Håndsprit

Advarer: – Svært brannfarlig

Dette må du gjøre etter å ha spritet hendene.

BRANNFARE: Visste du at håndsprit kan være brannfarlig opptil to minutter etter at du har smurt det på hendene? Video: Tryg forsikring. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Ett av smittevernrådene er å bruke håndsprit, og de fleste butikker og arbeidsplasser er godt utstyrt med desinfeksjonsmiddel. Men selv om bruken er godt smittevern, kan det også være farlig.

Blant annet å svelge det, kan være livsfarlig, men visste du også at det er brannfarlig – i opptil to minutter etter du har smurt det på hendene?

Vær forsiktig

Sammen med Teknisk Industrivern, har Tryg forsikring undersøkt hvor brannfarlig håndsprit kan være. Og resultatet vil nok overraske mange.

I videoen øverst kan du se hvor lettantennelig håndsprit faktisk er når det antennes med en helt vanlig fyrstikk. Det brenner så å si like kraftig og lenge som rødspriten.

– Som vist i videoen kan håndsprit være like brannfarlig som rødsprit. Hovedregelen er at jo mer flytende håndsprit er, jo høyere er alkoholprosenten og dermed også brannfaren, skriver Tryg om resultatet.

De anbefaler å følge smittevern, men mener at man samtidig bør ta noen forholdsregler etterpå.

– Når du har spritet hendene, er de i praksis lett antennelige og brannfarlige i hele to minutter etterpå, advares det.

Overfor Dinside sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, at de så langt ikke har registrert skadetilfeller knyttet til bruk av håndsprit.

– Men nå går vi inn årstiden med flest boligbranner og ønsker at folk vet at håndsprit er veldig brannfarlig. Ikke minst bør barnefamilier sørge for at håndsprit ikke er lett tilgjengelig for barn, spesielt der åpen ild som stearinlys brukes, sier han.

Gode råd

  • Ikke oppbevar håndsprit på steder hvor den kan bli varm eller bli utsatt gnist eller flammer. Oppbevar den like varsomt som du ville gjort med en flaske rødsprit eller tennvæske.
  • Ikke håndter flammer, fyrstikker eller lighter på minimum to minutter etter at du har spritet hendene dine.
  • Håndsprit har høy alkoholprosent og bør oppbevares utilgjengelig for barn.

Kilde: Tryg Forsikring

Hendene tok fyr

Samtidig har det vært flere tilfeller der noen har opplevd at hendene tok fyr etter å ha brukt håndsprit. Dagbladet skrev tidligere i år om en person hvis hender tok fyr etter å ha tatt på et håndtak før hendene var tørre etter å ha smurt dem inn med håndsprit.

Ifølge selskapet personen er ansatt i, var det statisk elektrisitet som antente dampen fra håndspriten.

Tysvær kommune, der selskapet holder til, har i etterkant av hendelsen utarbeidet en prosedyre for å informere og for å oppfordre til forsiktighet ved bruk av håndsprit.

- Håndsprit er meget brannfarlig. Løsningsmiddeldamper kan danne eksplosive blandinger med luft. La derfor hendene lufttørke grundig før du berører gjenstander grunnet risiko for antennelse på grunn av statisk elektrisitet. Unngå kontakt med øynene, skriver kommunen på sin nettside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer