7 myter om sparepærer

Grønn hverdag har sett nærmere på ulike myter om sparepærer.

7 myter om sparepærer
Publisert
Sist oppdatert

Sparepærer gir kreft. Lyset blir kaldt og hardt, og det lønner seg ikke. Fleip eller fakta? Svaret er ikke alltid bare ja, eller nei. I anledning glødelampeforbudet fra 1. september har Grønn hverdag avlivet noen av dem.

Vær varsom: Slik bruker du sparepærene forsvarlig

1. Kvikksølvet i sparepærene er så farlig at det ikke lønner seg for miljøet å bruke dem, selv om de bruker langt mindre energi enn glødelamper

Sparepærer inneholder kvikksølv, og det gjør ikke glødepærer, men strømproduksjon fra kullkraftverk gir også kvikksølvutslipp. Beregninger fra Danmark viser at det totale kvikksølvutslippet blir mindre ved bruk av sparepærer enn ved bruk av tradisjonelle glødelamper.

Les også: Dette skal du gjøre dersom du knuser en sparepære

2. Glødepærer bidrar til romoppvarming. Det eneste vi oppnår ved å bytte til sparepærer, er at panelovnene skrur seg på tidligere. Besparelsen er lik null.

Det er flere årsaker til at dette er feil. Varme stiger, og siden lamper gjerne er høyt oppe på veggen eller oppunder taket, får du ikke utnyttet varmeenergien. Det er langt mer effektivt å bruke varmekilder som er plassert nærmere gulvet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer