Advarer: Denne oljen kan selvantenne

Brukte filler med treolje kan være livsfarlige. Slik håndterer du dem trygt

BRENN OPP SELV: Er det oljevåte kluter samlet opp etter oppussingsarbeid eller lignende hjemme hos deg? Da bør du brenne dem opp under kontrollerte forhold før de brenner opp selv. Det er nemlig slik at flere oljer er selvantennende. Foto: If.
BRENN OPP SELV: Er det oljevåte kluter samlet opp etter oppussingsarbeid eller lignende hjemme hos deg? Da bør du brenne dem opp under kontrollerte forhold før de brenner opp selv. Det er nemlig slik at flere oljer er selvantennende. Foto: If. Vis mer
Publisert

Om våren er det mange som vil friske opp litt ekstra hjemme, for eksempel ved å olje hagemøbler eller terrasse. Noen går også mer drastisk til verks og pusser opp inne eller ute mens været er varmt og tørt.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If har, imidlertid, en advarsel til deg som bruker oljer og pusser opp: Enkelte oljer, særlig lin- og teakolje er selvantennende.

- Pussegarn, tørkepapir, kluter eller sagspon fuktet med slike oljer kan begynne å brenne av seg selv etter noen timer, eller de kan være som tidsinnstilte bomber og antenne mye senere, faktisk opptil flere uker etterpå, sier Clementz til Dinside.no.

Plastpose med kluter sto i full fyr

Tall fra brannskadestatistikken viser at det var 1268 branner mellom 2016 og 2018 som kunne spores til selvantenning i norske hus og hytter.

Filler med treoljerester står for en stor andel av brannene, ifølge Clementz i If. Han har et eksempel på en sak om hvordan slik brann kan arte seg:

En mann pusset opp og brukte linolje på treverk. Han samlet oljevåte kluter i en plastpose han oppbevarte i oppussingsobjektet over natten. Da han kom tilbake neste dag, sto plastposen i full fyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer