Enkle løsninger er ofte best for inneklima:

Advarer: – Ikke lurt i det hele tatt

Mange tror at man trenger dyre dingser for å rense luften hjemme, men det er de enkle løsningene som kan utgjøre forskjellen. Og NAAF fraråder på det sterkeste å kjøpe luftfukter.

STØV: Følelsen av tørr luft stammer gjerne fra støvpartikler i luften, sier Kai Gustavsen fra Astma- og allergiforbundet. Foto: Shutterstock.
STØV: Følelsen av tørr luft stammer gjerne fra støvpartikler i luften, sier Kai Gustavsen fra Astma- og allergiforbundet. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under koronapandemien har flere nordmenn begynt å oppholde seg mer hjemme, med hjemmekontor, karantene eller rett og slett for å være føre var. Dette medfører at man kanskje legger merke til ting man tidligere ikke trodde var et problem. Et eksempel på dette er dårlig inneklima.

Gjentagende luftveisinfeksjoner, hodepine, unormal tretthet, tørr hud, tørre slimhinner i øyne, nese og hals, og nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne er noen av symptomene Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) nevner i forbindelse med inneklima. Med hjemmekontor, og mye innesitting, er dette noe man bør gjøre noe med.

Heldigvis er det enkle grep som skal til.

Tilgjengelig utstyr

Fagsjef for inneklima i NAAF, Kai Gustavsen, forteller at du bør begynne med det boligen din allerede er utstyrt med. Da er det noen enkle spørsmål du kan stille deg selv.

– Det letteste er å se om det man selv har i boligen fungerer. Kan du åpne vinduet? Kan du sette det i lufteposisjon? Har du ventiler du ikke bruker? Er disse rengjort med støvsuger?

– Nå som strømmen har blitt dyr, er det viktig at luftingen av boligen er rask og effektiv. Da forhindrer man at gulv, vegger og tak blir kalde, sier Gustavsen.

ÅPENT VINDU: Ikke alltid lurt.
ÅPENT VINDU: Ikke alltid lurt. Vis mer

Han legger deretter til at mange ofte glemmer å fjerne støvet i boligen. Det er fort gjort å tenke at bedre inneklima bare kommer av mer luft og nytt ventilasjonsanlegg, men slik er det ikke.

– Gå gjennom hva som lager støv og partikler hjemme hos deg, før du begynner å kjøpe dyre ting som luftrenser. Jeg ville heller først investert i en god støvsuger med HEPA-filter. Det er en god investering. Da er det også viktig å regelmessig bytte støvsugerpose, noe mange glemmer å gjøre, forteller fagsjefen.

Når du kjenner en vond lukt fra støvsugeren, er det på tide å bytte pose. Denne lukten er et varsel på at det har begynt å utvikle seg mugg i støvsugerposen.

Fraråder luftfukter

Nå som vi går mot kaldere tider, kan det være fristende å bruke en luftfukter mot den tørre vinterluften. Men NAAF og Folkehelseinstituttet advarer mot nettopp dette.

– Det er ikke noe lurt i det hele tatt, så det vil vi ikke anbefale. Da blir det nye utfordringer som kommer i tillegg, forteller Gustavsen.

Han forklarer dette ved at hvis du bor i et eldre hus, så kan du risikere å raskere få muggsopp. Da vil luftfuktigheten fra luftfukteren kondensere på den kalde ytterveggen.

– Da får du et nytt inneklima-problem, som du ikke ønsker å ha i boligen din, utdyper han.

Istedenfor kan du heller senke temperaturen inne og ikke ha det så varmt. Kle på deg litt ekstra slik at temperaturen inne ikke blir for høy, noe som er bra for inneklimaet og lommeboka.

Se muligheter

Gustavsen forteller at det man ofte opplever som tørr luft, er gjerne støv i boligen. Da anbefaler han å supplere støvsugeren med en støvkost, som du setter på toppen av røret. Da kan du støvsuge hyller og horisontale plater, sånn at du får tatt et større areal med støv.

– Svevestøvet treffer slimhinner som øyne, nese og hals, og da er det naturlig å tenke at dette skyldes at inneluften er tørr. Det er ikke alltid nødvendig å gå til innkjøp av kostbart utstyr før man vet årsaken til problemet. Jeg ville heller prøvd de enkle løsningene først, legger han til.

Gustavsen avslutter med at det handler om å se og bruke muligheter. For du kan påvirke inneklimaet selv og løse problemene enkelt og billig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer