Vanlig TV vs strømming

7 ting du må vite før du går over til strømming

Selv om det kan være billigere, er det ikke bare fordeler ved å gå over til strømming.

IKKE GRATIS: Strømmer du TV-kanaler, er det flere ting du bør holde orden på. For eksempel hvilke abonnement du betaler for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE GRATIS: Strømmer du TV-kanaler, er det flere ting du bør holde orden på. For eksempel hvilke abonnement du betaler for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med stadig flere tradisjonelle TV-kanaler tilgjengelig på stadig flere strømmetjenester, og en overflod av filmer og serier i tillegg, er det mer aktuelt enn noensinne å vurdere å kutte TV-kabelen helt.

Men får du den samme kvaliteten over bredbånd som du gjør via parabolen eller dekoderen? Får det noen økonomiske konsekvenser?

Og hvordan vil det påvirke mulighetene dine til å selv bestemme hva du vil se?

Under er noen punkter som kan være greie å se gjennom før du sender avgårde oppsigelsen på TV-abonnementet.

#1: NRK-lisens i det blå

Mange vil nok tenke at dersom de går over til strømming, så kan de sløyfe NRK-lisensen og spare flere tusenlapper årlig. I skrivende stund er dette helt riktig, så lenge du har kontroll på hvilke krav som stilles.

Men NRK-lisensen og hvordan den skal kreves inn er for tiden under utvikling. Mediemangfoldutvalget leverte nylig sin rapport, og i den foreslår de en endring av dagens lisensordning.

De mener at husstandsavgift eller en apparatnøytral avgift er det beste.

En husstandsavgift vil si at hver husstand betaler medieavgift, mens en apparatnøytral avgift er en avgift på alle apparat som gjør det mulig å konsumere NRKs innhold.

Med andre ord vil begge løsningene bety at så å si alle må betale, så da er kanskje ikke plombering av TVen like forlokkende lenger.

#2: Stabilitet og mellomlagring

Med unntak av ett og annet kabelbrudd, er kabel-TV og parabol ganske stabile i leveringen av TV-signaler. Det vil si at du får et klart og skarpt bilde, stort sett hele tiden.

Unntaket er ved bruk av parabol dersom antenna er værutsatt, med tanke på snøfall og vind som kan forstyrre signalet.

Med strømming er det litt flere faktorer som kan spille inn. Bor du i blokk, kan du oppleve at det er mye trafikk på nettlinja akkurat når du skal se på TV. Det kan gi utslag i dårligere bilde og hyppigere bufring, eller mellomlagring på godt norsk.

Det kan være forstyrrelser på ditt eget trådløsnett, eller det kan være kamp om kanalene blant trådløsnettene i nabolaget.

Du kan også risikere at selve strømmetjenesten er ustabil.

I tillegg kommer selvfølgelig muligheten for kabelbrudd også her. Det er med andre ord flere ting som kan påvirke stabiliteten på strømmetilbudet.

#3: Bilde- og lydkvalitet

Uansett hvor stabil oppkoblingen din er, og hvor høy hastigheten din er, vil bildekvaliteten trolig ikke bli like god som det du får gjennom tradisjonelle TV-tjenester.

Mange strømmetjenester har etter hvert fått veldig god bildekvalitet, men spesielt de norske strømmetjenestene, som Viaplay og TV2 Sumo, sliter når de skal vise programmer med raske bevegelser, som fotball- og ishockeysendinger. Da avsløres dårlig komprimering raskt.

Noen problemer, som hakkete bilde, kan heldigvis være enkle å fikse.

På lydsiden er det mange strømmeleverandører som ikke har fått på plass 5.1-surround. Det er selvfølgelig langt bedre surroundmuligheter på markedet i dag dersom du velger fysiske formater, men på strømming er fortsatt 5.1-lyd det beste du kan håpe på.

Så skal det sies at det heller ikke er alle tradisjonelle TV-kanaler som kan ses med 5.1-lyd, men noen strømmetjenester opplyser at enkelte programmer vises med 5.1-lyd via vanlig kringkasting og stereo via strømming.

#4: Abonnementbonanza

Men du vil jo ikke ha TV via vanlig kringkasting, så du sier opp TV-abonnementet ditt. En faktura mindre å tenke på.

Men så skal du fylle opp med strømmetjenester. Kanskje Netflix er først på listen, men du vil også ha tilgang til TV2-programmene, så du får deg TV2 Sumo. Og den serien på TV3 som du alltid pleier å se – den må du jo også få med deg, så da blir det Viaplay også.

Plutselig sitter du med tre fakturaer i stedet for én.

Nå skal det sies at de fleste, om ikke alle, strømmetjenestene trekker abonnementsavgiften rett fra kortet ditt, så papirarbeid blir det minimalt av.

Dette kan altså like gjerne være en fordel, som det kan være en ulempe. Det vil naturligvis være utslagsgivende om du er typen som ønsker stålkontroll, eller er komfortabel med at pengene bare trekkes automatisk.

#5: Ta det med deg

En klar fordel med strømming er at du kan ta tjenestene med deg utenlands, i ulike former.

Netflix-utvalget vil for eksempel tilpasse seg landet du er i, dersom landet har Netflix. Du kan altså bruke Netflix-abonnementet ditt i Italia, men da er det en viss sjanse for at du må tåle dubbing, og norske tekster er kanskje heller ikke tilgjengelig. Du kan også lagre noe av innholdet før du drar fra Norge, og se det offline.

Viaplay kan brukes i Norge, Sverige, Finland og Danmark, men også her vil det være noen lokale tilpasninger på grunn av rettigheter. Viaplay har også offline-lagring av mye av innholdet de tilbyr.

I tillegg kan du selvfølgelig se innholdet innenlands i Norge, så lenge du har tilgang til internett.

Flere av de tradisjonelle TV-leverandørene har også begynt å tilby kundene TV på mobile plattformer innenlands, så dette er ikke strømmetjenestene alene om.

#6: Pass på kvota

Flertallet av nordmenn har internettilgang hjemme via kabel, men det finnes også husstander som er avhengig av mobilt bredbånd for å komme seg på nett. Og selv om det ikke er noe i veien med 4G-rutere, kommer de med en stor ulempe: Datakvote.

I motsetning til vanlig bredbånd, hvor du betaler for datahastighet, baserer leverandørene av mobilt bredbånd prismodellen sin på datamengde.

Det vil si at du for eksempel har en månedlig grense på 60 gigabyte å forholde deg til. Denne kvota forsvinner raskt dersom du baserer hele TV-hverdagen din på strømming.

Det samme gjelder selvfølgelig strømming på mobilen mens du er ute av huset.

Netflix-sjef Reed Hastings har riktignok spådd at også mobiloperatørene vil gå over til hastighetsbasert fakturering i fremtiden, men inntil videre må du altså passe på at du ikke går over kvota.

#7: Internett kan bli dyrere

Har du kommet til dette punktet, og fremdeles tenker at strømming er tingen for deg, er det en siste ting du må vite: Sier du opp TV-abonnementet er det stor sjanse for at internettregningen din blir dyrere.

Både Get og Canal Digital har nå åpnet for at kundene kan velge å kun ha internettabonnement, i motsetning til tidligere, da kundene måtte ha både TV og internett hos dem.

Tidligere i år tok vi en prissjekk på bredbåndstilbudet dersom du velger bort TV-delen. Den viste at leverandørene jekket opp prisene for internettkundene.

Samtidig kan det være kroner å spare på å droppe kanalpakkene du ofte må ha, men det er uansett en faktor å ta med i regnestykket.

Har du noen tanker eller erfaringer rundt det å gå fra «vanlig» TV til strømming? Gi oss gjerne en lyd i kommentarfeltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer