– Kan være kremftfremkallende.
Det var dommen EFSA (European Food Safety Authority, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) kom med i mai om mattilsetningsstoffet titandioksid, som ofte er merket med «E171» eller «CI 77891» på ingredienslista.
Titandioksid er et fargepigment som gir matvarene en hvit farge og brukes blant annet i marsipan, tannkrem, tyggegummi, bakevarer og godteri, men har i lang tid vært omstridt fordi det kan være skadelig for mennesker.
Enstemming vedtatt
Forslaget om å forby titandioksid i matvarer ble enstemming vedtatt blant EUs medlemsland i oktober, skriver nettstedet Nutra ingredients.
– Matvaretryggheten og helsen til våre forbrukere er ikke forhandlingsbar, uttalte Stella Kyriakides, EU-kommisær for helse og mattrygghet, i forbindelse med vedtaket.
Planen er at titandioksid blir forbudt tidlig neste år.
Forbudet kommer etter at EFSA-rapporten i mai konkluderte med at det ikke er trygt å bruke E171 i matvarer.
– Tatt i betraktning alle tilgjengelige studier og data, konkluderer panelet er ikke lenger ansett som trygt når det brukes som et tilsetningsstoff i mat, uttalte professor Maged Younes, styreleder i EFSAs ekspertpanel om mat- og smakstilsetning.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger