5 vaskemaskintabber du vil unngå

Det er ikke alltid du kan skylde på vaskemaskinen ...

MANGE TABBER:  Vasker du oftest på lave temperaturer, kan bakterier smitte over fra vask til vask - også via bakterier på gummilisten rundt åpningen. Foto: NTB SCANPIX
MANGE TABBER: Vasker du oftest på lave temperaturer, kan bakterier smitte over fra vask til vask - også via bakterier på gummilisten rundt åpningen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke fornøyd med vaskeresultatet? Det er ikke sikkert det er maskina det er noe feil med - kanskje er det rett og slett din egen feil.

Det første du bør gjøre, er selvsagt å lese bruksanvisningen. Har du ikke gjort det? Finn den frem og ta en kikk, du vil garantert oppdage noe nytt. Kanskje er det endog noen funksjoner du ikke visste om, eller har glemt hvordan du bruker.

Men vi har selvsagt gjort det enkelt for deg, og har samlet fem vanlige vaskemaskintabber du bør styre unna:

IKKE STAPP DEN FOR FULL: Klærne må ha plass til å bevege seg i trommelen. Foto: NTB SCANPIX
IKKE STAPP DEN FOR FULL: Klærne må ha plass til å bevege seg i trommelen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer# 1: Ikke stapp den for full

Et av de vanligste problemene med vaskemaskiner er overbelastning. Og nei, vi snakker ikke om overbelastning fordi du bruker vaskemaskinen mye, men overbelastning fordi du stapper vaskemaskinen for full.

Sjekk spesifikasjonene for maskinen din, og følg disse. Skal maskinen ta 5 eller 7 kilo tøy, så er det snakk om tøy i tørr tilstand.

Vei det gjerne for å se hvor mye 5 eller 7 kilo er, men stapp i alle fall ikke trommelen helt full.

Er trommelen stappet så full at du ikke kan bevege på tøyet? Da har du lagt inn alt for mye. Du skal ha plass til en knyttet neve på toppen av tøyet inne i trommelen.

Men husk at maskinen også kan bli for tom. Dersom maskina sentrifugerer for dårlig, kan det være fordi du har for lite tøy i maskina og at det dermed blir ensidig belastning på én side i trommelen: Da vil den svare med å koble ut sentrifugen. Da vil løsningen være å legge inn mer tøy.

LES OGSÅ: La sola ta seg av flekkene

PASS DOSERINGEN! Les på forpakningen og følg angitt dosering. Klærne blir ikke renere av mer vaskemiddel. Foto: NTB SCANPIX
PASS DOSERINGEN! Les på forpakningen og følg angitt dosering. Klærne blir ikke renere av mer vaskemiddel. Foto: NTB SCANPIX Vis mer# 2: Pass doseringen!

For ikke lenge siden hadde vi besøk av en hvitevare-reparatør hjemme. Han kunne fortelle at når de ble sendt ut til kunder som var misfornøyde med vaskeresultatet, så var det ofte fordi kunden ikke doserte vaskemiddelet riktig.

Spesielt så de ofte dette når kunden hadde kjøpt vaskemiddel i utlandet - som i Sverige - der vaskemidlene kanskje hadde ulik konsentrasjon enn i Norge.

Det har begynt å komme selvdoserende vaskemaskiner, som altså selv doserer korrekt mengde vaskemiddel til vasken din.

Men inntil du får en slik: Sjekk doseringen.

Klærne blir ikke renere av for mye vaskemiddel, men det kan føre til overskumming i maskinen.

LES OGSÅ: Vaskepulver er bedre enn flytende tøyvask

SUR LUKT? Vi vasker mer og mer på lavere temperaturer, og selv om klærne kan se rene ut, gjør det ingenting med bakteriene. Du bør kjøre kokevask jevnlig for å forebygge bakterievekst og sur lukt. Foto: NTB SCANPIX
SUR LUKT? Vi vasker mer og mer på lavere temperaturer, og selv om klærne kan se rene ut, gjør det ingenting med bakteriene. Du bør kjøre kokevask jevnlig for å forebygge bakterievekst og sur lukt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer# 3: Lenge siden du kjørte en kokevask?

Opplever du at det ofte kan lukte «surt» av vaskemaskinen? I mange tilfeller skyldes dette at du stort sett vasker på lave temperaturer.

Du kan forebygge dette ved å kjøre en kokevask med jevne mellomrom. Har du ingenting som skal kokevaskes, kan du kjøre en tom maskin.

Hvor ofte du bør gjøre dette varierer, Siemens kundeservice foreslår hver 14. dag, mens det danske Forbrugerrådet foreslår en gang i måneden for familier som bruker maskinen hyppig. En gang iblant er uansett ikke feil.

RENS VASKEMASKINEN: Du kan bruke spesialmiddel eller 1-2 dl eddik i en vaskeball - eller hell eddiken i maskina før du kjører en tom kokevask. Foto: PRODUSENTEN
RENS VASKEMASKINEN: Du kan bruke spesialmiddel eller 1-2 dl eddik i en vaskeball - eller hell eddiken i maskina før du kjører en tom kokevask. Foto: PRODUSENTEN Vis mer# 4: Rens maskina

Selv om du er flink og kjører kokevask jevnlig - eller iblant - betyr ikke dette at du slipper unna å rense maskinen.

Du kan kjøpe rensemiddel for vaskemaskin i butikken, eller prøv litt eddik i en vaskeball når du kjører en kokevask med tom maskin.

Sørg også for å tørke av gummilisten rundt åpningen dersom det blir liggende vann i sprekkene, samt å rengjøre såpeskuffen jevnlig.

Vasker du oftest på lave temperaturer, kan bakterier smitte over fra vask til vask - også via bakterier på gummilisten rundt åpningen.

IKKE SKYLLEMIDDEL? Det er ikke sikkert du alltid bør bruke skyllemiddel! Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE SKYLLEMIDDEL? Det er ikke sikkert du alltid bør bruke skyllemiddel! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer# 5: Er du sikker på at vaskeprogrammet vil ha skyllemiddel?

Mange bruker skyllemiddel for at klærne skal bli mykere, og for at de liker duften. Tøymykner kan også beskytte fibrene og motvirke statisk elektrisitet.

Men det er slett ikke all slags vask som skal ha skyllemiddel.

Treningstøy er ett godt eksempel, fordi skyllemiddelet vil ødelegge stretchen i fibrene.

Men det er heller ikke sikkert at vaskemaskinen din alltid liker skyllemiddel.

Du har kanskje opplevd at du har vasket klær, og at skyllemiddelet du hadde i doseringsskuffen er urørt etter vask?

Da er det ikke sikkert at det er fordi du har slurvet med rengjøringen av doseringsskufen, eller at det er vaskemaskinen det er noe feil med.

Det kan like godt hende at det er fordi du har kjørt et vaskeprogram hvor skyllemiddel ikke er en del av syklusen.

Her er det altså ikke sikkert du skal gå til feilsøkingsinformasjonen i bruksanvisningen, men kanskje du heller burde sette deg inn i hva de ulike vaskeprogrammene omfatter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer