8 av 10 nordmenn eier egen bolig

Mens i mange andre europeiske land foretrekker de å leie.

Åtte av ti nordmenn eier egen bolig, og 95 prosent mener det er et beste. Foto: Colourbox.com
Åtte av ti nordmenn eier egen bolig, og 95 prosent mener det er et beste. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes knapt noe hetere tema i norske husholdninger enn boligmarkedet og boliglånsrenta. Ok, matvareprisene og bensinprisene er også temaer vi er veldig opptatte av.

Brennhett marked: Boligprisene stiger igjen

Vi nordmenn er veldig fokuserte på å eie egen bolig. Faktisk gjør omtrent 80 prosent det, ifølge tall fra SSB. Dermed havner vi i toppsjiktet i statistikk over hvor mange som eier egen bolig i de forskjellige europeiske landene.

Det vil imidlertid antagelig overraske deg at en rekke øst-europeiske land "slår" oss når det gjelder andelen av befolkningen som eier egen bolig.

Statistikk fra Eurostat viser faktisk at i Romania eier 96 prosent sin egen bolig. Deretter kommer Litauen og Slovakia på 89 prosent, Ungarn på 87 prosent, og Latvia på 83 prosent.

Hva er boligen din verdt? Finn det ut med vår boligpriskalkulator

LandProsent som eier egen bolig
Romania96 %
Litauen89%
Slovakia89%
Ungarn87%
Latvia84%
Spania83%
Estland83%
Slovenia80%
Norge80%
Irland77%
Malta77%
Hellas73%
Portugal73%
Italia72%
Tsjekkia72%
Luxemburg71%
Storbritannia71%
Belgia67%
Finland67%
Kypros66%
Sverige62%
Danmark58%
Frankrike58%
Polen58%
Nederland56%
Østerrike52%
Tyskland46%
Kilde: Eurostat


Vanligere å leie i nabolandene

Norge sammenlignes ofte med Sverige og Danmark når det gjelder levesett. Så hvordan står det til med eierskap til boligen der? Overraskende nok er det ganske lav andel som faktisk eier egen bolig i Sverige og Danmark. I Sverige er tallet 62 prosent, mens i Danmark er det 58 prosent. Altså er det omtrent seks av ti svensker og dansker som eier egen bolig, mens i Norge er det åtte av ti.

Eie eller leie? Sjekk hva som lønner seg økonomisk

Tyskerne eier sjeldnest

Folkeslaget som er minst opptatt av å eie egen bolig er tyskerne. Bare 46 prosent av dem eier egen bolig. Resten nøyer seg med å leie. Hva er så grunnen til at det er slik i Tyskland? Ifølge Independent.co.uk er det fordi leiemarkedet i stor grad er regulert av myndighetene, som kontrollerer at leieprisene ikke går i taket. Dessuten er tyske banker lite villige til å gi store boliglån til folk sånn uten videre. Det kreves en rekke garantier, og har du lav lønn og lite egenkapital får du rett og slett ikke lån.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer