66.000 får lavere strømregning

De 24 selskapene med høyest nettleie tildeles midler som skal gi redusert nettleie til kundene.

NETTLEIE: Priskutt i vente for 66.000 strømabonnenter. Foto: Per Ervland
NETTLEIE: Priskutt i vente for 66.000 strømabonnenter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fordeler nå 60 millioner kroner fra Stortinget til strømkunder i de 24 nettselskapene med høyest nettleie i landet. Det betyr kutt i strømregningen på 5,1 øre/kWh i snitt for 66.000 strømkunder. Men noen får langt større priskutt enn dette. Milliontilskuddet skal gi disse kundene billigere nettleie allerede i år. Hvilke selskaper det gjelder ser du i oversikten nederst i artikkelen.

Tilskuddet tildeles for å redusere nettleie i områder av landet der forsyningsforholdene er vanskelige og nettleien høy. Høy nettleie skyldes som regel stor avstand mellom abonnentene og at geografiske forhold fører til høye investerings- og vedlikeholdskostnader i strømnettet.

Regelmessig foreteelse

Dette er ikke første gang NVE gjør slike grep. Også i fjor ble det gitt 60 millioner kroner i tilskudd til de dyreste nettselskapene, den gang til 26 selskaper, noe som ga redusert tarriff på i snitt 4,6 øre kWh til 72.000 kunder. Tilskuddet er tildelt av Stortinget.

Strøm: Betaler du for mye? Du kan bytte strømleverandør

Snittpris øker

Siden 1993 har nettleien du betaler økt jevnt og trutt, fra i underkant av 30 øre per kWh til 47,1 øre i år, inkludert avgifter. I realpriser er ikke økningen like dramatisk, men det er likevel opp cirka 10 øre fra nettleiens laveste punkt i denne perioden (rundt 1996) - se detaljer hos NVE.

Men snittpris er en ting - hva den enkelte kunde faktisk betaler i nettleie til sitt nettselskap er en annen.

Hva er nettleie?

Nettleien består av et fastledd, et energiledd (som varierer med ditt forbruk), og inkluderer både mva og forbruksavgift. Prisen du betaler vil avhenge av hvilket selskap du er kunde hos, og den varierer både med landsdel og fra selskap til selskap. Du kan ikke bytte nettleverandør uten å flytte, da leverandøren er fysisk knyttet til boligen din.

For deg som har for lav kapasitet: Kan du få mer strøm?

Billigst i sentrale strøk

I snitt er fastleddet billigst i sentrale strøk som Oslo og Akershus, mens energileddet er billigst i Oppland, Hedmark og Vestfold. Bor du i en bolig med et årlig forbruk på 20.000 kWh, er nettleien lavest i Akershus og Oslo, fulgt av Hordaland og Sør-Trøndelag. Se hele nettleiestatistikken for 2005 og nyere hos NVE.

Dyrest nettleie finner vi i Finnmark og Sogn og Fjordane, fulgt av Nord-Trøndelag og Nordland. De tre nordligste fylkene er fritatt for mva, mens Karlsøy, Kvenangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Sjervøy og Storfjord samt hele Finnmark er fritatt for forbruksavgift.

Hvor mye sparer du egentlig på å installere varmepumpe

Betaler 120 kroner mer

NVEs årlige oversikt viser at nettleien for en gjennomsnittlig husholdning øker fra 46,5 øre/kWh i fjor til 47,1 øre/kWh i år, inkludert alle avgifter. Bruker du 20.000 kWh i året, betyr det en merkostnad på 120 kroner, der mva og forbruksavgift utgjør cirka halvparten av summen.

- Økningen i nettleie skyldes hovedsakelig økte kostnader hos nettselskapene grunnet høyere investeringer, samt høyere kraftpris i nettapsberegningen. Reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader medvirker til at nettleieøkningen ikke blir større, sier seksjonssjef Torfinn Jonassen i NVE i en pressemelding.

  • NVE legger rammer for hvor mye hvert nettselskap kan tjene hvert år. Inntektene skal over tid dekke kostnadene ved drift og avskrivning, samt gi rimelig avkastning på investert kapital.
  • Har selskapet tatt for lite i nettleie, kan det øke leien de påfølgende år.
  • Har selskapet tatt inn for mye i nettleie, kan det pålegges å betale tilbake differansen til kundene gjennom lavere nettleie de påfølgende år.

KALKULATOR>>> Hvilken strømleverandør leverer billigst til deg?

Er du kunde her? (Disse selskapene skal kutte prisen på nettleie i år)
Selskapets navnFylkeGj.snitt tilskudd i øre/kWh (grunnlag: data for 2009)
Tysnes Kraftlag SAHordaland24,62
Rødøy-Lurøy Kraftverk ASNordland11,86
Uvdal Kraftforsyning A/LBuskerud8,96
Fusa KraftlagHordaland6,86
Evenes KraftforsyningNordland6,20
Bindal Kraftlag SANordland6,19
Ballangen Energi ASNordland6,19
Fitjar Kraftlag SAHordaland5,44
Hjartdal Elverk ASTelemark4,81
Tydal Komm Energiverk KFSør-Trøndelag4,70
Rauland KarftforsyningslagTelemark4,65
Hemne Kraftlag BASør-Trøndelag4,38
Drangedal Elverk KFTelemark4,30
Austevoll Kraftlag BAHordaland3,91
Vang EnergiverkOppland3,86
Nore Energi ASBuskerud3,79
Repvåg Kraftlag ALFinnmark3,32
Nord-Salten Kraftlag ALNordland2,74
Flesberg Elektrisitetsverk ASBuskerud2,64
Modalen Kraftlag BAHordaland2,26
Forsand Elverk KFRogaland1,91
Fjelberg KraftlagHordaland1,75
Sør-Aurdal Energi BAOppland1,35
Kvikne-Rennebu Kraftlag A/LHedmark1,35
Kilde: NVE


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer