Titandioksid E171

Advarer: – Kan være kreftfremkallende

Forbrukerrådet oppfordrer folk å unngå matvarer med tilsetningsstoffet som blir forbudt neste år.

KAN VÆRE KREFTFREMKALLENDE: Tilsetningsstoffet E171 blir blant annet benyttet i tannkrem. Foto: Shutterstock/NTB
KAN VÆRE KREFTFREMKALLENDE: Tilsetningsstoffet E171 blir blant annet benyttet i tannkrem. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

– Kan være kremftfremkallende.

Det var dommen EFSA (European Food Safety Authority, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) kom med i mai om mattilsetningsstoffet titandioksid, som ofte er merket med «E171» eller «CI 77891» på ingredienslista.

Titandioksid er et fargepigment som gir matvarene en hvit farge og brukes blant annet i marsipan, tannkrem, tyggegummi, bakevarer og godteri, men har i lang tid vært omstridt fordi det kan være skadelig for mennesker.

Enstemming vedtatt

Forslaget om å forby titandioksid i matvarer ble enstemming vedtatt blant EUs medlemsland i oktober, skriver nettstedet Nutra ingredients.

– Matvaretryggheten og helsen til våre forbrukere er ikke forhandlingsbar, uttalte Stella Kyriakides, EU-kommisær for helse og mattrygghet, i forbindelse med vedtaket.

Planen er at titandioksid blir forbudt tidlig neste år.

Forbudet kommer etter at EFSA-rapporten i mai konkluderte med at det ikke er trygt å bruke E171 i matvarer.

– Tatt i betraktning alle tilgjengelige studier og data, konkluderer panelet er ikke lenger ansett som trygt når det brukes som et tilsetningsstoff i mat, uttalte professor Maged Younes, styreleder i EFSAs ekspertpanel om mat- og smakstilsetning.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

EFSA jobbet i fem år med rapporten og gjennomførte flere tusen studier.

Brukes i mange produkter

I et Facebook-innlegg advarer også kjemiker Alexander H. Sandtorv mot produkter som inneholder E171.

– Stoffet heter titanoksid (eller titandioksid). Det er et hvitt pulver som brukes for å gi matvarer, godteri, tyggegummi og kosmetikk en perlehvit farge. Du kjenner det igjen som e171 (eller med koden Cl77891) på ingredienslisten. Det er brukt i mange produkter i Norge i dag, skriver han og viser til EFSAs rapport fra mai.

Unngå produkter med E171

Tidligere i år gikk Forbrukerrådet ut med en oppfordring til forbrukere om å unngå matvarer som inneholder titandioksid.

– Det skal ikke være forbrukers ansvar å måtte forholde seg til problematiske stoffer i hverdagsprodukter. Det vil dessverre fortsatt være produkter med titandioksid på markedet i en lang periode. Ved å lese på ingredienslisten kan man styre unna E171, uttalte Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, til Vi.no i mai.

Forbrukerrådet har også bedt daglivarebutikkene om fase ut produkter med tilsetningsstoffet og Coop og Norgesgruppen har tidligere uttalt at de har begynt arbeidet i produktene de selv produserer, skriver nettstedet.

Fjernes fra produkter

Orkla forteller til DinSide at de har brukt titandioksid i noen av sine produkter for å gi hvitfarge, eller som basis i andre farger.

– Hvordan vil Orkla forholde seg til lovforslaget som ser ut til å tre i kraft tidlig neste år?

– Vi forholder oss alltid til fagmiljøet i EFSA og EUs strenge regelverk. Da EFSA endret syn på titandioksid i matvarer, besluttet vi umiddelbart å ta det ut av våre egenproduserte matprodukter, skriver Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Orkla, i en e-post til DinSide.

Hun forteller at dette arbeidet har hatt høy prioritet i Orkla. De nå har fjernet det fra alle egenproduserte matvarer som inneholdt titandioksid, og Gjemdal trekker frem eksempler som Idun dressing, Nidar sjokolade og Solidox tyggegummi.

– Et eventuelt nytt lovforslag gjelder spiselige produkter. Kosmetiske produkter berøres ikke, men vi leter likevel etter alternativer til titandioksid i de kosmetiske produktene der ingrediensen inngår, opplyser hun.

Jobber med utfasing

Over DinSide forteller Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, at de har utarbeidet en intern retningslinje for utfasing av titanoksid. Innen 2023 skal de ikke ha tilsetningsstoffet i egne merkevarer.

– Vi har pr i dag 11 produkter med dette tilsetningsstoffet. Noen marsipankaker, men for det meste smågodt. Det kan være vi får det til før, men uansett innen 2023.

Hun legger til at dersom det skulle komme et forbud, vil de forholde seg til det.

– Vanligvis har vi en overgangsperiode for å innrette oss til nye regelverk, og det må vi selvfølgelig levere på.

Når det gjelder produkter fra andre produsenter, forteller Søyland at de har vært i dialog med merkevareprodusentene.

– Våre kategoriansvarlige har vært i dialog med merkevareprodusentene rundt denne tematikken, men det er produsentene selv som er ansvarlige for innholdet i sine produkter og må svare for status på sine produkter, avslutter hun.

Hele Europa jobber med det

Også Coop er godt i gang med utfasingen av titandioksid, og selskapet forteller at det kun gjenstår noe kakepynt og godteriproduktene partymiks og sjokoladelinser, hvor det skal gjøres endringer.

– Coop er opptatt av at kundene, som er de som eier oss, skal være trygge på den maten de handler hos oss, derfor var vi tidlig i gang med arbeidet ved å fase ut titandioksid fra våre produkter, skriver Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, i en e-post til DinSide.

Han legger til:

– Titandioksid er noe hele Europa jobber med slik at arbeidet går bedre og raskere fremover enn tidligere. Nå som EU har vedtatt å forby E 171 så vil dette arbeidet fremskyndes ytterligere hos samtlige leverandører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer