Enkle løsninger er ofte best for inneklima:

Advarer: – Ikke lurt i det hele tatt

Mange tror at man trenger dyre dingser for å rense luften hjemme, men det er de enkle løsningene som kan utgjøre forskjellen. Og NAAF fraråder på det sterkeste å kjøpe luftfukter.

STØV: Følelsen av tørr luft stammer gjerne fra støvpartikler i luften, sier Kai Gustavsen fra Astma- og allergiforbundet. Foto: Shutterstock.
STØV: Følelsen av tørr luft stammer gjerne fra støvpartikler i luften, sier Kai Gustavsen fra Astma- og allergiforbundet. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under koronapandemien har flere nordmenn begynt å oppholde seg mer hjemme, med hjemmekontor, karantene eller rett og slett for å være føre var. Dette medfører at man kanskje legger merke til ting man tidligere ikke trodde var et problem. Et eksempel på dette er dårlig inneklima.

Gjentagende luftveisinfeksjoner, hodepine, unormal tretthet, tørr hud, tørre slimhinner i øyne, nese og hals, og nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne er noen av symptomene Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) nevner i forbindelse med inneklima. Med hjemmekontor, og mye innesitting, er dette noe man bør gjøre noe med.

Heldigvis er det enkle grep som skal til.

Tilgjengelig utstyr

Fagsjef for inneklima i NAAF, Kai Gustavsen, forteller at du bør begynne med det boligen din allerede er utstyrt med. Da er det noen enkle spørsmål du kan stille deg selv.

– Det letteste er å se om det man selv har i boligen fungerer. Kan du åpne vinduet? Kan du sette det i lufteposisjon? Har du ventiler du ikke bruker? Er disse rengjort med støvsuger?

– Nå som strømmen har blitt dyr, er det viktig at luftingen av boligen er rask og effektiv. Da forhindrer man at gulv, vegger og tak blir kalde, sier Gustavsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.