Advarer: Denne oljen kan selvantenne

Brukte filler med treolje kan være livsfarlige. Slik håndterer du dem trygt

BRENN OPP SELV: Er det oljevåte kluter samlet opp etter oppussingsarbeid eller lignende hjemme hos deg? Da bør du brenne dem opp under kontrollerte forhold før de brenner opp selv. Det er nemlig slik at flere oljer er selvantennende. Foto: If.
BRENN OPP SELV: Er det oljevåte kluter samlet opp etter oppussingsarbeid eller lignende hjemme hos deg? Da bør du brenne dem opp under kontrollerte forhold før de brenner opp selv. Det er nemlig slik at flere oljer er selvantennende. Foto: If. Vis mer
Publisert

Om våren er det mange som vil friske opp litt ekstra hjemme, for eksempel ved å olje hagemøbler eller terrasse. Noen går også mer drastisk til verks og pusser opp inne eller ute mens været er varmt og tørt.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If har, imidlertid, en advarsel til deg som bruker oljer og pusser opp: Enkelte oljer, særlig lin- og teakolje er selvantennende.

- Pussegarn, tørkepapir, kluter eller sagspon fuktet med slike oljer kan begynne å brenne av seg selv etter noen timer, eller de kan være som tidsinnstilte bomber og antenne mye senere, faktisk opptil flere uker etterpå, sier Clementz til Dinside.no.

Plastpose med kluter sto i full fyr

Tall fra brannskadestatistikken viser at det var 1268 branner mellom 2016 og 2018 som kunne spores til selvantenning i norske hus og hytter.

Filler med treoljerester står for en stor andel av brannene, ifølge Clementz i If. Han har et eksempel på en sak om hvordan slik brann kan arte seg:

En mann pusset opp og brukte linolje på treverk. Han samlet oljevåte kluter i en plastpose han oppbevarte i oppussingsobjektet over natten. Da han kom tilbake neste dag, sto plastposen i full fyr.

PASS PÅ: Teakolje og linolje kan selvantenne.
PASS PÅ: Teakolje og linolje kan selvantenne. Vis mer
Foto: produsentene
Foto: produsentene Vis mer

Sagspon eller flis som er fuktet med olje, lakk og maling kan også lett ta fyr av seg selv om det blir liggende og tørke uten tilsyn. If har flere eksempler på at bolighus og hytter har helt brent ned på grunn av dette.

Slipestøv fra lakkerte gulv bør også fjernes straks etter bruk, selv om selvantenning i lakkrester skjer relativt sjeldent på grunn av mindre bruk av tørrede oljer nå enn tidligere.

- Det er veldig viktig å lese bruksanvisningen på oljene du bruker nøye for å unngå tilfeller som dette, sier Clemetz.

Brenn opp selv

Så, hvorfor er enkelte oljer selvantennende? Jo, treoljeprodukter som er tilsatt tørrede oljer kan selvantenne ved såkalt oksidasjon, som vil si at oljen tørker ved at den tar opp oksygen fra luften og utvikler varme.

Oksidasjon er den vanligste kjemiske prosessen som fører til selvantenning. Hvis varmen ikke ledes bort, men blir magasinert, kan temperaturen til slutt bli kritisk høy: Varmen i et pussegarn med olje kan komme opp i en selvantenningstemperatur på omtrent 300 grader.

- Dermed er altså alle kluter eller pussegarn med olje potensielle brannkilder, og de bør håndteres riktig. Det beste er å brenne dem etter bruk på en trygg måte, sier Clementz i If.

Du kan, for eksempel, tenne på klutene i et rengjort, tomt malingspann, men aluminiumsemballasjen du gjerne kjøper laksefiléter i, fungerer også utmerket. Dynk og etterslukk de forkullede restene med vann, råder Clementz.

PERFEKT TIL FISK OG FILLER: Aluminiumsformer som fiskefiléter selges i, egner seg perfekt til å brenne opp filler og pussegarn med olje på. Foto: If.
PERFEKT TIL FISK OG FILLER: Aluminiumsformer som fiskefiléter selges i, egner seg perfekt til å brenne opp filler og pussegarn med olje på. Foto: If. Vis mer

En annen metode er å ta fillene med oljerester ut i friluft og la dem tørke godt. Deretter gjennomvætes de med vann og kastes i en brannsikker og lufttett beholder. Filler med miljøskadelig olje er definert som farlig avfall og må leveres til godkjent mottak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer