50 år med husdrømmer

Vi blir aldri ferdig med ferdighus.

Publisert
Sist oppdatert

Ferdighusene har gått gjennom en formidabel utvikling siden de ble lansert.

- Det var på 60-tallet at ferdighusene virkelig blomstret opp. Men det var snakk om enkle hus i denne perioden - det skulle være rasjonell bygging, sier markedskonsulent i Systemhus, Bjørn Halland.

>>>BILDESPESIAL: Se tiårenes ferdighus

Ble rikere

- På 70-tallet var husene ganske like - de var fremdeles enkle, men kanskje litt større enn på 60-tallet. Men på 80-tallet fikk vi mer penger - husene ble større, mer pompøse, og ofte litt amerikainspirert. På 1990-tallet ses det ofte en herregårdsstemning. Husene fikk flere arker, karnapper og smårutete vinduer, sier Halland i Systemhus, og legger til:

- På 2000-tallet har vi fått en større variasjon, og funkishusene er også kommet tilbake. Likevel ser vi at flertallet av hus som bygges, er preget av bygderomantikk, avslutter han.

Middelalderens ferdighus

I boken Historien om Block Watne står det blant annet følgende:

Husbygging som industri var ingen ny tanke. I industriens vugge, Storbritannia, begynte man alt på 1830-tallet å prefabrikkere huselementer for emigranter, som et bidra til den pågående kolonialiseringen. I Norge begynte de to trønderbedriftene Jacob Digre og M. Thams & Co. samt Strømmen Trævarefabrikk utenfor Oslo noen tiår senere med ferdighusproduksjon. Eller rettere: Et byggesett som besto av ferdig skårne materialer. Husene ble markedsført gjennom påkostede kataloger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer