Å, nei ...

Mørketid og stearinlys hører sammen i Norge. Med det følger gjenstridige flekker.

Aj aj, nå er gode råd kjekt å ha. Foto: ELISABETH DALSEG
Aj aj, nå er gode råd kjekt å ha. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Offisielle råd" er vanskelige å finne, men folkedypet bugner av tips til den som måtte være uheldig. Vi har samlet noen råd til hvordan du kan få bort skjemmende stearinflekker på diverse materialer.

Tekstiler

Søler du stearin på duker eller andre tekstiler, er gjengangerrådet å legge på avispapir, trekkpapir (for eksempel kaffefiltre), tørkepapir eller matpapir, og stryke over med varmt strykejern. Bruk papir på begge sider av tekstilet, og flytt/bytt etterhvert som det trekker til seg flekken. Dette anbefales også av forhandleren Lysbutikken.no.

OBS: På lyse tekstiler er ikke avispapir å anbefale. Du risikerer at stearinflekken erstattes med trykksverteflekker.

Er det store mengder, bør du legge tekstilene i fryseren først, slik at du kan plukke av klumpene før du tar ibruk strykejerntrikset.

Les også: Det tok bare ti minutter før lysene rant ut over alt

Etter dette, bruk vaskemiddel og la ligge med vaskemiddel en stund før du vasker tekstilet på høyeste anbefalte temperatur.

På nettsiden til Jernia er det også en leser som anbefaler plasterfjerner på tekstiler. Men vær obs på at dette kan være kraftig kost for enkelte ømfindtlige stoffer. Prøv på et lite område som ikke synes, før du tar det i bruk for alvor.

Les også: Cilit Bang vs. såpe og vann

Mur, stein og skifer

Noen foreslår frysespray om du har vært uheldig med søl på skifer, mur eller steinbelegning. Frosset stearin bør være lett å koste bort, men du blir nok gjerne sittende igjen med fettflekkene om overflaten er porøs.

Noen foreslår også motorvask om overflaten er litt røff og sterk. Det krever skrubb med kraftig børste.

Les også: Flekker er blant husfredens verste fiender

På Nitimens nettsider for kjerringråd, råder noen også til å prøve husholdningssalt på flekken, som deretter dynkes med white spirit.

Les flere kjerringråd blant annet hos Nitimen og Kjerringråd.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer