Rekordhøy vekst i fiberdekningen:

59 prosent av landets husstander har fiberbredbånd

Det utgjør 180.000 flere husstander på ett år, viser Nkoms dekningsundersøkelse 2018.

RULLER UT: Stadig flere flere husstander får lagt kabler som gir de fiberbredbånd. Foto: Shutterstock
RULLER UT: Stadig flere flere husstander får lagt kabler som gir de fiberbredbånd. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) legger årlig fram en dekningsrapport som viser tilgangen til bredbånd for norske husstander og næringsbygg.

82 prosent av husstandene har tilgang til bredbånd med hastighet på 100 Mbit/s eller mer. Det er en økning på 2 prosentpoeng året fra 2016. Om lag 88.000 nye husstander har fått tilgang til bredbånd med denne hastigheten i løpet av det siste året.

89 prosent av alle husstander har tilgang til bredbånd basert på VDSL, fiber eller kabel-TV-nett. I fjor var denne andelen 86 prosent.

Mens 89 prosent av husstandene på landsbasis har tilgang til fast bredbånd med hastighet på minimum 30 Mbit/s nedstrøms, er denne andelen 98 prosent i tettbygde strøk. I spredtbygde strøk er andelen 49 prosent.

Lavest dekning - størst økning

På fylkesnivå er det størst relativ økning i dekning for fylker som har lavest dekning.

For eksempel har 63 prosent av husstandene i Oppland, 64 prosent i Hedmark og 65 prosent i Sogn og Fjordane nå tilgang til bredbånd med minst 100 Mbit/s hastighet. Dette er en økning på 7 prosentpoeng for Oppland, 8 for Hedmark og 9 prosentpoeng for Sogn og Fjordane.

– Regjeringen har lagt til rette for denne utviklingen, gjennom å fastsette den såkalte ledningsforskriften, som gjør at kommunene ikke kan stille strengere krav enn nødvendig ved legging av fiber i veien. Vi må fortsette arbeidet med å legge til rette for et godt og framtidsrettet tilbud om bredbånd i hele landet, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer