– Strøm på avveie kan utløse varmgang, som i verste fall kan føre til brann, sier Per Olav Pettersen. Han er brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen.
I år har nemlig ekstra mange dekorert boligen sin med lys. Flere butikker melder om rekordsalg.
Men selv om det kan se fint ut fra utsiden, kan julebelysningen føre til økt brannrisiko om ikke det blir tatt forholdsregler.
– Utendørs må du kun bruke utstyr som er produsert for utendørs bruk. Sjekk at det er CE-merket og har en IP-klassifisering, sier Pettersen, som anbefaler LED-belysning.
– Bytt til LED
De trekker nemlig betydelig mindre strøm, som igjen gir mindre belastning på det elektriske anlegget, kontakter, koblinger og ledninger tilhørende utebelysningen.
– Eldre julebelysning, med halvråtne eller sprø ledninger, må byttes ut. Er det svidd eller brunt rundt en pære, har plasten vært utsatt for høy temperatur og sikkerheten til produktet er svekket. Gamle glødepærer til juletrebelysning kan avgi høy varme. Bytt til LED, er hans oppfordring.
Videre opplyser han om at ledningen til julebelysningen aldri må gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadd.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger