Titandioksid E171

Advarer: – Kan være kreftfremkallende

Forbrukerrådet oppfordrer folk å unngå matvarer med tilsetningsstoffet som blir forbudt neste år.

KAN VÆRE KREFTFREMKALLENDE: Tilsetningsstoffet E171 blir blant annet benyttet i tannkrem. Foto: Shutterstock/NTB
KAN VÆRE KREFTFREMKALLENDE: Tilsetningsstoffet E171 blir blant annet benyttet i tannkrem. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

– Kan være kremftfremkallende.

Det var dommen EFSA (European Food Safety Authority, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) kom med i mai om mattilsetningsstoffet titandioksid, som ofte er merket med «E171» eller «CI 77891» på ingredienslista.

Titandioksid er et fargepigment som gir matvarene en hvit farge og brukes blant annet i marsipan, tannkrem, tyggegummi, bakevarer og godteri, men har i lang tid vært omstridt fordi det kan være skadelig for mennesker.

Enstemming vedtatt

Forslaget om å forby titandioksid i matvarer ble enstemming vedtatt blant EUs medlemsland i oktober, skriver nettstedet Nutra ingredients.

– Matvaretryggheten og helsen til våre forbrukere er ikke forhandlingsbar, uttalte Stella Kyriakides, EU-kommisær for helse og mattrygghet, i forbindelse med vedtaket.

Planen er at titandioksid blir forbudt tidlig neste år.

Forbudet kommer etter at EFSA-rapporten i mai konkluderte med at det ikke er trygt å bruke E171 i matvarer.

– Tatt i betraktning alle tilgjengelige studier og data, konkluderer panelet er ikke lenger ansett som trygt når det brukes som et tilsetningsstoff i mat, uttalte professor Maged Younes, styreleder i EFSAs ekspertpanel om mat- og smakstilsetning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer