66.000 får lavere strømregning

De 24 selskapene med høyest nettleie tildeles midler som skal gi redusert nettleie til kundene.

NETTLEIE: Priskutt i vente for 66.000 strømabonnenter. Foto: Per Ervland
NETTLEIE: Priskutt i vente for 66.000 strømabonnenter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fordeler nå 60 millioner kroner fra Stortinget til strømkunder i de 24 nettselskapene med høyest nettleie i landet. Det betyr kutt i strømregningen på 5,1 øre/kWh i snitt for 66.000 strømkunder. Men noen får langt større priskutt enn dette. Milliontilskuddet skal gi disse kundene billigere nettleie allerede i år. Hvilke selskaper det gjelder ser du i oversikten nederst i artikkelen.

Tilskuddet tildeles for å redusere nettleie i områder av landet der forsyningsforholdene er vanskelige og nettleien høy. Høy nettleie skyldes som regel stor avstand mellom abonnentene og at geografiske forhold fører til høye investerings- og vedlikeholdskostnader i strømnettet.

Regelmessig foreteelse

Dette er ikke første gang NVE gjør slike grep. Også i fjor ble det gitt 60 millioner kroner i tilskudd til de dyreste nettselskapene, den gang til 26 selskaper, noe som ga redusert tarriff på i snitt 4,6 øre kWh til 72.000 kunder. Tilskuddet er tildelt av Stortinget.

Strøm: Betaler du for mye? Du kan bytte strømleverandør

Snittpris øker

Siden 1993 har nettleien du betaler økt jevnt og trutt, fra i underkant av 30 øre per kWh til 47,1 øre i år, inkludert avgifter. I realpriser er ikke økningen like dramatisk, men det er likevel opp cirka 10 øre fra nettleiens laveste punkt i denne perioden (rundt 1996) - se detaljer hos NVE.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer