsaken til lungekreft er røyking. Men visste du at radon er den nest vanligste årsaken? En norsk undersøkelse viser også at forekomsten av MS er høyere i kommuner med høy radonstråling. Og ifølge Statens strålevern bor 450.000 nordmenn i en bolig med for høye radonverdier. Dette melder Newswire.

Norge er et av de landene i verden som har høyest konsentrasjon av radon i luften i boligene. Det er sammensetningen i berggrunnen som er årsaken til dette.

12 råd for bedre inneklima

Statens strålevern skriver på sine nettsider at anbefalt nivå for radon inne er 200 Bq per kubikkmeter. Ifølge Statens stråleverns beregninger overskrides disse nivåene i hele 175.000 norske boliger. Bare 8.000 av disse er identifisert.

Dette er ganske utrolig, med tanke på at det ikke trenger å være hverken dyrt eller tidkrevende å forhindre den livsfarlige strålingen.

Sjekk ditt område

Du lurer sikkert på om dette gjelder deg? For å finne ut om du kan være i faresonen, er det et par enkle grep du kan ta.

Først og fremst bør du sjekke om du bor i et risikoområde. Dette er gratis, og gjort i en fei. Den siste samlete oversikten over nivået rundt om i landet, ble gjort av Statens strålevern og er fra 2001. Her kan du se resultatene fra din kommune.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer